Nieuws

Unieke stap Jack van den Berg

Nieuws
Tweede divisie
Derde divisie
Hoofdklasse
Competitie

 

16 februari 2018

Nog nooit in zijn trainersloopbaan had hij zo'n beslissing genomen, ergens onderweg in het seizoen een club verlaten om elders aan de slag te gaan. Maar één keer moest de eerste zijn. Op maandagavond 12 februari maakt Katwijk bekend dat Jack van den Berg per direct de overstap ging maken van ASWH naar de huidige koploper van de Tweede divisie.

 

Het waren allemaal optelsommetjes die hadden geleid tot de unieke stap van Van den Berg. Katwijk was na het vertrek van Dick Schreuder op zoek naar een ervaren trainer. Technisch manager Cees Bruinink moest dus in zijn netwerk op zoek en spotte daarin naast vele andere kandidaten ook Van den Berg, die zijn ambitie om ooit nog een keer in de Bollenstreek aan de slag te gaan nooit onder stoelen of banken stak. En pasant passeerde dan ook Bunschoten-Spakenburg wel de revue. Op verloren momenten dagdroomde Van den Berg geregeld over grootmachten. En daar kwam recentelijk nog eens bovenop dat ASWH had aangekondigd dat er komend seizoen gesneden moest worden in het budget voor de eerste elftalselectie.

 

De grote doorbraak van Van den Berg kwam in 2005, toen hij met ASWH op de toppen van de roem klom door met de Ambachters algeheel landskampioen te worden, plus daarna ook nog de hand te leggen op de Supercup. Die prestatie zette Van den Berg definitief op de kaart als tactisch ijzersterke trainer en latere successen bevestigden die positie alleen maar. In 2006 pakte ASWH met Van den Berg de landelijk beker en ook Barendrecht bloeide op in de negen jaar (!) dat Van den Berg daar de hoofdmacht aanstuurde. Barendrecht promoveerde in 2007 naar de hoofdklasse, pakte in 2009 de landelijke beker en stapte in 2010 als kampioen de nieuwe topklasse binnen. In 2015 liet Van den Berg Barendrecht, de club waar hij mee vergroeid leek, achter als stabiele topklasser en keerde hij terug naar ASWH. Terugkeren naar een club is geen garantie voor succes, vaak het tegendeel, maar Van den Berg slaagde wel, want ASWH promoveerde via de nacompetitie naar de Derde divisie.

 

Jack van den Berg in de bloemen en op de schouders nadat ASWH is gepromoveerd naar de Derde divisie.
Foto: Orange Pictures

 

Van meet af aan is ASWH, waar Van den Berg een doorlopend contract had, gekend in de transferbesprekingen en toen de coach persoonlijk rond was met Katwijk gaf ASWH ruimhartig groen licht. Aan status heeft Van den Berg niet zoveel boodschap. In elk gesprek met hem komt ook altijd die droge nuchterheid bovendrijven. Maar ontkennen dat er bij Katwijk een verwachtingspatroon is heeft geen zin. De oranjehemden hebben van meet af bovenaan gestaan dit seizoen en azen op het kampioenschap, al heeft dat dit seizoen slechts symbolische betekenis, nu de KNVB promotie uit de Tweede divisie heeft uitgesloten. De voorsprong van zes punten lijkt comfortabel maar de titelrace is met nog veertien wedstrijden te gaan nog niet gelopen. Bij een negatief resultaat bij GVVV kan concurrent Kozakken Boys zomaar voor de deur van Katwijk staan. GVVV zal zeker ook gebrand zijn op een overwinning op de koploper. Dat zou voor de ploeg van Niek Oosterlee de eerste driepunter zijn na de winterstop.

 

Heel Werkendam houdt de adem in of Kozakken Boys inderdaad de achterstand gaat wegwerken. Die bedroeg ooit vijftien punten, maar daar is intussen fanatiek aan gepoetst. De Boys van Danny Buijs hebben daar een simpele remedie voor, alle wedstrijden winnen. Kozakken Boys heeft in zijn laatste acht wedstrijden de volle buit gepakt en bij winst op HHC Hardenberg groeit dat uit in een nieuw record in de Tweede divisie. Maar winnen van HHC Hardenberg, simpel is wellicht anders. De winstcijfers na de winterstop luiden: 4-1, 6-1, 4-0 en 3-1. Het team van Gert-Jan Karsten scoort er dus lustig op los. Kozakken Boys ervoer eerder dit seizoen waar de Sallanders toe in staat zijn. Op de Boshoek leek er met 0-3 geen vuiltje aan de lucht voor Kozakken Boys, maar een wedstrijd heeft twee helften, eindstand 4-3, tegen de verhoudingen in. Dat schreeuwt om revanche. Interessant potje op De Zwaaier.

 

Op Duinwetering een interessante bollenstreekderby. Daar ontvangt Noordwijk, koploper van de hoofdklasse A, FC Rijnvogels. De Katwijkers zijn bezig aan een serieuze opmars. Het ontslag van Hein van Heek (10 november) heeft het bedoelde effect gekregen. Van Heeks opvolger, Jimmy Simons, startte eind november nog wel met een ongelukkige nederlaag (2-3 tegen Jodan Bys), maar zag zijn ploeg daarna vijf keer op rij winnen. In die reeks een paar gunstige uitslagen voor Noordwijk, want FC Rijnvogels versloeg SteDoCo (1-0) en Ter Leede (0-3), beide concurrent van de Noordwijkers. De Rijnvogels azen intussen ook al op een prijs. Simons staat met zijn ploeg bovenaan in de tweede periode. Met een periodetitel verzekert FC Rijnvogels zich van een plek in de nacompetitie naar de Derde Divisie. Ook winnen van Noordwijk zou dus uitstekend van pas komen. FC Rijnvogels won overigens nog nooit van Noordwijk.

In de hoofdklasse B is SC Genemuiden het grote wild, met jagers in de buurt. Twee daarvan, Ajax en Staphorst, gaan dit weekeinde de strijd met elkaar aan. Ajax kijkt naar de ranglijst. Dat doet Staphorst ook uiteraard maar de ploeg van Jan Vlap heeft ook nog een ijzer in het vuur van de tweede periode. Die deelprijs kun je alvast maar binnen hebben, want dat betekent een kans om komend seizoen een stapje hoger te voetballen. Staphorst moest echt op gang komen dit seizoen, maar sinds begin november is er niet meer verloren. In een reeks van negen duels zaten zes overwinningen. Staphorst heeft de minste doelpunten tegen op dit moment. Ajax laat veel meer steken vallen achterin en zo kan het gebeuren dat in series van gewonnen wedstrijden regelmatig toch weer breekpunten zitten. De inhaalwedstrijd bij Eemdijk was wat dat betreft wel illustratief. Ajax kwam drie keer op voorsprong maar ging wel puntloos (4-3) terug naar huis. Op de website van Staphorst de aankondiging dat er sowieso een volle supporterbus meekomt naar de Toekomst.

 

Klik hier voor de statistieken van de Tweede divisie


Klik hier voor de statistieken van de Derde divisie

 

Klik hier voor de statistieken van de hoofdklasse A


Klik hier voor de statistieken van de hoofdklasse B

 

Voetbal op Zaterdag besteedt dit weekeinde uitgebreid aandacht aan de volgende wedstrijden:
 

GVVV - Katwijk
Kozakken Boys - HHC Hardenberg
Noordwijk - FC Rijnvogels
Ajax - Staphorst