Nieuws

Noordwijk heeft weinig tot niets te vrezen

Wedstrijdverslag
Hoofdklasse
Competitie

 

18 februari 2018

NOORDWIJK - De vooraf aangeprezen wedstrijd tussen Noordwijk en FC Rijnvogels is bij lange na niet geworden wat men ervan verwachtte. Allereerst viel de belangstelling voor het duel tussen koploper en runner-up behoorlijk tegen. Slechts 800 toeschouwers hadden de moeite genomen om de bollenstreekderby bij te wonen.

 

Veel te weinig voor een wedstrijd die vooral voor Noordwijk van enorm belang was in de race naar de titel. Voor FC Rijnvogels stond er ook nogal wat op het spel omdat de ploeg onder leiding van trainer Jimmy Simons sinds zeven wedstrijden niet meer verloren had en de race naar een comfortabele subtop plaats had ingezet. Maar het liep allemaal anders voor de Katwijkers die behalve het eerste kwartier geen schijn van kans maakten tegen een zeer goed spelend Noordwijk, dat liet zien dat alleen de ploeg van trainer Kees Zethof aanspraak mag maken op de titel. Viel er op sportpark Duinwetering dan helemaal niets te genieten? Ja zeker wel, er viel soms veel te genieten. Vooral van Noordwijk dat een geweldige middag beleefde en in het laatste kwartier van de wedstrijd FC Rijnvogels overklaste.

 

Ivailo Staal dreigt toe te slaan voor FC Rijnvogels. Doelman Aron Wijsman voorkomt erger voor Noordwijk.

 

Dat was een totaal ander beeld van het eerste kwartier waarin de ploeg van Simons vergat om op 0-2 te komen. Na anderhalve minuut spelen verzuimde Ivailo Staal keeper Aron Wijsman te passeren die de bal wegbokste uit de zestienmeter, en nog geen minuut later moest hij duikend de bal uit zijn doel ranselen om erger te voorkomen. Noordwijk ontsnapte al snel aan een 0-2 achterstand en was gewaarschuwd. FC Rijnvogels dat vol op de aanval inzette kreeg na acht minuten spelen een fikse domper te verwerken toen Tjeerd Westdijk na een halve misser in de Vogels defensie van dichtbij de score kon openen. Simons over de 1-0: "Tussen kansen krijgen en missen zit een groot verschil'', gaf de coach te kennen, doelend op dat zijn ploeg eigenlijk voor had moeten staan en nu ineens tegen een achterstand opliep. "Ik zag toen al dat we teveel ruimte weggaven en dat was ons probleem deze middag.'' Simons zag zijn ploeg nog twee mooie kansen missen, waaronder een kopbal van Romano van der Stoep die rakelings naast ging.

 

In de 21-ste minuut was er opnieuw een misverstand nodig om Noordwijk op een grotere voorsprong te zetten. En wederom kon Westdijk van dichtbij de bal in een leeg doel te schieten: 2-0. Deze dreun is FC Rijnvogels eigenlijk niet meer te boven gekomen. Slechts één kans kregen de Katwijkers nog en dat was een goed gemikte kopbal die de lat raakte, wat Staal naar zijn hoofd deed grijpen van ellende. Noordwijk domineerde en dicteerde de wedstrijd en liet zien waar de ploeg toe in staat was. Goed voetbal, combinaties die perfect werden uitgevoerd en de gladde omschakeling van verdedigen naar aanvallen. Dit in tegenstelling tot Rijnvogels dat vooral de eindpass zag mislukken en te vaak de lange bal hanteerde waar Noordwijk wel raad mee wist. Daarbij had het ook nog de pech dat keeper Wijsman in een onwijs goede vorm verkeerde en menige uitstekende redding op zijn naam schreef.

 

Met twintig treffers is Tjeerd Westdijk topscorer van Noordwijk en de hoofdklasse.

 

De tweede helft was eigenlijk een duplicaat van de eerste vijfenveertig minuten. Noordwijk begon zo aanvallend mogelijk en nam meteen weer het initiatief. Kreeg Rijnvogels nog een mogelijkheid om de achterstand te verkleinen via Jaap van Duijn, daarna liet Noordwijk de wedstrijd geheel zijn kant op kantelen. Westdijk (in handen van de keeper), Rob Overvliet (treuzelen) en opnieuw Westdijk (lob net over) lieten kansen liggen, maar invaller Jim van de Krogt liet halverwege de tweede helft zien hoe het wel moest met een loepzuivere schuiver na een mooie aanval: 3-0. Noordwijk ging los, zag een 'buitenspel' doelpunt afgekeurd en kreeg via Van de Krogt een opgelegde kans de stand naar 4-0 te tillen. Met nog acht minuten te spelen was Rijnvogels rijp voor de sloop, maar Noordwijk geloofde het verder wel. Zo kreeg FC Rijnvogels nog de ruimte voor een eretreffer van Robbin van Dijk.

 

Blijft Noordwijk zijn vorm tonen, dan heeft de ploeg van Zethof weinig tot niets te vrezen. De Noordwijkers spelen met vertrouwen, stralen winnaarsmentaliteit uit en willen tot het gaatje gaan. Zethof was apetrots op zijn spelers: "We hebben vandaag een hele goede wedstrijd gespeeld en laten zien waartoe we in staat zijn. Maar we moeten blijven oppassen. Vandaag heeft Rijnvogels ons nog een handje geholpen door hun speelwijze. Gelukkig heeft dit geen gevolgen gehad omdat wij verdedigend een geweldig blok hebben staan met twee fantastische centrale verdedigers. En onze keeper heeft zich geweldig gemanifesteerd." Dus Zethof had geen kanttekeningen bij de prachtige zege? Lachend en even nadenkend: "We zijn misschien te zenuwachtig begonnen. Dit moeten we nog even recht zetten en zien we wel verder'', aldus de trainer die weigert vooruit te lopen op een kampioenschap.

 

Jim van der Krogt maakte in zijn invalbeurt twee doelpunten.

 

FC Rijnvogels moest zijn wonden likken maar kan hopvol vooruitkijken. Simons heeft een meer dan gemiddelde ploeg in handen die het Noordwijk in de beginfase knap lastig maakte. Simons baalde wel maar ziet niettemin een team met toekomst: "Ik wil er niet omheen praten, maar vandaag waren we niet goed genoeg. Van deze wedstrijd hebben we wat kunnen leren. We hebben het de laatste tijd goed gedaan, maar er valt nog wat te verbeteren. Hier gaan we ook aan werken. Als ik zie dat we bijvoorbeeld teveel ruimte weggaven. Dit kan niet."

 

Tekst: Freek Louis
Foto's: Orange Pictures