Nieuws

Katwijk moet aan de bak

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

18 februari 2018

VEENENDAAL - Het was zaterdagmiddag goed toeven op sportpark Panhuis in Veenendaal. GVVV - Katwijk beantwoordde aan veel criteria die een voetbalduel het aanzien waard maken. Spanning, kansen en strijd. Lang leek het erop dat het duel doelpuntloos zou eindigen maar uiteindelijk won GVVV op de valreep met 1-0.

 

De wedstrijd was vanaf de allereerste seconde boeiend in een lekkere ambiance. Er werd goed gevoetbald, er waren voldoende aantrekkelijke momenten voor beide doelen. Het was een klein wonder dat het bij rust nog 0-0 stond. De eerste kansen waren voor GVVV, de grootste toen Katwijk-verdediger Michiel van Dam een voorzet van Jeremy de Graaf verkeerd inschatte maar Katwijk geluk had dat GVVV-aanvaller Soufiane Laghmouchi de bal totaal verkeerd raakte. Niet veel later schoot Damiano Schet aan de andere kant maar net naast. Het spel golfde op en neer en Katwijk had op het half uur alle geluk van de wereld. Linksback Taoufik Adnane bereikte met een perfecte steekpass Laghmouchi en die passeerde keeper Ricardo Kieboom. Op advies van zijn assistent keurde scheidsrechter Sander de Brito Roque het doelpunt af wegens vermeend buitenspel van Laghmouchi. Hoogst twijfelachtig.

Katwijk grossierde voor rust in hoekschoppen en uit één daarvan leek het te scoren toen Raoul Esseboom van afstand hard inschoot maar Adnane voorkwam op de doellijn een zeker lijkende score.

 

Taoufik Adnane tracht Stefan Plat nog in te halen.

 

Het slotakkoord was voor GVVV. Eerst was het Jeremy de Graaf die weer eens in buitenspelpositie terug werd gefloten, om even later alleen op keeper Kieboom te stuitten. In de rebound wist ook Laghmouchi niet te scoren. Opvallend was dat spits De Graaf, ondanks zijn snelheid, vaak in buitenspelpositie stond. Zijn trainer Niek Oosterlee: "Voor rust stond ie misschien wel acht keer buitenspel, terwijl hij zo snel is. Vaak is het wel de vraag 'wie zijn fout is het?' Van Jeremy of van een middenvelder die hem eerder kan wegsteken. Je ziet het ook in zijn afwerking. Steeds zit er een been tussen of net steeds te laat. Voor hem zou het mooi zijn dat hij de bal eens tegen het net kan rossen. Dan is hij er doorheen."

 

Het tweede bedrijf had ook een boeiend verloop. Katwijk trapte het gaspedaal diep in en zette daarmee de toon van de tweede helft. De gasten uit Katwijk kregen binnen twintig minuten een paar grote mogelijkheden om afstand te nemen. Schet had pech, hij raakte vol de paal. Steven Sanchez Angulo kwam ook niet langs keeper Johan Jansen en ook aanvoerder Robbert Susan greep vertwijfeld naar zijn hoofd bij het missen van een grote kans. En dat je niet ongestraft kansen kan blijven missen werd pijnlijk duidelijk. Oosterlee haalde Laghmouchi naar de kant en Robin Mulder kwam voor hem binnen de lijnen. "In de eerste helft werden wij heel vaak gedwongen om de lange bal te spelen. Onze kracht ligt op het middenveld. Als we daar kunnen voetballen, worden we sterker. Dat zag je toen Robin erin kwam. Blijven we effe wat langer in balbezit en kunnen we effe wat langer door voetballen", was de analyse van Oosterlee.

 

Na de wissel kreeg de ploeg van Oosterlee steeds meer controle over de wedstrijd. Daarom trad de aloude voetbalwet weer eens in werking dat de ander scoort en GVVV deed dat op werkelijk schitterende wijze. Danny de Leeuw behield het overzicht, wachtte op de opkomende Simon Brouwer en met een Pirlo achteloze beweging stelde hij Roy Terschegget in staat om het Panhuis tien minuten voor tijd alsnog in vuur en vlam te zetten. Hierna probeerde Katwijk het nog wel om het duel een andere wending te geven, maar miste de kracht en ook het vernuft om nog langszij te komen. GVVV hield de deur achterin potdicht. Er werd tot het eindsignaal geen kans meer gecreëerd.

 

Soufiane Laghmouchi probeert zich langs Bennie van Noord te wurmen.

 

De spelers van GVVV gingen met opgeheven hoofd van het veld. Zij dwongen titelkandidaat Katwijk tot een uiterste krachtinspanning en deden aan klantenbinding. De zege blies ook de Tweede divisie nieuw leven in. Achtervolger Kozakken Boys won van HHC Hardenberg en is koploper Katwijk tot op drie punten genaderd. Met dank aan GVVV en trainer Oosterlee: "Katwijk heeft wel een goede ploeg, maar ze moeten nu wel aan de bak. Het verschil is nog maar drie puntjes, dat is niet veel meer. Danny Buijs gaat volgend seizoen bij FC Groningen zoveel geld verdienen, hij kan mij volgende week toch wel een taart sturen?", grapte Oosterlee opgelucht. Zijn ploeg had na de winterstop nog niet gewonnen. Uit de vier wedstrijden werden twee schamele puntjes binnen geharkt. En daarom was een overwinning hard nodig om het beschadigde zelfvertrouwen weer wat op te krikken. Oosterlee: "Ik denk dat we vandaag weinig voor elkaar onder deden. De gelukkigste wint, zo is het wel denk ik en dat een gelijkspel misschien wel de verhouding van de wedstrijd was. Nu valt ie eens een keer onze kant op."

 

Oosterlee had met veel zelfvertrouwen naar de ontmoeting tegen Katwijk toegewerkt. Zijn voorgevoel liet hem niet in de steek: "Als speler heb ik tegen Katwijk heel weinig verloren, maar ook als trainer van Lisse en Rijnsburg ook heel weinig van hen verloren. Als trainer zijnde doe je het niet zelf, maar het is wel een bepaald gevoel hoe je zo'n wedstrijd ingaat."

 

Bennie van Noord probeert een stokje te steken voor een actie van Jeremy de Graaf.

 

Jack van den Berg beleefde gistermiddag zijn vuurdoop in de Tweede Divisie. Het coachen laat hij nog over aan zijn assistenten Patrick Heijmans en Johan Plat. Van den Berg bleef zelf de hele wedstrijd rustig op zijn stoeltje zitten om alles eerst nog eens goed te observeren. "Zo hadden we dat ook afgesproken", legde Van den Berg uit. "Johan heeft de bespreking nog gedaan en ik heb af en toe wat aangevuld en in de rust precies hetzelfde. Je kan niet een halve week bij een elftal zijn en dan een grote mond op gaan zetten. Dat is niet de bedoeling. Volgende week zal het wat meer zijn maar Johan en Patrick zijn goede assistenten dus die blijven ook stukken van trainingen geven. Daar verandert ook niks in."

 

De start van Van den Berg was wel vals en daar baalde de opvolger van Dick Schreuder behoorlijk van. "Was echt niet nodig geweest. Als er één had moeten winnen dan waren wij dat. De eerste helft was misschien gelijkwaardig maar in de tweede helft hebben wij ze vijf en twintig minuten helemaal liggen, kwamen ze niet meer van eigen helft af. Toen hadden we het af moeten maken. Voetbal is geen jurysport, anders hadden we een half cijfertje meer gehad dan GVVV. Ik verwijt niemand iets, maar individueel waren wij wel slordig aan de bal. En als je dan twintig minuten voor tijd wat moe wordt dan moet je iets simpeler spelen."

 

Tekst: Kerst Boomsma
Foto's: Orange Pictures