Nieuws

Eemdijk is al verzekerd van een lekker toetje

Wedstrijdverslag
Hoofdklasse
Competitie

 

4 maart 2018

APELDOORN - Eemdijk deed in Apeldoorn goede zaken. Op een guur en koud sportcomplex Orderbos troefden de 'Diekers' met 1-2 CSV Apeldoorn af. Op papier was het een eenvoudig klusje. Maar de praktijk was anders, want CSV beet, vooral na rust, behoorlijk van zich af.

 

Met de goede reeks die Eemdijk de afgelopen weken neerzette werd de tweede periodetitel veroverd. Met zeven overwinningen en twee gelijke spelen werd de titel overtuigend binnen gehaald. Alle reden voor een feestje in Eemdijk. Voor Apeldoorn nemen de zorgen toe. Het ene jaar is het andere niet. Een eeuwenoude voetbalwijsheid, waar ze bij het Apeldoornse vlaggenschip inmiddels alles vanaf weten. Twaalf maanden geleden deed men volop mee in de top van de hoofdklasse B nu kijkt men angstvallig naar beneden. Trainer Jürgen Schefczyk werd twee weken geleden ontslagen. Maar deze beslissing was niet unaniem met als gevolg dat de leden van de technische commissie hun verantwoordelijkheid namen door hun functie per direct neer te leggen. Het bestuur vond in de clubvrije Jeroen Burghout al snel een opvolger. "Voorlopig ben ik de crisismanager en volgend seizoen de opbouwende trainer", omschreef Burghout zijn taken voor zijn nieuwe club.

 

Jasper Bolland houdt Charly van der Hulst en Melvin Bresser (rechts) bezig.

 

Wie bij de spelers van CSV Apeldoorn op een schokeffect had gehoopt, kwam in het duel met Eemdijk een tikkeltje bedrogen uit. Op het eigen Orderbos bleef de zo gewenste overwinning uit. De nieuwe coach, die je na amper twee weken niet kwalijk kunt nemen dat hij het lek nog niet boven heeft, liet in zijn eerste officiële wedstrijd rigoureuze maatregelen achterwege.  " Het was voor mij wel lastig om eerst de groep te leren kennen, de situatie inschatten. Je kan ook niet binnen twee of drie weken alles omgooien. We hebben al een paar leermomenten achter de rug en de jongens durven elkaar nu weer recht in de ogen te kijken. Aan mij om er weer een team van te maken", aldus Burghout.

 

De goede vorm die de ploeg van trainer Patrick Loenen al een poosje aan de dag legde werd ook in Apeldoorn getoond. Eemdijk begon heel overtuigend aan de wedstrijd. Vanaf de aftrap controleerde de ploeg het duel met goed positiespel en speelde in een hoog tempo. Daarnaast kwamen de gasten veelvuldig door met diepgaande middenvelders en opkomende backs. En er was zoveel druk, dat bij balverlies de bal binnen een paar seconden vaak alweer heroverd was. Het dominante voetbal werd al snel beloond. Eerst schoot Mauro Franken de bal maar net naast maar de tweede grote mogelijkheid leverde wel een doelpunt op.. Maikel de Harder krulde de bal uit een vrije trap naar de tweede paal en Deen van Embricqs boog de bal weer terug waarbij het er verdedigend bij CSV Apeldoorn er niet goed uitzag. De laatste handeling was de kopbal van De Harder (0-1). De klok wees elf minuten aan.

 

"Ik vond dat wij vandaag niet zo goed waren. De eerste twintig minuten zagen er wel goed uit. Maar ik vond Apeldoorn heel flets, heel apathisch en afwachtend. Na twintig minuten zag je pas dat zij er een stapje bij deden en toen werd het wat moeilijker voor ons en vergaten wij om te voetballen", was de analyse van Loenen.

 

Sander Krijns probeert het wel maar krijgt Jan Pieter Hartog niet van de bal.

 

Een half uur lang kon CSV Apeldoorn amper iets terug doen maar het laatste kwartier voor rust werd het inderdaad een ander verhaal. CSV Apeldoorn kon het tempo van de tegenstander opeens wel bijbenen en moest Eemdijk-keeper Gerben Jan Ruizendaal tweemaal echt handelend optreden. De ervaren doelman bleef overeind bij kansen van Rob Diderik en Sander Krijns die ook nog eens in kansrijke positie naast kopte.

 

De thuisclub had moed geput uit de laatste fase voor rust en begon energiek aan de tweede helft. Onder leiding van de kiene Maarten Boeve werd Eemdijk aardig achteruit gedwongen, maar echt grote uitgespeelde kansen werden niet afgedwongen en met de afstandsschoten had Ruizendaal geen moeite. Collega doelman Patrick Jansen had meer moeite met het schotje van dichtbij van Jasper Bolland maar via de handen en paal voorkwam de keeper de 0-2. Het bleek uitstel van executie. Met nog een dikke twintig minuten op de klok sloeg Eemdijk alsnog toe. Slordig balverlies op het middenveld leidde de 0-2 in. Bolland profiteerde daarvan en lobde de bal perfect over de vroeg uitkomende Jansen in het doel.

 

Het duel leek beslist maar daar wilde nieuwbakken Apeldoorn coach Burghout zich niet bij neerleggen. "Na rust domineerden wij het eerste kwartier", analyseerde Burghout. "We gaven geen kans weg. Dat kan zijn door fitheid of het vertrouwen dat we hebben. Maar dan ontstaan er persoonlijke fouten. De twee-nul was het moment dat je ook moet wisselen." Met een dubbele wissel zorgde de coach voor nieuwe energie binnen zijn ploeg. Binnen vijf minuten leverde dat al de aansluitingstreffer op. Eemdijk verdediger Klaas de Graaf ging in de fout waarna de juist ingevallen Jamarro Diks een vrije doortocht richting Ruizendaal kreeg en koel binnenschoot (1-2).

 

Evert Brouwers heeft controle over de bal en Rob Diderik.

 

Eemdijk raakte steeds meer de controle over de wedstrijd kwijt en had alle geluk dat een hard schot van Melvin Bresser op de lat uiteen spatte. In blessuretijd had CSV Apeldoorn weer geen geluk, op een voorzet van Bresser kwam spits Krijns een teenlengte tekort om alsnog een hoopgevend gelijkspel af te dwingen. "Daarmee had ik tevreden kunnen zijn", concludeerde Burghout sipjes. "In de slotfase waren wij dicht bij een gelijkspel, maar het is als nieuwe trainer lastig te zeggen dat ik tevreden ben. We hebben wel veerkracht getoond en er waren fases dat we wel gedomineerd hebben. Ik moet ook eerlijk zijn dat we slimmer moeten verdedigen en in de keuzes bij balbezit, daar valt bij ons nog veel winst te boeken. Dat is een proces waar me nog middenin zitten. Tijd is daarin een belangrijke factor en die is er bijna niet", was de conclusie van Burghout.

 

"Het zal niet de eerste keer zijn dat een gelijkmaker in de laatste minuut valt. Tot de 1-2 was er niet zoveel aan de hand, het had hier ook twee-twee kunnen worden. Maar als je de wedstrijd goed bekeken hebt, hadden wij er ook nog wel een stuk of zes bij kunnen maken. Daar gingen wij wel slecht mee om, want Apeldoorn gooide het begin tweede helft helemaal open. Wij verzuimden zelf om het vroeg te beslissen", was eigenlijk het enige punt van kritiek van Loenen.

 

Eemdijk stelde de tweede periode veilig en is daarmee verzekerd van een lekker toetje, het mag in ieder geval meedoen aan de play-offs voor promotie naar de Derde Divisie. Maar trainer Loenen kijkt nog verder vooruit, echter zonder daarvoor het woord kampioenschap uit te spreken. "Eemdijk is het kleine broertje van die twee andere clubs uit Spakenburg en voor ons is dit een prachtige prijs en dat moet je gewoon vieren. Voor ons is het eigenlijk heel simpel, degraderen kunnen we niet meer. Daarom is voor ons nog maar één ding te halen. We gaan ook vol voor de derde periode en als we die ook winnen, mag je de rest ook invullen."

 

Tekst: Kerst Boomsma

Foto's: Orange Pictures