Nieuws

Uur U nadert voor nieuwe voetbalpiramide

Nieuws
Tweede divisie
Derde divisie
Hoofdklasse
Competitie

 

16 maart 2018

Heel voetbalminnend Nederland houdt de adem in. Welk voorstel komt er straks op tafel voor een aangepaste versie, nieuwe zo men wil, voetbalpiramide? Het Uur U nadert en FC Twente heeft al een voorschot daarop genomen. De eredivisieclub kwam met de mededeling dat het clubmanagement overweegt het belofteteam komend seizoen terug te trekken uit de Derde divisie om het te laten starten in de nieuw te vormen beloftencompetitie.

Daarmee loopt de eredivisieclub natuurlijk voor de muziek uit. Jong FC Twente is voornamelijk een zorg en weinig vreugd. Vorig seizoen degradeerden de Twentse beloften kansloos uit de Tweede divisie en ook dit seizoen houdt het niet over met de prestaties. De ploeg van Dennis Demmers is terug te vinden aan de onderkant van de middenmoot. FC Twente gaat sowieso het aantal contractspelers voor het eerste en tweede team inkrimpen en wil met de reserves van de hoofdmacht die in het weekeinde niet in actie zij geweest aan de slag in een aparte beloftencompetitie.

Dat is precies de vurige wens van een groot aantal amateurclubs. Die zien de Jong BVO's liever gaan dan komen. De amateurs zijn het wisselbeleid met spelers bij de Jong BVO 's zat. Aart Goosensen, voorzitter van DVS '33 Ermelo, stuurde eind november vorig jaar een brandbrief naar de voetbalbond over wat in zijn ogen pure competitievervalsing was en dat wat hem betreft, en sprekend voor meer clubs zoals hij zei, de maat vol was. Het toeval wil dat Goossensen in zijn brief Jong FC Twente als voorbeeld gebruikte. Dat er een aparte beloftencompetitie komt, is nog slechts een geluid dat uit de wandelgangen doordringt. Maar het Uur U nadert wel.

 

Eerder dit seizoen won Katwijk met 5-0 van Rijnsburgse Boys. Op de foto: Katwijk-spits Marciano Mengerink heeft knap last van Rijnsburg-verdediger Masies Artien.

Foto: Orange Pictures

 

Het kraakt in de Tweede divisie. Katwijk kraakt, zie het 2-2 gelijk spel tegen laagvlieger AFC. Dat was de kans geweest voor Kozakken Boys om de koploper dichter te naderen, maar ook de Werkendamse machine piepte en knarste in Tiel waar TEC, net als AFC laagvlieger, een 1-1 gelijk spel wist te bevechten. Status quo derhalve tussen de beide titelkandidaten met een interessant programma voor de boeg. Katwijk moet op bezoek bij Rijnsburgse Boys. Laatste overwinning van Katwijk op sportpark Middelmors, seizoen 2001-02, uitslag 0-1. Een statistiek met een glimlach natuurlijk, maar de Rijnsburgers zullen zich meer vasthouden aan de 0-3 overwinning op De Dijk, waarmee de ploeg van Pieter Mulders een einde maakte aan de nederlaagserie in 2018. Eén zekerheid hebben beide ploegen, een volgepakt huis aan de Noordwijkerweg in Rijnsburg.

 

Kozakken Boys ontvangt Excelsior Maassluis en nieuw puntverlies is uit den boze voor de ploeg van Danny Buijs. Maar Maassluis is geen onschuldige ploeg. Anders dan Katwijk in Rijnsburg verlieten de 'tricolores' vorig seizoen met een 0-3 overwinning op zak sportpark De Zwaaier. En in de ploeg van Jeroen Rijsdijk gaat meer evenwicht schuil dan bij TEC. Anderzijds heeft Kozakken Boys het vermogen om in een paar momenten een wedstrijd naar zijn hand te zetten.

 

De spanning in de titelstrijd in de Derde divisie lijkt langzaam weg te ebben. Dit in tegenstelling tot de kelder van de ranglijst waar het alom knettert. Magreb '90 is gezien, maar die andere rechtstreekse degradatieplaats, nu bezet door ACV, is volkomen open. En dat geldt ook voor de p/d plekken 15 en 16. Daar staan nu Spijkenisse en Capelle, maar ONS Sneek is ook zeker in beeld en zelfs Harkemase Boys moet eerst maar eens zien punten te gaan halen uit vijf achterstallige wedstrijden. De Harkieten kunnen wel goede zaken doen bij hun bezoek aan Capelle. Met Ron Timmers aan het roer moet Capelle proberen boven de streep te komen. Dat gaat met vallen en opstaan. De 4-1 overwinning op ONS Sneek was tot nu toe het meest positief. De 0-1 nederlaag in het uitgespeelde duel met Magreb '90 een meteen te vergeten dieptepunt. Ook hier nog even de statistieken erbij gepakt. In topklasse-Derde divisie verband speelden beide ploegen zeven keer tegen elkaar. Vier maal was Capelle de sterkste, twee keer won Harkemase Boys.
 

Klik hier voor de statistieken van de Tweede divisie


Klik hier voor de statistieken van de Derde divisie

 

Klik hier voor de statistieken van de hoofdklasse A


Klik hier voor de statistieken van de hoofdklasse B

 

Voetbal op Zaterdag besteedt dit weekeinde uitgebreid aandacht aan de volgende wedstrijden:

Rijnsburgse Boys - Katwijk
Kozakken Boys - Excelsior Maassluis
Capelle - Harkemase Boys