Nieuws

Capelle weet echt niet waar het om gaat

Wedstrijdverslag
Derde divisie
Competitie

 

18 maart 2018

CAPELLE AAN DEN IJSSEL - Het is Capelle tegen Harkemase Boys niet gelukt om wat aan de penibele stand op de ranglijst te doen. In eigen huis ging de ploeg opzichtig op de pijnbank tegen Harkemase Boys: 1-4. Capelle kwam nog wel op voorsprong, maar het gebrek aan verdedigende kwaliteiten brak het elftal van Ron Timmers op. Harkemase Boys legde de defensieve zwakheden van Capelle op een pijnlijke manier bloot.
 

De eerste twintig minuten was er nog sprake van goede wil, maar dat was niet genoeg om daarna het gebrek aan zelfvertrouwen te compenseren en de weinige kansen die Capelle kreeg bleven op één na onbenut. Harkemase Boys was doortastender en velde Capelle na rust.
 

Het was koud, bitter koud op sportpark 't Slot. Dat was ook duidelijk zichtbaar langs de lijn en op de tribune. Amper toeschouwers en die er wel waren hadden ook nog eens de verre reis uit Friesland gemaakt. Maar Friezen zijn de kou dan ook wel gewend en Harkemase Boys kent een trouwe achterban. Die werden de eerste twintig minuten niet warm van het spel van hun matadoren.

 

Robert Stelpstra heeft vallend met zijn borst de gelijkmaker (1-1) voor Harkemase Boys binnengewerkt.


Capelle trok vanaf de aftrap het initiatief naar zich toe, mede dankzij het windvoordeel. De gure noordoosten wind blies over de lengte van het veld. De thuisploeg had ervoor gekozen om met de wind mee te starten en dat leek twintig minuten lang een voordeel. In de openingsfase waren er mogelijkheden voor de Capelle aanvallers. Boys doelman Erick Jansema kon zijn koude vingers warmen aan een inzet van Jami Jaliens. Een paar minuten later werd hij wel gepasseerd maar de inzet van Olaf van der Sande werd wegens buitenspel afgevlagd. Harkemase Boys antwoordde met een inzet van Jesse Renken dat maar net naast ging.
 

Niet geschrokken bleef Capelle, gejaagd door de wind, de druk naar voren houden. Uit een strakke voorzet van Van der Sande leek Bram de Bruin koppend te scoren maar Jansema bokste de bal ternauwernood weg. Het bleek uitstel van executie. Een voorzet van linksback Bram van Eijk werd met de arm geblokt door Harkemase Boys verdediger Kellian van der Knaap. Dat deed arbiter van dienst Hensgens besluiten om de bal op de stip te leggen. Spits Van der Sande klaarde het klusje vaardig en na twintig minuten gloorde er hoop bij Capelle. Maar die was van korte duur. Na een soepel lopende aanval van Harkemase Boys kant was Robert Stelpstra het eindstation. Henny Bouius verlengde een voorzet van Renken waarna Stelpstra bij de tweede paal over de lijn kon werken. Na lang blessureleed maakte Stelpstra zijn opwachting en beloonde zichzelf en zijn ploeg met de gelijkmaker. Het toch al niet te grote zelfvertrouwen bij Capelle kreeg een knauw en met kunst en vliegwerk werd er met de gelijke stand gerust.
 

Capelle begon met goede bedoelingen aan de tweede helft in de hoop snel te scoren. Het overwicht kwam er wel, de kansen ook. Maar spits Van der Sande faalde oog in oog met keeper Jansema opnieuw. Coach Timmers zorgde met het inbrengen van Steven Olsthoorn voor veel lengte maar het effect daarvan bleef uit. En daar baalde Timmers behoorlijk van: "Ik had gehoopt met de wat langere Olsthoorn het spel te veranderen. Maar heb geen chemie gezien in de trend van een speler die er kort onder zat of die reageert op een doorkopbal. Dat is gogme of kwaliteit. Met alle respect, dat missen we op dit moment." Aan Harkemase kant ook een falende spits. De van HHC Hardenberg overgekomen Jan Hooiveld mist overzicht en kopte vrijstaand de bal hopeloos naast. Geen wonder dat men bij Harkema Boys voor volgend seizoen dringend op zoek zijn naar goals.

 

Berwout Beimers achtervolgt Olaf van der Sande.

 

Harkemase Boys werd gaandeweg de tweede helft weer de baas op het middenveld. Dennis van Duinen vestigde de aandacht op zich door een fraaie treffer. Waar zijn misser, tegen hetzelfde Capelle, in de heenwedstrijd in Harkema viraal de hele wereld overging kon zijn treffer nu een vergelijking met Messie doorstaan. Fraai dribbelde hij vanaf de zijlijn naar binnen, alle Capelle verdedigers werden op het verkeerde been gezet en ook keeper Ferry Hagendijk had het nakijken (1-2).
 
Het scorend vermogen van Capelle is niet al te groot en ook deze keer men 'het' weer net niet. Dat de gelijkmaker vijf minuten later niet viel, was illustratief. Invaller Olsthoorn had een opgelegde kans om te scoren maar schoot tegen verdediger Renken aan. Dit ook tot verbazing en teleurstelling van Timmers: "Dat was de mooiste aanval van de wedstrijd en eigenlijk onmogelijk te missen. Ik kan je niet vertellen hoe hij er niet inging. Dan roepen ze wel 'van jammer'. Nee die bal moet er gewoon in."
 

Een aanvaller in vorm heeft altijd wel een beetje geluk om toch te scoren. Duidelijk is men voorin bij Capelle niet in vorm, maar het verlies is daarmee nog niet verklaard. Om een voetbalwedstrijd te verliezen moeten er ook doelpunten toegestaan worden en dat deed Capelle veel te gemakkelijk. De wijze waarop de doelpunten voor Harkemase Boys ontstonden, was op zijn zachts gezegd schrijnend.

Eenmaal op voorsprong kon Harkemase Boys zich beperken tot storende activiteiten op het middenveld en twee keer bleek de defensie van de Capellenaren bij balverlies verkeerd geposteerd of er werd niet ingegrepen. Op een inzet van Bouius greep doelman Hagendijk halfslachtig in.  Berwout Beimers pikte de bal op en de wijze waarop hij met vier Capelle verdedigers in de buurt door het strafschopgebied mocht laveren (1-3) was echt ontluisterend.
Opvallend bij de klungelachtige acties van Capelle dat er van onderlinge coaching in het veld nauwelijks sprake was. Er was niemand die de kar trok. "Vanaf de kant viel het helaas nauwelijks te coachen", verontschuldigde Timmers zich. "Helaas hebben we ook geen spelers die de ploeg op sleeptouw nemen. Die twee of drie man die je nodig hebt in een elftal die zeggen 'tot hier en niet verder'. Zo'n tweede goal (Dennis van Duinen red.) daar weet iedereen wat er verkeerd ging. Volgens mij had iedereen dat kunnen oplossen. Volgens mij is ie zeven man tegen gekomen en iedereen stond elkaar maar wat aan te kijken."

 

Bram de Bruin probeert Kevin Mennega te ontwijken.

 

Capelle mochten van geluk spreken dat de Friezen de 3-1 hun kruit verschoten hadden, want het rammelde constant bij de thuisploeg defensief aan alle kanten. Harkemase Boys kreeg nog wel kansen op een grote overwinning, maar met kunst en vliegwerk bleef Capelle dat leed bespaard. Pas diep in blessuretijd tekende invaller Ezra Schrijver nog de 1-4 aan.
 

Capelle heeft zich aardig in de nesten gewerkt. Gebrek aan vorm, organisatie en creativiteit is ver te zoeken. Zo spelend als tegen Harkemase Boys geeft dat weinig ruimte voor hoop voor het slot van de competitie.Het ontbreken van uitstraling kan Capelle wel eens de kop gaan kosten.Dat is verontrustend vanuit de optiek van Timmers, want het heeft er alle schijn van dat Capelle via p/d wedstrijden een langer verblijf in de derde divisie moet afdwingen. De teleurstelling was bij Timmers zichtbaar groot: "Je hebt met z'n allen nog niet door waar je staat en waar het om gaat. Bij winst hadden we wat clubs naar ons toegehaald, maar nu is waarschijnlijk het hoogst haalbare een plek in de nacompetitie."

Timmers zou aanvankelijk met ingang van het nieuwe seizoen Winand van Loon opvolgen maar zijn aanstelling werd versneld na de kansloze 4-1 nederlaag tegen mede degradatiekandidaat ACV. Maar ook onder Timmers is Capelle nog lang niet uit de zorgen en hij weet ondertussen ook wat de tekortkomingen in zijn elftal zijn. "Het valt me wel een beetje tegen", stelt de coach vast. "Ik wist dat het een heel moeilijk verhaal zou worden. We zijn nu een aantal weken verder en je ziet wel dat we conditioneel zijn opgeschoten en dat je in je gedachten wat verder bent. Maar je zit nog steeds niet ver genoeg in de absolute wil om te winnen. We zijn nog steeds te lief in de duels waar je ze móet winnen. Dan weet je echt niet waar het om gaat."

 

Tekst: Kerst Boomsma
Foto's: Orange Pictures