Nieuws

Spijkenisse drukt zwak ACV dieper in de zorgen

Wedstrijdverslag
Derde divisie
Competitie

 

25 maart 2018

SPIJKENISSE - Altijd aanvallend spelen, het is inmiddels het welbekende handelsmerk van Spijkenisse geworden. Want het is de speelwijze waarmee coach Peter Wubben de groenwitten vorig seizoen kampioen van de hoofdklasse maakte, en het is evenzeer de speelwijze waarmee de promovendus de opponenten in de Derde divisie tegemoet treedt.

 

Reputaties tellen daarbij niet, de stand op de ranglijst evenmin, Spijkenisse probeert altijd dwingend en naar voren te spelen. Niemand keek er dan ook gek van op dat het team van Wubben ook in de degradatiekraker tegen ACV direct het initiatief pakte. Eerst zag de veelvuldig opkomende rechtsback Etiën Mariana een ziedend schot maar ternauwernood tot hoekschop verwerkt worden door de Asser doelman Bart Woering, maar twee minuten later was Serghino van Axel-Dongen er als de kippen bij om uit een afvallende bal Spijkenisse alsnog op voorsprong te zetten.

 

Spijkenisse viert de 1-0.

 

Er waren nauwelijks tien minuten gespeeld en de thuisploeg leek ACV al op de knieën te hebben, tenminste als mocht worden afgegaan op de fletse indruk die de ploeg van trainer Fred de Boer op dat moment maakte. En beter werd het voor de bezoekers voorlopig beslist niet, want feitelijk was en bleef het een voortdurend eenrichtingsverkeer richting het Asser doelgebied.

 

Bij vlagen zeer verzorgd voetballend overvleugelden Stefano Gonçalves, Felino Jardim en Sander Barragan hun opponenten op het middenveld volledig. De aanvoer naar de spitsen Marvin van der Pluijm, Michael van Dommelen en Serghino van Axel-Dongen was groot, maar gaandeweg tekende zich een euvel af dat de thuisploeg naarmate de wedstrijd nog danig dreigde op te breken. Want waar bleef het rendement van al die mooie aanvalsopzetten?

 

Wubben zag tot zijn afgrijzen dat het niet de goede kant op ging. Hoewel nog niet zo luid verbaal coachend als zijn collega De Boer nam de onrust vanaf een minuut of vijfentwintig op zijn gezicht duidelijk toe. "Ik zag ons echt goed beginnen, met mooi voetbal en een groot overwicht, maar we begonnen weg te zakken. Moeilijk om te zeggen of dat met de luxe van onze voorsprong te maken had, of met ons grote overwicht. We lieten het speelveld langer worden door onvoldoende snel bij te sluiten, we werden ook ronduit slordig waardoor we veel balverlies leden. Daarmee hielpen we de tegenstander langzaam wat in de wedstrijd terug."

 

Het was inderdaad opvallend dat enerzijds op het middenveld soms zaalvoetbalachtige hoogstandjes vertoond werden om van te watertanden, terwijl een linie verder vrijwel geen voorzet hoofd of voet van een medespeler bereikte. En zo kon het gebeuren dat in de laatste seconden voor rust ACV aan één uitbraak genoeg had om langszij te komen, hoe onverdiend dat qua veldverhouding ook was. Rechtsback Daniël Schans stond op de goede plek om een door Erik Eleveld verlengde hoekschop koppend langs doelman Dyron Bijl te werken. Wubben kon er met zijn verstand niet bij: "We hebben gezien en besproken hoe ACV dit bij hoekschoppen doet. En dan laten we het toch gebeuren, dat mag nooit."

 

Justin Mulder loopt achter Vincent Verbond aan.

 

Dat Eleveld aan de basis stond van de gelijkmaker was overigens niet toevallig, want het was de routinier die zich qua gedrevenheid en energie als enige onttrok aan de bleke uitstraling van ACV. Eleveld zou het einde van de wedstrijd niet halen, want diep in de tweede helft wisselde De Boer hem voor Alex Olteanu. Op het moment zelf droop het ongenoegen er bij Eleveld vanaf. De Boer lichtte zijn keuze na afloop kort en bondig toe: "Ik merkte dat het beste er wel af was bij Erik, dus ik wilde wat anders proberen."

 

Dat de Asser trainer ingreep, was op zich te billijken, want ACV was net opnieuw op achterstand gekomen. Ruim twintig minuten lang heerste Spijkenisse ook weer in de tweede helft, maar zo oogstrelend als in de eerste helft waren de combinaties niet meer en het aantal doelrijpe mogelijkheden was op één hand te tellen. Of op één vinger, want verder dan een schot op de paal van Marvin van der Pluym, notabene nadat hij zichzelf behendig langs doelman Woering in riante scoringspositie werkte, kwam Spijkenisse niet. Er moest uiteindelijk een wonderschoon afstandsschot van Gonçalves aan te pas komen om de ban te breken.

 

In de eindfase van de wedstrijd wisselden beide coaches nog een paar keer, maar effect bleef uit. Eén van de Asser wissels, Dennis Mollema, had zowaar de 2-2 op zijn schoen maar faalde opzichtig in de afwerking. ACV zette nog wel aan, maar overtuiging, flair en vooral stootkracht ontbraken. De wissels van Wubben waren geheel in zijn stijl, een aanvaller voor een aanvaller (de grillige Jazzy Adams voor Marvin van der Pluijm) en een verdediger voor een verdediger (Dustin Mijnders voor Danny Groos). Net als zijn coaching trouwens, want ook na de 2-1 klonk vanuit het Wubbens coachingsvak luid en duidelijk: "Tempo erop houden, overal druk zetten."

 

Het over de streep trekken van de overwinning was een hele opluchting voor de aanhang van Spijkenisse. Want hoe vaak werd dit seizoen een voorsprong toch nog uit handen gegeven? "Liefst vier keer verspeelde wij een 2-1 voorsprong", wist Wubben. "Toen ik ons vandaag weer zo zag domineren zonder veel kansen te creëren, stond ik me best zorgen te maken. Want één geslaagde tegenstoot en het is gebeurd. Nu was dit er de wedstrijd niet naar om een groot verschil te maken, maar eerder dit seizoen had dat soms wel gekund en lieten we het na. Met alle gevolgen van dien. En vanmiddag waren we in het grootste deel van de wedstrijd dan wel veel beter dan ACV maar wat koop je daarvoor als je te weinig scoort."

 

Stefano Gonçalves en Eric Polet (6) wachten af waar Pascal Huser de bal naar toe stuurt.

 

Wubben besefte in zijn nabeschouwing terdege dat er voor lijfsbehoud in de Derde divisie nog een lange weg te gaan is: "In ieder geval zal het niet in vier weken klaar zijn, daarvoor is onze positie te lastig. Komend weekeinde zes punten pakken, dat zal natuurlijk wel helpen." Tweede paasdag komt ONS Sneek op bezoek, de ploeg die nu drie punten boven de p/d-plaatsen staat die door Spijkenisse en Capelle bezet worden.

 

De zorgen voor ACV-trainer De Boer waren na afloop logischerwijs nog groter: "Ja, ik begrijp dat je ons optreden bleek noemt. Weet je, dit is wat het is, hier moeten we het mee doen. Vandaag kwamen we te kort. Ik hou niet van naar excuus zoeken, maar misschien waren wij niet fris genoeg door de midweekse wedstrijd bij Harkemase Boys. Daar brachten we wel dat stukje extra dat er vandaag niet was. We kwamen eigenlijk niet in de strijd." Over de behoudende speelstijl van zijn team toonde De Boer zich realistisch: "We spelen al het hele seizoen op deze wijze. Dat heeft met kwaliteit te maken. Ik heb er de spelers niet naar om de tegenstander onze wil op te leggen. En vandaag liepen we misschien wel te ver achteruit, iets dat dan weer met het net niet fris genoeg zijn te maken kan hebben, maar ook met het goede voetbal van dit Spijkenisse."

 

Dat De Boer zich realiseert dat de kans dat het seizoen niet goed afloopt voor ACV steeds groter wordt, bleek wel uit zijn slotopmerking: "Handhaving, of dat nu rechtstreeks is of via nacompetitie, is voor ons een regelrecht kampioenschap. We verkeren immers het hele seizoen al diep in het rechter rijtje."

 

Tekst: Jakob Kos
Foto's: Bennie de Boer