Nieuws

Dubbelprogramma met Pasen vaak breekpunt

Nieuws
Tweede divisie
Derde divisie
Hoofdklasse
Competitie

 

30 maart 2018

Deze week druppelde het bericht binnen dat de KNVB nog steeds aan het tekentafelen is omtrent de aanpassing van de bestaande voetbalpiramide. De buitengewone bondsvergadering waar de nieuwe comptitieopzet zijn presentatie zou beleven, was eerst gepland voor 19 maart, schoof door naar 16 april en is nu verdaagd naar onbekende datum. Het wordt een mooi plan, hoopt de KNVB. Maar wanneer dan ingevoerd, dat is vers twee.

Over naar de orde van het paasweekeinde. Het wordt ouderwets met in de Tweede en Derde divisie veel clubs die naast de reguliere wedstrijd ook een inhaalduel voor de kiezen krijgen. Het past allemaal net in het ritme van inspanning en rust, twee wedstrijden in drie dagen. Clubs vrezen zo'n dubbelprogramma wel, want het kan een breekpunt zijn in mooi bedachte plannen, of het nu gaat om titelkansen overeind houden of ontsnappen aan degradatieperikelen.

 

Kozakken Boys - GVVV, 14 oktober 2017: Soufiane Laghmouchi loopt weg van Gwaeron Stout.
Foto: Orange Pictures


Kozakken Boys kan aan de bak. De Werkendammers hebben zich ten doel gesteld alle wedstrijden te winnen en dan te kijken wat dat aan de finish heeft opgeleverd. Wat staat, is een achterstand van zes punten, die bij dubbelwinst terugloopt naar drie, ervan uitgaande dat Katwijk wel even zijn wedstrijd tegen HHC Hardenberg tot een goed einde brengt. Laat de koploper een veer, dan kan Kozakken Boys de titelstrijd in de Tweede divisie in een hele nieuwe en frisse fase brengen. Maar goed, dan zal er gewonnen moeten worden van De Treffers (tweede paasdag) en om te beginnen van GVVV. Die eerste hobbel is zwaar, want in Veenendaal heeft men de zinnen gezet op plaats drie. Dat zou een opmerkelijke progressie zijn in vergelijking met vorig seizoen, toen de Veenendalers op plek tien eindigden. Een gouden greep van de technische commissie om Niek Oosterlee voor de groep te zetten na het vertrek van John de Wolf naar Spakenburg?

 

Sinds 2012 kruisen beide clubs elkaars pad in de topklasse en Tweede divisie. De onderlinge teller staat op elf en de balans daarin is perfect. Kozakken Boys won vier keer, twee maal in eigen huis en twee maal op sportpark Panhuis. GVVV hetzelfde verhaal, twee maal winst voor eigen publiek en twee overwinningen op De Zwaaier. Drie duels eindigden dus onbeslist, waaronder het laatste dat dateert van 14 november van dit seizoen, waarin Soufiane Laghmouchi ver in blessuretijd met de 2-2 een punt redde voor GVVV.

 

Beeld van 14 oktober 2017: Scheveningen verdediger Kevin Gomez Nieto wint van Bert Steltenpool, die wel het enige en dus winnende doelpunt maakte voor Spakenburg.
Foto: Dick Teske


John de Wolf is al even genoemd. Ook de technische commissie van Spakenburg zal tevreden zijn dat ze de oud-prof tegen betaling van een transfersom konden losweken bij GVVV. De 'blauwen' staan onder leiding van De Wolf in de Derde divisie op pole position om te promoveren. Maar de paasklus is geen eenvoudige. Scheveningen mag dan in de totaalstand geen bedreiging zijn, maar is wel een te duchten tegenstander. De formatie van John Blok zette een serie neer van tien overwinningen op rij en zag die fonkelreeks pas afgebroken door DVS '33 Ermelo (0-1). Maar de beloning was er wel naar. Scheveningen pakte de tweede periode en mag in de nacompetitie een gooi gaan doen naar een plekje in de Tweede divisie. Na Scheveningen wacht Spakenburg op maandag Capelle-uit. Kat in het nauw. Die kan venijnig uithalen.

 

Er viel al heel wat te juichen voor Eemdijk dit seizoen.
Foto: Wout van Zoeren

 

Jarenlang geopereerd in de slagschaduw van de grootmachten IJsselmeervogels en Spakenburg, maar Eemdijk timmert meer en meer aan de weg. Op dit moment voeren de 'groenen' uit Bunschoten-Spakenburg de ranglijst aan in de hoofdklasse B. Richting een mogelijk kampioenschap ligt er nog wel een weg uitgerold met voetangels en klemmen en een bezoek aan het hol van de leeuw (SC Genemuiden) is ook geen sinecure. Maar de ploeg van Patrick Loenen heeft iets onbevangens over zich. Eerder dit seizoen kreeg SC Genemuiden op sportpark De Vinken de kous op de kop (2-1). Dat overkwam Sportclub een week geleden ook bij AZSV (4-1), waardoor de ploeg van Jan van Raalte de koppositie moest afstaan aan Eemdijk.

 

Klik hier voor de statistieken van de Tweede divisie


Klik hier voor de statistieken van de Derde divisie

 

Klik hier voor de statistieken van de hoofdklasse A


Klik hier voor de statistieken van de hoofdklasse B

 

Voetbal op Zaterdag besteedt komende zaterdag uitgebreid aandacht aan de volgende wedstrijden:

GVVV - Kozakken Boys
Spakenburg - Scheveningen
SC Genemuiden - Eemdijk