Nieuws

Bleek en slap Spakenburg geBlokt

Wedstrijdverslag
Derde divisie
Competitie

 

1 april 2018

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Wat was Scheveningen-trainer John Blok trots op 'zijn' team. Dat mag ook wel zo genoemd worden als je al negen seizoenen aan het roer staat bij één en dezelfde club, toen op het scorebord van sportpark De Westmaat een verdiende 0-2 overwinning op Spakenburg stond. Blok had met een uitgekiende tactiek het team van trainer John de Wolf, toch de koploper in de Derde divisie, op een uitstekende wijze de les gelezen.

 

Blok, die dit cadeautje voor zijn verjaardag wel kon waarderen, wilde wel even uitleg geven. "We hadden onze speelwijze iets aangepast. Normaal speelt Tim Peters in de spits, maar die lieten we nu meer op het middenveld spelen net iets achter Mehmet Aldogan en Brandon Robinson. Daar had Spakenburg het knap lastig mee en als dan ook nog Levi Schwiebbe en Barry Rog op dat middenveld een hoofdrol konden opeisen dan is het leuk om mijn ploeg aan het werk te zien."

 

Tom Oostinjen (links) en Barry Rog doen het spelletje rug-aan-rug.

 

Spakenburg wilde het dubbele programma, maandag wacht nog de uitwedstrijd tegen Capelle, gebruiken om een flinke stap richting titel te zetten. De Wolf was vooraf wel beducht voor de tegenstand die zijn ploeg kon verwachten van Scheveningen. "Ze zijn niet voor niets elf wedstrijden ongeslagen gebleven. Pas vorige week verloren ze eens een keer. Ze hebben verder al een prijs met de tweede periodetitel en kunnen dus frank en vrij spelen. Bij ons is er meer druk, maar we hebben een geweldige groep die weet wat ze willen." Alleen had die groep in deze wedstrijd even zijn dag niet. Het ontbrak aan intellect en snelheid. De echte wil om te winnen leek er niet te zijn. Zelfs bij een 0-2 achterstand kon de ploeg niet tot een kookpunt komen.

 

Door deze nederlaag is de spanning om de titel weer toegenomen. Quick Boys staat nu op twee punten, maar heeft wel een wedstrijd meer gespeeld. De Wolf wilde ook niet van doemdenken weten. "Als we maandag winnen, dan staan we weer op vijf punten en hebben dan alles weer in eigen hand. De spelers moeten echter hun hoofd na deze nederlaag leeg maken en dan is er verder niets aan de hand."

 

Dat zal wel met beter voetbal moeten gebeuren. De thuisploeg speelde eigenlijk de gehele wedstrijd een stroperig soort voetbal. Scheveningen, in de totaalstand geen kanshebber voor de titel, had de beide Spakenburgse spitsen Philip Ties en de erg slecht spelende Kees 'Pier' Tol gewoon in de achterzak. De Schollekoppen hadden een overwicht op het middenveld, maar konden daar in de eerste helft nog niet van profiteren. De aanwezige supporters moesten het dan ook doen met een rommelig spelletje dan nauwelijks hoogtepunten kende. In de 13-de minuut het eerste wapenfeit. Spakenburg-doelman Leon ter Wielen moest een schot van Björn Wagenaar net naast tikken. Bij de thuisploeg viel geen enkele kans te noteren. Eén keer was er van enig gevaar sprake bij een scrimmage na een corner, maar doelman Sven Wolsheimer kreeg de bal uiteindelijk toch in zijn armen. Net voor de rust had collega Ter Wielen geluk toen hij bij een voorzet mistastte. De kopbal van Peters, die wel erg sterk speelde, ging net naast het doel. Het publiek ging teleurgesteld aan de versnaperingen en had zijn commentaar ook wel klaar: "Niet om aan te zien."

 

Mehmet Aldogan houdt Tom van der Neut van zich af.

 

De vraag was hoe De Wolf zijn ploeg in de tweede helft beter aan het voetballen zou krijgen. Hij bracht in ieder geval Olivier Pilon als vleugelaanvaller voor Youri Koelewijn. "Er kwam gewoon te weinig gevaar van onze vleugels" verklaarde De Wolf na afloop deze wissel. De snelheid in het spel nam wel toe, maar toch duurde het te lang voordat de bal van de achterhoede bij de voorwaartsen kwam. De verdediging van Scheveningen bleef moeiteloos overeind. De ploeg van Blok kreeg daardoor steeds meer grip op het middenveld. Zo kwamen er al snel aanvallend goede mogelijkheden. In de 56-ste minuut kwamen de bezoekers aan een 0-1 voorsprong. Na een aanval van Spakenburg bleef rechterverdediger Giovanni Gravenbeek geblesseerd liggen. Scheveningen veroverde de bal en begon via Kevin Gomez Nieto aan een snelle aanval. Op dat moment had Spakenburg een verdediger te weinig en anticipeerde daar te laat op. Daardoor kon de geheel vrijstaande Peters vrij uithalen en doelman Ter Wielen het nakijken geven: 0-1.

 

Op dat moment een voorsprong waar niets op af te dingen was. De thuisploeg kon maar niet dicht genoeg in de buurt van doelman Wolsheimer komen en het maken van een doelpunt bleek gewoon te moeilijk voor de bleekjes opererende spitsen. Daar hadden de aanvallers van de gasten minder moeite mee. Eerst schoot Robinson een geweldige kans op aangeven van Aldogan net naast. Maar in de 66-ste minuut was het toch raak. Na een prachtige aanval, waarin Rog een hoofdrol vertolkte, kon Aldogan voor de 0-2 zorgen. Wat een weelde voor een ploeg met beperkte financiële middelen tegen een grootmacht die de middelen wel ruim voorhanden heeft. De score had zelfs veel groter kunnen uitvallen. Rog en Robinson kregen die kans wel, maar het bleef bij een kans en niet bij een derde treffer.

 

Bij Spakenburg moesten de supporters wachten op de slotminuten, voordat zich kansen voordeden. Eén keer kopte Ties ruim over en in de extra tijd had doelman Wolsheimer een geweldige safe in huis op een kopbal van invaller Bert Steltenpool. De teleurstelling bij het thuispubliek was groot, want op de eigen Westmaat verliezen was eigenlijk niet in hun gedachte voorgekomen.

 

Jari de Jong zet aan voor een actie. Philip Ties kan slechts volgen.

 

De spanning in de Derde divisie is nu toegenomen. De eerste twee periodes zijn vergeven aan Jong Almere City en Scheveningen. Als een 'outsider' als Jong Volendam of DOVO de derde periode wint dan is de titel het enige dat telt voor Spakenburg of Quick Boys. Dus één van die twee is dan het haasje. De Wolf is daar van doordrongen. "We zijn er nog niet en moeten ook niet nu de polonaise lopen. Vandaag hebben we veel te weinig afgedwongen. Van het plan om dit paasweekend goed zaken te kunnen doen, moeten we nu af. Eerst maar eens de knop om richting maandag en dat zullen de spelers echt zelf moeten doen." Op de vraag waarom hij Gravenbeek, die op het middenveld een aantal prima wedstrijden heeft gespeeld, nu als rechter verdediger laat opereren, antwoordde De Wolf: "Ik ben het eens met je dat hij daar veel beter uit de voeten kan. Alleen hebben we op dit moment niemand anders voor die verdedigende rol en dus moet hij daar spelen. Hoe jammer ik dat ook vind."

 

In het Scheveningen-kamp leek aan het knuffelen van spelers, supporters en sponsors geen einde te komen. Als rots in de branding bleef de jarige Blok tussen zijn spelers staan. Hij heeft het toch voor elkaar dat twee 20-jarige jongelingen, Gio van Ree en de ook jarige Björn Wagenaar, moeiteloos zijn ingepast.

 

Tekst: Rob Kemper
Foto's: Orange Pictures