Nieuws

GVVV gooit handje roet in eten Kozakken Boys

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

1 april 2018

VEENENDAAL - Na elf overwinningen en een gelijkspel is Kozakken Boys weer eens tegen een nederlaag aangelopen. De 2-1 bij GVVV was zuur en bitter tegelijk, omdat koploper Katwijk geen fout maakte en dus drie punten uitliep op de Werkendammers, die zich met hun fantastisch lange inhaalrace toch als een titelkandidaat hadden gepresenteerd.

 

Als Kozakken Boys het inhaalduel met De Treffers tot een goed einde brengt, blijft de afstand tot de koppositie zes punten. En dat zijn er voor het gehele gevoel in Werkendam drie te weinig. Daar werd al druk gespeculeerd op de laatste speeldag, wanneer Katwijk op bezoek moet op sportpark De Zwaaier. Dat scenario kan nog steeds uitgroeien tot realiteit, maar daar heeft Kozakken Boys nu toch echt de welwillende medewerking van Katwijk voor nodig.

 

Jeremy de Graaf komt niet los van Juriën Gaari.

 

Met nog acht wedstrijden te gaan (Kozakken Boys eentje meer) behoort dat natuurlijk nog wel steeds tot de mogelijkheden. Een verliespartij kan er ook zo maar tussendoor lopen. Kijk maar naar wat er in Veenendaal is gebeurd. GVVV is wel een soort 'Angstgegner' voor Kozakken Boys, maar de ploeg trainer Danny Buijs was in de eerste helft overheersend aanwezig in het spelbeeld. Kozakken Boys vergat één cruciaal onderdeel, een doelpunt maken vanuit een machtspositie. Nu waren de kansen wel erg spaarzaam en dat was dan weer een gevolg dat het op de helft van GVVV overvol was. Op papier had de thuisclub drie aanvallers opgesteld, maar daar kwam in de praktijk helemaal niets van terecht. Doordat Jeremy de Graaf en Soufiane Laghmouchi mee moesten met hun directe tegenstanders (en dat ook braaf deden) stond Robin Mulder in de regel als eenzame strijder voorin.

 

Bijna sporadisch vertoonde GVVV zich op de helft van de tegenstander en toen het eindelijk wel een keer interessant dreigde te worden, ging iets veelbelovends zonder pardon toch weer in de prullenbak. Mulder zette met een slim hakje Laghmouchi aan het werk, maar die kwam niet met een voorzet maar legde de bal terug op Roy Terschegget. Die nam de bal half verkeerd aan en toen het ging alsmaar achterwaarts tot helemaal bij doelman Johan Jansen. Dat werd een aantal rechtgeaarde GVVV-fans toch echt te gortig. "Word eens wakker", klonk het in koor uit volle borst. De enige verdienste van GVVV voor de pauze was de 0-0 ruststand, maar mocht daar tegelijk Ahmed el Azzouti voor danken. Halverwege de eerste helft speelde Kozakken Boys de aanval wel helemaal uit tot bij de clubtopscorer (negentien treffers). Die had de tijd nog om een hoek uit te kiezen, koos voor hem de dichtstbijzijnde maar ramde de bal tot afgrijzen van de meergereisde Werkendammers op de paal.

 

Laurens van der Voort gaat mee in de actie van Ahmad Mendes Moreira.

 

Hoe moeizaam het toch allemaal ging bij Kozakken Boys - het was zoals gezegd overvol op de helft van GVVV - bleek wel uit het feit dat de situatie met El Azzouti de enige uitgespeelde kans was. Later had ook Ahmad Mendes Moreira zijn ploeg een voorsprong kunnen bezorgen, maar dat was zuiver een moedige doelpoging waarbij doelman Jansen serieus de handen uit de mouwen moest steken. Maar voor de rest kreeg de GVVV-keeper niet heel veel zwaar werk op te knappen, het was wel spitsuur voor zijn neus.

 

"Kozakken Boys gaf veel druk naar voren, Daar hadden we het moeilijk mee", verklaarde Niek Oosterlee het fletse opreden van GVVV voor rust. "We kwam ook niet onder die druk uit, omdat we slordig waren in de omschakeling. We gingen ook over het middenveld heen voetballen terwijl daar juist onze kracht ligt. Na de snelle goal na rust gingen we makkelijker voetballen. We zetten toen ook de as dicht. Voor rust stonden we te breed uit elkaar."

 

De 1-0 viel inderdaad vlot. De aanvalsopzet over rechts (Mulder glipte soepel langs Jeffrey van Nuland) leek te gaan smoren voor het doel, maar Jeremy de Graaf kreeg alsnog de kans uit te halen. Tot aan dat moment nog niet echt gezien in de wedstrijd was de spits zomaar ineens het goudhaantje. En de voorsprong had op slag een heilzame werking op het spel van GVVV. Terschegget bloeide op en dat gold op het middenveld ook voor Simon Brouwer (jubilaris met 250 officiële wedstrijden) en Mart de Jong, die stuk voor stuk aanvallend gingen denken en ook handelen. Dat was een fase waarin ook Kozakken Boys zich moest verdedigen, maar toch een paar kansen moest wegeven. Zo liet Mulder na de 2-0 te maken, maar de verdubbeling van de marge kwam er toch op het uur. Invaller Mahmut Sönmez sprong Laghmouchi binnen de zestien in de rug. De overtreder kreeg de gele kaart, terwijl Mulder zich prepareerde om de strafschop te gaan nemen. De bal belandde in de ene hoek, waar doelman Richard Arends verkeerd had gegokt op de andere hoek.

 

Mahmut Sönmez (rechts) kijkt schuldbewust nadat hij Soufiane Laghmouchi (die aan het opkrabbelen is) een duw in de rug heeft gegeven. De aanvaller van Kozakken Boys krijgt geel van scheidsrechter Laurens Gerrets die GVVV ook een strafschop toekent.

 

"Een domme overtreding door te laat ingrijpen", oordeelde de coach Danny Buijs na afloop. "Beide goals hebben we weggegeven en dat is afgestraft door GVVV. Uit de eerste helft hebben we veel te weinig gehaald. Onze aanvallers hadden duidelijk hun dag niet. Die maakten steeds foute keuzes. Na die wereldgoal hebben we het nog wel geprobeerd, maar ging de bal er via de paal nog uit." Wereldgoal ja, maar wie had dat eigenlijk door? Alom verbazing op de tribune, hè, een doelpunt? Dat kwam ook vooral door de reactie van doelman Jansen die deed alsof de bal over het doel was gegaan, maar wel gewoon moest vissen. Voor de oplettende kijker was het wel duidelijk. De voorzet kwam van Juriën Gaari waarop invaller Shuremy Felomina een kunstzinnige omhaal in huis had.

 

Kozakken Boys heeft GVVV nog wel aan de tand gevoeld, maar niet meer dan dat. Het was een fase waarin de blauwe verdediging toch als een vast huis overeind bleef. Bart Hulsbos en Wilco den Hartog waren twee centrale pijlers daarin. Op dat ene moment na in de slotfase met de kopbal van Quentin Jakoba die net niet zuiver genoeg was om de 2-2 op te leveren. Hoe nu verder voor Kozakken Boys? "Eerst De Treffers", reageerde Buijs kalm. "Ik heb net in de kleedkamer gezegd, dat wie er mentaal niet klaar voor is, dat maar moet aangeven." Heldere taal van de aankomend coach van FC Groningen ("Ja, droom komt uit."). Het handje roet in het eten is heel vervelend, maar als Kozakken Boys ten onder gaat, dan moet dat in de beleving van Buijs met strijd zijn. En hoe verder met GVVV? Rechtdoor naar plek drie is een mooie optie. Met mogelijk (nog wel een weg te gaan) de winst van een periode, dat recht geeft om straks de eerste ronde van de KNVB-beker te mogen overslaan.

 

Tekst: Aad van der Graaf
Foto's: Orange Pictures