Nieuws

Spijkenisse heeft ONS Sneek binnen bereik

Wedstrijdverslag
Derde divisie
Competitie

 

3 april 2018

SPIJKENISSE - Zo kreeg het dubbelprogramma met Pasen voor Spijkenisse toch nog een vrolijk stemmend tintje. Na de 3-0 nederlaag bij DVS '33 Ermelo pakte de ploeg van Peter Wubben wel de volle winst ten koste van ONS Sneek. Met 3-0 kwamen de Friezen er nog genadig af, want die waren in de tweede helft rijp voor een nog grotere uitslag.

 

Het leverde Spijkenisse drie cruciale punten op in een duel waarin overleven in de Derde divisie centraal stond. ONS Sneek betrad dankzij de 3-2 overwinning op VVOG (vrijdagavond al gespeeld) met zes punten voorsprong het sportpark Jaap Riedijk. En dus restte Spijkenisse niets anders dan die kloof te halveren om nog met vertrouwen de competitie te kunnen vervolgen. Vooraf schoof Wubben meteen de spanning van zich af, deed daar althans een poging toe. "Waar het mij om gaat is onze stijl van spelen. Daar houden we aan vast", sprak de coach, bezig aan zijn zesde seizoen bij Spijkenisse.

 

Sander Barragan probeert aan te klampen bij Michael Lanting.

 

Aan zijn ploeg viel de spanning wel enigszins af te lezen. Er gingen zeker dingen goed, maar ook slordigheden vielen er genoeg te noteren. Gewoon zenuwen om het feit dat er toch een heilig moeten op het duel geplakt was. Dus testte Etiën Mariana al vlot de capaciteiten van doelman Barry Ditewig, kon Michael van Dommelen met zijn hoofd net niet bij een voorzet en poeierde vervolgens Sander Barragan de afvallende bal naast het Friese doel. Maar Spijkenisse ontsnapte ook wel een paar keer aan een tegendoelpunt. Samir Merraki was soms nadrukkelijk aanwezig, eerst nog met een rollertje waar doelman Dyron Bijl zich niet druk om hoefde te maken. Dat was later wel anders. Pas achteraf moet Bijl beseft hebben hoe dicht Merraki bij de opening van de score was geweest met zijn verwoestende schuiver. Bijl keek de bal naast, heet dat dan in voetbaljargon.

 

Zoals gezegd ging er ook veel mis. Dat was Michael Lanting zeker niet naar de zin. "Voetballuh", schreeuwde de aanvoerder van ONS Sneek op een gegeven moment naar zijn ploeggenoten om hem heen. De boodschap was helder. Inleveren bij de routinier die met zijn vaste traptechniek kan zorgen voor een kansrijker voortzetting dan zo maar een wilde trap naar voren. Nu zit de bal uit het achterland wel verweven in de aanpak van ONS Sneek. De twee snelle spitsen Curtrick Gonzalez (met dertien goals topscorer van het team) en Genridge Prijor (elf doelpunten) staan in feite permanent in de startblokken, maar dan moet de passing wel zuiver zijn. Lanting denkt dat hij die zuiverheid in huis heeft en daar zou hij wel eens honderd procent gelijk in kunnen hebben.

 

De enige keer dat Gonzalez er kansrijk vandoor kon, was nota bene na een verkeerde terugspeelbal van Vincent Verbond. Gelukkig voor de linksback kreeg Gonzalez op werkelijk het laatste nippertje een blokkade opgeworpen. Nog geen halve minuut later lag de bal aan de andere kant op de penaltystip. Eerder in de wedstrijd had scheidsrechter Colin Prooi het duwtje in de rug van Michael van Dommelen weggewuifd als overdreven, maar Gustavo van der Veen kreeg in de passeeractie van Marvin van der Pluijm de bal tegen zijn arm. ONS-coach Chris de Wagt sprak Prooi er nog wel op aan toen beide ploegen onderweg waren naar de thee. "Ik heb een cursus gevolgd daarin. Het is pas hands als je met de arm een slaande beweging maakt naar de bal. Het is interpretatie van de scheidsrechter", lichtte De Wagt na afloop het gesprekje met Prooi toe.

 

Jazzy Adams draait weg van Klaas de Vries.

 

Van dichtbij bekeken was duidelijk dat Van der Veen de bal met de arm toucheerde. Ongetwijfeld ongelukkig maar de rechtsback had er wel voordeel van. In plaats van 0-1 achter ging Spijkenisse dankzij de benutte penalty van Michael van Dommelen met een 1-0 voorsprong de rust in. Die gunstige ontwikkeling zo vlak voor de pauze miste zijn uitwerking niet bij Spijkenisse. Wat in ieder geval toenam, was de dreiging voor het doel van ONS Sneek, dat tot slechts speldenprikjes in staat was. Wat overigens niet wil zeggen dat die zonder gevaar waren. Arton Musliu schoot een keer in het zijnet op een dieptepass van Tim Oosterbaan en Gonzalez mikte na een rush in de haast verkeerd.

 

ONS Sneek deed uiteindelijk zichzelf de das om door de kansjes die er ondanks alles kwamen niet te benutten en de uitspeelfout van Merraki gooide de deur definitief dicht. Jazzy Adams, kort daarvoor ingevallen voor de A-junior Sven Mijnans, pikte de bal op, pakte eerst nog een paar meter terreinwinst en liet vervolgens het net bollen. De 2-0 gaf de thuisclub vleugels en ONS Sneek was de weg kwijt. Op aangeven van Van Dommelen liet Van der Pluijm een kans liggen. Even later bracht een verkeerde terugspeelbal Van der Pluijm zelfs oog in oog met Ditewig, maar de aanvaller week te ver uit en kwam aan de achterlijn slechts met rollertje voor het doel langs waar niemand aanwezig bleek om het laatste tikje te geven. De 3-0 was illustratief hoe ONS Sneek het hoofd in de schoot had gelegd. In de hoek van het veld controleerde Adams de bal, wachtte op zijn dooie akkertje tot Felino Jardim zich aanbood en op de aansluitende voorzet klom Van Dommelen voor zijn tegenstander voor een rake kopbal. Missie volbracht.

 

Marvin van der Pluijm passeert Gustavo van der Veen. Samir Merraki volgt van een afstandje de actie.

 

Waar het in de wedstrijd niet meer spannend was geweest, keek iedereen die Spijkenisse in het hart meedraagt na het laatste fluitsignaal met argusogen naar teletekst pagina 834. Daar was te lezen dat Capelle met 1-0 voor stond tegen koploper Spakenburg. Hoe was dat nou mogelijk? Toen uiteindelijk de stand omsprong naar 1-2, was de opluchting in de 'zaal' voelbaar. Spijkenisse had niet alleen ONS Sneek binnen bereik gekregen, maar zag ook de concurrenten Capelle en ACV punten verliezen, de laatste zelfs de volle mep van zes punten in het paasweekeinde. Wubben kon er wel van genieten en dan vooral van de manier van spelen. "We zijn niet gaan leunen op de 1-0", vatte de coach de sterke tweede helft kernachtig samen. Veel bewegen zonder bal, opkomende backs, Spijkenisse probeert de toeschouwers altijd wel goede koopwaar aan te bieden. Het was ook wel genieten van Mijnans, die voor het eerst een basisplaats had toebedeeld gekregen. De 18-jarige jongeling (eigen kweek dus) bleek technisch vaardig, speelde vrijuit en lekker brutaal.

 

"We spelen op de omschakeling, maar dat ging allemaal zo slordig", vertelde De Wagt van zijn kant het verhaal van de wedstrijd. "Tegen VVOG hebben we het goed gedaan en ik snap dan niet waarom we niet constanter kunnen zijn. Vermoeidheid van vrijdag? Ik denk dat vermoeidheid in je hoofd zit. Het was gewoon niet goed genoeg vandaag. Het zal spannend blijven tot op de laatste speeldag. Lanting heb ik eraf gehaald. Het was 3-0 en ik heb hem zaterdag weer nodig."

 

Tekst en foto's: Aad van der Graaf