Nieuws

Eemdijk loopt zich stuk op muur van Berkum

Wedstrijdverslag
Hoofdklasse
Competitie

 

22 april 2018

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Door de 1-2 nederlaag van koploper Eemdijk tegen Berkum is de spanning in de hoofdklasse B weer helemaal terug. Zou de koploper toch last hebben van titelstress? Achtervolger SC Genemuiden heeft door de ruime 6-0 zege op Zuidvogels de achterstand in ieder geval teruggebracht tot twee punten. Ook Ajax en Berkum mogen nog hoop hebben.

 

Het was heerlijk toeven op het gezellige sportpark De Vinken in Bunschoten-Spakenburg. Geen Eemdijk dus. Dat dorp ligt in de verte aan de horizon. Daar zou de club ook bij oprichting gaan spelen, maar toen het sportpark De Vinken geen bespeler leek te krijgen, IJsselmeervogels wilde niet weg van de Westmaat, werd de voetbalclub Eemdijk eigenlijk 'gedwongen' om daar te gaan spelen. De club bleef het vanaf de oprichting vooral doen met spelers uit de eigen regio en heden ten dage krijgt Eemdijk, de Groenen in het voetbalbolwerk aan het IJsselmeer, daarmee steeds meer voeten in de aarde. Zo kwamen op de wedstrijd tegen Berkum toch flink wat toeschouwers af. Wat het mooie weer en de stand op de ranglijst al niet kan losmaken. Het publiek zou echter een Eemdijk te zien krijgen dat niet echt zichzelf was.

 

Maikel de Harder haalt stevig uit. Chris van der Meulen knijpt van schrik zijn ogen dicht.

 

Nu trof de ploeg van trainer Patrick Loenen het niet dat juist in deze beslissende fase van de competitie een belangrijke pion als Jasper Bolland met een hamstring blessure aan de kant moet toekijken. "Ik baal dat ik zeker voor drie weken ben uitgeschakeld," aldus de aanvaller. "Hopelijk kan ik nog in de laatste drie wedstrijden voor het team belangrijk zijn. We zijn nu twee weken vrij en dat komt mij wel goed uit." Verder moest Eemdijk ook nog opboksen tegen een tegenstander die met verdedigende intenties aan de aftrap kwam. Gezien de stand viel er nog wel wat te verdienen voor de bezoekers uit Berkum, maar dan moest er wel gewonnen worden. Trainer Arno Hoekstra koos voor een gesloten verdediging met veel spelers achter de bal. Het devies was om geen doelpunten tegen te krijgen en te gokken op een paar uitvallen via de snelle en behendige Johnsen Bacuna. De oudste van de drie broers, waarvan er nu twee bij een BVO spelen.

 

Eemdijk keek dus vanaf de aftrap tegen een muur van Berkum-spelers op. Loenen had gekozen voor David van de Groep op de plaats van Bolland. "Daarmee veranderen we het minst aan ons vertrouwde spel", zou de naar Sportlust '46 vertrekkende trainer deze wissel verklaren. Alleen dat vertrouwde spel kwam maar niet op gang. Het baltempo lag wat aan de lage kant en de drie aanvallers, Deen Embricqs, Evert Brouwers en Van de Groep, kwamen maar niet los van hun bewakers. Het moest dus komen van de ervaren middenvelders Maikel de Harder, Sjohn van Gulik en Mauro Franken. Alleen lukte het ook dat trio niet om een gat in de Berkumse muur te vinden. In zo'n geval is het geduldig wachten op die ene kans die er altijd wel komt en zeker geen treffer tegen krijgen.

 

In de 20-ste minuut kwam er eigenlijk vanuit het niets een mogelijkheid op een treffer voor Eemdijk. Van Gulik lepelde van ver de bal op de lat boven doelman Dominic van Hoof. De wedstrijd werd wel wat grimmiger en scheidsrechter Van de Ketterij zou uiteindelijk acht gele kaarten tonen. Eerlijk verdeeld over de beide teams. En dan moest na een half uur Eemdijk toch de o zo vervelende tegentreffer incasseren. Na een vrije trap van Chris van der Meulen kon Jeroen van Brummen zijn hoofd tegen de bal krijgen en daarmee doelman Gerben Jan Ruizendaal het nakijken geven: 0-1. Deze treffer verkrampte het spel van de thuisploeg nog meer. Het spektakel dat de Groenen normaal brengen was in geen velden of wegen te vinden.

 

Evert Brouwers achtervolgt Dennis Horstman.

 

Er moest in de tweede helft wat gebeuren en met het inbrengen van de lange spits Jan de Graaf, voor Van de Groep, koos de thuisploeg voor een opportunistische spelstijl. In ieder geval werd er meer energie in de wedstrijd gestoken. Zo kwam er al na drie minuten een grote kans voor De Harder, maar zijn schot werd geblokt. Berkum ging steeds verder terug en er kwamen steeds meer benen te staan in het strafschopgebied van de bezoekers. Daar was gewoon geen doorkomen aan voor de spelers van Eemdijk. Haast iedere actie liep spaak tussen die benen of ieder schot kon geblokt worden. De bezoekers koesterden de 0-1 voorsprong en zochten daar waar mogelijk de kansen om er snel uit te breken. In de 80-ste minuut kwam er zo'n mogelijkheid. Toen de verdediging van Eemdijk niet goed ingreep, was er vrije doorgang voor Chris van der Meulen. Die kans liet de spits zich niet ontglippen en Ruizendaal kon hem niet van een doelpunt afhouden: 0-2.

 

Wat een tegenvaller voor de titelkandidaat. Loenen bracht met Argjend Selimi en Klaas Bout al zijn aanvallers in het veld en probeerde met de steun van het publiek in de slotfase nog iets te forceren. Dat leek in de 83-ste minuut te lukken toen Brouwers werd neergelegd en Zeger Beukers de toegekende strafschop wist te benutten: 1-2. Verder kwamen 'De Diekers' niet, omdat de bezoekers met een sterk spelende aanvoerder Marc van der Meulen overeind bleven.

 

Vreugde in het kamp van Berkum. De winst zorgt voor voldoende mogelijkheden in de laatste drie wedstrijden. "Als we hier verloren hadden, dan was het seizoen eigenlijk over voor ons", reageerde Hoekstra,die daarop dus zijn tactiek aangepast. "Toch vond ik dat we in de tweede helft veel te ver teruggingen. Maar we hadden een voorsprong en die wilden we niet weggeven. En allemaal zonder onze vaste verdedigers Jason Huisman, Jasper Brouwer en Jorben Nieuwenhuis. Het ging om het resultaat en we kregen zelfs voldoende kansen om al eerder de wedstrijd definitief te beslissen. Het was misschien niet mooi wat we deden, maar de punten vergoeden veel voor ons. Wij weten uit ervaring dat de druk toeneemt bij een titelkandidaat en dat het steeds moeizamer gaat. Daar hebben we nu op ingespeeld."

 

Deen van Embricqs botst op een gezamenlijk blok van Dennis Horstman en doelman Dominic van Hoof.

 

De Groenen namen maar eens een 'gele rakker' op deze nederlaag. Zo gaat het bij zo'n gemoedelijke club als Eemdijk. De ervaren 36-jarige aanvoerder Jan Pieter Hartog, die zoals vanouds als libero een prima partij afleverde, vond de nederlaag heel vervelend. "Het lukte ons gewoon niet om in ons vertrouwde spel te komen", sprak de captain "Er stonden gewoon te veel verdedigers in de weg en er was niemand bij ons die de slimheid had die in de luren te leggen. Je ziet maar weer dat we nog geen kampioen zijn. Dat hoop ik wel te zijn voor de lastige uitwedstrijd bij Urk."

 

Ook Loenen herhaalde maar weer eens: "De titelstrijd is nog niet gelopen. Ik spreek dat de laatste weken steeds weer uit tegen een ieder die dat horen wil. Je zag hoe moeizaam het vandaag ging. Als een ploeg zo verdedigend speelt als Berkum dan moet je niet achter komen te staan en zeker niet door een spelhervatting. Daarna zijn we in de achtervolging gegaan en dat lukte ook niet direct. Stapsgewijs zijn we steeds offensiever gaan spelen en hebben we steeds meer aanvallers ingebracht. Alleen lukte het daarmee ook niet. Even had ik hoop toen we die strafschop kregen. Maar we staan nog steeds twee punten voor en dat is toch iets om voor te vechten."

 

Tekst: Rob Kemper
Foto's: Orange Pictures