Nieuws

Wonderbaarlijk, die Derde divisie

Nieuws
Tweede divisie
Derde divisie
Hoofdklasse
Competitie

 

27 april 2018

Voetbalfans hebben het zwaar. Die denken van nature dat hun club de beste is, maar uitslagen vertellen maar al te vaak net even iets anders. Twee van de top drie in de Derde divisie, Spakenburg en Quick Boys, hebben de voorbije weken regelmatig na negentig minuten met lege handen gestaan. Helemaal niet beter dus dan de tegenpartij en terecht verloren.

 

Wonderbaarlijk toch dat Spakenburg. Velen, de supporters in de eerste plaats, wijzen naar de ploeg van John de Wolf als titelkandidaat nummer één. Gebaseerd op de ranglijst, Spakenburg leunt op een voorsprong van zes punten, is dat terecht, maar tegelijkertijd spelen de 'blauwen' met vuur. De Wolf c.s. verloren van de laatste vijf duels er drie. De enige ordentelijke uitslag was de 3-0 overwinning op DOVO, maar om de 1-2 winst bij Capelle hing toch een waas van onzekerheid. Bij positieve resultaten is De Wolf er altijd als de kippen bij om te roepen dat er helemaal niets aan de hand is met zijn elftal, om een week later toch weer een conclusie 180 graden de andere kant op te moeten trekken.

 

De koploper van de Derde divisie ontvangt Spijkenisse. Op papier een eenvoudige klus gezien het verschil op de ranglijst, maar of het echt zo simpel is, moet altijd nog maar blijken. De ploeg van Peter Wubben is tot over de oren verwikkeld in de strijd tegen degradatie en zal ergens bonuspunten moeten sprokkelen. En waar kan dat beter dan tegen een titelkandidaat?

 

Spakenburg heeft met zijn wisselvallige prestatiecurve het geluk dat Quick Boys ook met grote regelmaat onderuit gaat. Over wonderbaarlijk gesproken. De kiem voor de problemen bij de Katwijkers lag in de wedstrijd tegen ODIN '59 (nog wel gewonnen met 1-0). Daar kwam de spanning rond Yordi Teisse, die binnenskamers al had geventileerd de club te willen verlaten ondanks zijn doorlopende contract, tot een uitbarsting. Teijsse liep pislink van het veld en voegde de staf op de bank ook nog iets onaardigs toe. De clubleiding legde de topscorer (22 goals) een boete op en verbande hem bovendien naar het tweede elftal. Zonder Teijsse ging het nog niet eens zo slecht (tegen ASWH 1-1 en bij Harkemase Boys 0-1 winst), maar om het scorend vermogen op te voeren maakte tegen Capelle Dirk Kuijt zijn rentree op de velden. Conclusie (pijnlijk, jazeker): het experiment Kuijt is mislukt, had eigenlijk misschien niet moeten plaatsvinden. Met Kuijt in het elftal haalde Quick Boys één punt uit drie duels en tegen DVS '33 Ermelo (0-1 nederlaag) haakte de oud-prof halverwege af met naar verluidt een hamstringblessure. Maar Kuijt maakte voor er sprake was van een blessure al een hulpeloze indruk. Teijsse, weer in genade aangenomen, was wel actief, maar het zat de topschutter niet mee bij zijn doelpogingen.

 

9 december 2017: Scheveningen wint met 2-4 van Quick Boys, de start van een opmerkelijke opmars, die nog niet aan zijn einde lijkt. Op de foto: Scheveningen-spits Tim Peters zet zich af op Quick Boys-aanvoerder Delano a Cohen.
Foto: Orange Pictures

 

Scheveningen zal zeker rekening moeten houden met Teijsse, maar mag absoluut van eigen kracht uitgaan. Ook coach John Blok kan spreken van wonderbaarlijk maar dan in puur positieve zin. Op 9 december vorig jaar verliet Scheveningen Nieuw Zuid met een 2-4 overwinning op Quick Boys. Driepunters waren bepaald niet dik gezaaid en Scheveningen stond tegen de gevarenzone aan. Dat beeld is inmiddels ver achter de horizon verdwenen. Een serie met bijna louter overwinningen leverde de tweede periodetitel op en Scheveningen is vorige week Quick Boys op de ranglijst voorbij gestoken. En als Blok c.s. hun wedstrijden blijven winnen, waar gaat dat dan in eindigen, is de vraag die men zich op Houtrust al een tijdje stelt, zonder overigens zich over te geven aan overspannen verwachtingen.

 

Rijnsburgse Boys - FC Lisse, 9 december 2017: Martin van Eeuwijk treft het onderbeen van Hidde Prijs. De foto levert het bewijs, maar zegt niets over wel of geen opzet. Van Eeuwijk kreeg direct rood en ontving een schikkingsvoorstel van drie wedstrijden schorsing. FC Lisse tekende beroep aan en de commissie oordeelde geen opzet en sprak uiteindelijk de middenvelder vrij.
Foto: Orange Pictures

 

FC Lisse schoof in eerste instantie niet meteen aan bij Tweede divisie, maar pas in het tweede seizoen van de nieuw ingevoerde voetballaag. Aanvankelijk zag er het er allemaal positief uit voor de debutant, maar door schorsingen en vooral blessures is de ploeg van Robbert de Ruiter toch richting de kelder van de ranglijst gezakt. De Ruiter moet nog steeds improviseren met jeugdig talent, maar pakte na de domper bij AFC (4-2) wel een doordeweekse opsteker tegen De Treffers (2-1). Martin van Eeuwijk maakte vijf minuten voor tijd het verschil. Op bezoek komt Rijnsburgse Boys, net als de Lissenaren bezig aan hun eerste seizoen in de Tweede divisie. Het verschil op de ranglijst spreekt heldere taal. De Rijnsburgers hebben een bredere selectie en zijn ook wel geplaagd door een 'zieken'boeg, maar in mindere mate dan FC Lisse. Rijnsburgse Boys presteert zeker wisselvallig, maar wint toch wedstrijden genoeg om de problemen zoals van FC Lisse buiten de deur te houden. Coach Pieter Mulders weet zijn ploeg in veilige haven, waar ze in Lisse ook zo graag willen aanmeren.

 

Klik hier voor de statistieken van de Tweede divisie

 

Klik hier voor de statistieken van de Derde divisie

 

Klik hier voor de statistieken van de hoofdklasse A

 

Klik hier voor de statistieken van de hoofdklasse B

 

Voetbal op Zaterdag besteedt dit weekeinde uitgebreid aandacht aan de volgende wedstrijden:

 

FC Lisse - Rijnsburgse Boys
Spakenburg - Spijkenisse
Scheveningen - Quick Boys