Nieuws

Katwijk of Kozakken Boys? Jubel of domper?

Nieuws
Tweede divisie
Derde divisie
Hoofdklasse
Competitie

 

25 mei 2018

Als op de slotdag van de competitie de twee overgebleven titelkandidaten elkaar recht in de ogen kunnen kijken, is er een mooier einde denkbaar aan een voetbalseizoen? Sportpark De Zwaaier in Werkendam zal uitpuilen van de fans van beide ploegen en verder alle andere voetballiefhebbers die er nog bij passen. Om kampioen te worden moet Kozakken Boys winnen van Katwijk, dat op zijn beurt genoeg heeft aan een gelijk spel om de schaal omhoog te mogen houden.

 

Begin februari vond er in de kantine van sportpark Middelmors een ontmoeting plaats tussen een vast clubje supporters van Kozakken Boys en een verslaggever van Voetbal op Zaterdag. Het gesprek ging uiteraard over de wedstrijd van die middag tegen Rijnsburgse Boys (altijd lastig!) maar vooral ook over het verdere verloop van het seizoen. Het fanclubje uit Werkendam was unaniem van mening dat de strijd om het kampioenschap wel eens op de slotdag zijn beslag zou kunnen krijgen. Ten minste, die hoop was er. Als toelichting volgde de opmerking: "Dan komt Katwijk op bezoek."

 

Achmed el Azzouti, goed voor 27 doelpunten voor Kozakken Boys.

 

In plaats van het gedachtespinsel meteen naar het rijk der fabelen te verwijzen, dacht de VOZ-er even na en liet toen weten aan zijn aandachtige gehoor dat die voorspelling misschien best wel eens zou kunnen uitkomen. De ploeg van Danny Buijs zat immers al volop in een inhaalrace op Katwijk, won bij de hervatting van de competitie na de winterstop ook met 0-2 op De Krom. 

Wie naar de eindrangschikking van de eerste periode kijkt, ziet Kozakken Boys dan nog opereren in de kantlijn van de Tweede divisie, op vijftien punten achter de winnaar (Katwijk). In de tweede periode draaiden de Werkendammers de rollen om. Zij wonnen de tweede periode, maar belangrijker, de ongenaakbaar lijkende koploper Katwijk, vergaarde in de tweede periode tien punten minder dan Kozakken Boys. Op dat moment was dus tweederde van de achterstand weggepoetst. In die fase liet coach Danny Buijs aan iedereen die het horen wilde weten dat hij met zijn ploeg alle wedstrijden wilde gaan winnen om dan aan het eind te kijken wat de uitkomst zou zijn. In de derde periode heeft Kozakken Boys nog eens drie punten afgeknabbeld van het verschil met Katwijk en dus gaat het nu toch om dat ene duel, de laatste wedstrijd van een lang seizoen, in het huis van Kozakken Boys, zoals daar op 3 februari in klein comité in die Rijnsburgse kantine al aan de orde was geweest.

 

Ook Katwijk kan het seizoen bekronen. Dat zou wel een logische uitkomst zijn gezien de hele aanloop naar de apotheose. Van meet af aan hebben de Katwijkers in de Tweede divisie de ranglijst aangevoerd en staan per slot van rekening nog steeds bovenaan. Maar de tweede helft van het seizoen kende ook een onverwachte wending en een trieste gebeurtenis. In januari was daar als donderslag bij heldere hemel het vertrek van coach Dick Schreuder, die het avontuur aanging bij de Major Soccer League club Philadelphia Union. In diezelfde tijd was er veel aandacht voor de ernstig zieke teammanager Sander Molenaar. Speciaal voor hem organiseerde Katwijk een benefietwedstrijd tussen het huidige eerste team en een mix van spelers waar Molenaar ook actief had gevoetbald. Op 9 april kwam Molenaar te overlijden.

 

Bij Katwijk-spits Marciano Mengerink staat de teller op 28 treffers.

 

Te bewijzen valt er niks, maar de interne gebeurtenissen bij Katwijk lijken toch een wissel te hebben getrokken op het prestatievermogen van de ploeg die een paar weken na het vertrek van Schreuder onder de hoede is gekomen van Jack van den Berg. Soms was er wel weer die macht van eerder het seizoen, maar de 2-0 nederlaag bij laagvlieger TEC twee weken terug was een heel gevoelige tik en op dat moment was de veilige marge met Kozakken Boys volledig verdwenen. En toen ook de Koninklijke HFC zich weinig aantrok (1-2) van de status van de koploper, was het 1-1 gelijke spel van Kozakken Boys bij AFC slechts een kleine pleister op de wond. En dus is het uur U op de Zwaaier. Wordt het jubel of domper? Van den Berg zelf is vertrouwd met presteren op niveau en onder druk. Dat heeft hij bewezen bij ASWH, Barendrecht en opnieuw ASWH. Op basis van die CV heeft Katwijk Van den Berg ook uitverkoren als de ideale opvolger van Schreuder.

Collega Buijs, komend seizoen hoofdtrainer van FC Groningen, wil op zijn beurt Kozakken Boys verlaten met een passend afscheidscadeau. In 2015 vierde Buijs, destijds nog niet volledig gediplomeerd, met Kozakken Boys de landstitel van het zaterdagamateurvoetbal. Vorig seizoen eindigde Kozakken Boys in de eerste jaargang van de Tweede divisie als tweede achter kampioen Jong AZ. En Katwijk zat Kozakken Boys op de hielen toen. Geen toeval dus dat juist deze twee clubs elkaar nog de maat gaan nemen om te kijken wie er over een heel seizoen de sterkste is.

 

Klik hier voor de statistieken van de Tweede divisie


Klik hier voor de statistieken van de Derde divisie

 

Klik hier voor de statistieken van de hoofdklasse A


Klik hier voor de statistieken van de hoofdklasse B
 

Voetbal op Zaterdag besteedt dit weekeinde uitgebreid aandacht aan de volgende wedstrijden:

Katwijk - Kozakken Boys
Urk - Eemdijk
Berkum - SC Genemuiden

 

Foto's: Orange Pictures