Nieuws

FC Lisse vraagt zelf om genadeklap

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Derde divisie
Competitie

 

3 juni 2018

LISSE - FC Lisse deelde als eerste een forse dreun uit aan JVC Cuijk door de eerste p/d-wedstrijd met 0-2 te winnen. De eerste van vier stappen voor klassebehoud in de Tweede divisie was gezet, met de verwachting dat de thuiswedstrijd niet al teveel problemen zou opleveren. Maar daar dacht JVC Cuijk even heel anders over.

 

De formatie van trainer Ruud Kaiser was tot op het bot gemotiveerd, trok alle registers open, schuwde de duels niet en won dik verdiend met 0-3. Een overwinning waar niets op viel af te dingen, al waren de meeste supporters van FC Lisse het daar niet mee eens. Grote zondebok in hun ogen was het arbitrale trio dat een zuivere goal afkeurde en een glaszuivere handsbal over het hoofd zag. Maar daar dacht de prima leidende scheidsrechter Van den Elzen weer anders over. Gewoon buitenspel nadat Moubarak Adouch de bal via de rebound door keeper Yorrit Kanters in het doel werkte. Stond Adouch daarvoor al buitenspel? En ook geen handsbal bij de tweede goal van Cuijk, nadat Jordie van der Laan zich vrijspeelde en zich vervolgens omdraaiend de bal snoeihard in het dak van het doel schoot.

 

Op de vraag aan trainer Robbert de Ruiter of het handsbal was zijn antwoord: "Voor zover ik kon beoordelen wel, maar helemaal zeker weet ik het niet. Maar daar nu nog over praten heeft geen zin meer, want we waren in die fase niet gelijkwaardig aan Cuijk dat duidelijk niet wilde verliezen."

 

Jordie van der Laan werpt zich voor de voeten van Thierry Monteny.

 

Dat er vaak heel verschillend over voetbal gesproken wordt, bleek ook nu weer. FC Lisse dat een 2-0 voorsprong moest verdedigen, kon van tevoren weten dat Cuijk tot het uiterste zou gaan om die voorsprong te elimineren. Lisse voelde al vrij snel na het begin dat het wel eens hele lastige middag kon worden. Eén speler stak er met kop en schouders bovenuit, Jordie van der Laan. De eenmeternegentig lange tweebenige spits was levensgevaarlijk. Een spits die je niet al te vaak op de velden ziet. Een goed overzicht, hardwerkend, slim, uitstekend met koppen en bereid om in dienst van het elftal te spelen.

 

Opvallend was verder de sterke fysieke gesteldheid van het hele elftal dat de duels niet uit de weg ging en menig persoonlijke confrontatie met glans won. Oorlog maken maar wel op een manier die ruimschoots door de beugel kon en geen enkele gele kaart opleverde. FC Lisse dat wel wilde, kon geen goede vuist maken om Cuijk de duimschroeven aan te draaien. Veel duels gingen verloren en voorzetten die vanaf de zijkanten niet goed aankwamen, waren zaken waar de defensie van Cuijk wel raad mee wist.

 

Aanvoerder Robert van Boxtel had daar wel een verklaring voor: "We hadden er rekening mee gehouden dat het wel eens een andere wedstrijd kon worden als afgelopen woensdag. Er kon van alles gebeuren omdat Cuijk met een ijzersterke instelling speelde. Wij hebben daar onvoldoende op geanticipeerd. Zoiets zit gewoon in de koppies. Niet bij die gasten, want die hadden niks te verliezen. Wij hebben het allemaal over ons heen laten komen. We moeten deze nederlaag ons zelf aanrekenen. Want als ik eerlijk ben had het met de rust al makkelijk een nulletje of drie voor Cuijk kunnen staan."

 

Van Boxel was er kapot van. Hij kon het maar moeilijk verkroppen dat zijn ploeg nauwelijks kansen had gehad op een beter resultaat. Terwijl het zweet van zijn gezicht gutste wilde hij tot slot nog kwijt: "Ik baal hier verschrikkelijk van. Ook voor de club, waar de mensen keihard gewerkt hebben om dit drama te voorkomen. Ik wil daarom nog  eens zeggen dat we verschrikkelijk ons best hebben gedaan om dit rampscenario te voorkomen. Het is helaas niet gelukt. Jammer."

 

Thierry Monteny probeert te ontsnappen aan Simon van Zeelst.

 

In de eerste helft waren de meeste kansen voor JVC Cuijk. In totaal kreeg de ploeg van Kaiser vijf mogelijkheden om op voorsprong te komen. Lisse keeper Björn Haggerty moest een paar maal handelend optreden om treffers te voorkomen. In de negentiende minuut was er geen houden aan toen Van der Laan twee tegenstanders uitkapte om vervolgens verwoestend uit te halen in de verste hoek: 0-1. Nog geen minuut later ontsnapte Lisse aan een tweede treffer, doordat Aleksandar Lejic rakelings naast knalde. Lisse kon daar maar weinig anders tegenover stellen dan wat halfzachte doelpogingen en een slappe kopbal die geen enkel probleem vormden voor keeper Kanters. De beste kans voor Lisse kwam uit een actie van Bas Buimer die zijn solo afrondde met een geweldige knal, maar de bal via binnenkant paal weer het veld in zag stuiteren. Cuijk ontsnapte daar aan de gelijkmaker, maar kreeg zelf de meeste kansen in de eerste helft, waarin Lisse liet zien dat het moeite had om zich staande te houden.

 

De tweede helft liet een andere wedstrijd zien. De Ruiter had zijn ploeg ongetwijfeld op de tekortkomingen gewezen en tot meer agressie en inzet aangemaand. Lisse startte fanatiek, zette Cuijk vaker onder druk en kreeg ook mogelijkheden om wat aan de score te veranderen. Wat ontbrak, was het tikkeltje geluk. De bal hoefde maar een keer goed te vallen om wat meer hoop op het gewenste resultaat te krijgen. Maar die hoop bleef uit. Het werd nog veel erger voor Lisse in de 67-ste toen Boy Visser een bijna onmogelijke bal voor de voeten van Van der Laan kopte. Vanuit de rugdekking ontworstelde hij zich van zijn tegenstander en knalde vervolgens de bal snoeihard in het dak van het doel: 0-2. Een juweeltje van een treffer, een echte spitsengoal waar geen sprake van hands was ondanks de felle protesten van Lisse.

 

Bert Koomen mishandelt uit frustratie de grasmat, nadat hij zijn schot op de paal heeft zien belanden.

 

Toen enkele minuten daarna keeper Kanters de bal niet klemvast kon krijgen en die voor de voeten van de aanstormende Adouch bokste, was het hek van de dam. Buitenspel was de beslissing. Felle protesten mochten niet baten. Inmiddels was het wisselkwartiertje aangebroken om versterkingen aan te brengen die geen enkel effect sorteerden. Uiteindelijk kwamen er drie minuten toegevoegde tijd bij. Voldoende voor Cuijk om FC Lisse de genadeklap toe te dienen, waar de thuisclub eigenlijk wel een beetje om vroeg. Met een perfecte kapbeweging speelde invaller Lars Loermans iedereen en alles uit en zorgde voor de beslissende 0-3.

 

Na afloop heerste er grote verslagenheid in het Lisser kamp waar De Ruiter nog eens liet weten dat er in het afgelopen seizoen over de hoeveelheid blessures en pech niet te klagen viel. Het waren er teveel en niks zat mee zoals hij het op zijn eigen wijze formuleerde: "Als ik dit seizoen over hetzelfde elftal als vorig seizoen had kunnen beschikken, had dit zoals vandaag absoluut niet gebeurd. Maar dit hoort ook bij voetbal. De ene keer zit het mee, de andere keer tegen. Als je in zo'n positie als wij terecht zijn gekomen, kan het gebeuren dat het fout afloopt. Dit is nu gebeurd en dat is verschrikkelijk jammer. We zijn lang bezig geweest om de pech te boven te komen. Helaas is dit niet gelukt. We stonden erbij en keken er naar, met degradatie als gevolg. Verschrikkelijk voor de club en iedereen zo hard gewerkt heeft om al die domme pech te voorkomen."

 

Tekst: Freek Louis
Foto's: Orange Pictures