Nieuws

Huizen legt het loodje tegen fris XerxesDZB

Wedstrijdverslag
Hoofdklasse
Eerste klasse
Nacompetitie

 

10 juni 2018

HUIZEN - Op het eigen sportpark De Wolfskamer heeft Huizen moeten ervaren dat topamateurvoetbal spelen niet zomaar een spelletje is. Om hoog te mogen spelen komt heel wat voor kijken, zoals goed voetbal, maar bovenal technische en tactische kwaliteiten die de formatie van trainer Michael Weggemans duidelijk ontbeerde dit seizoen maar ook in de p/d-wedstrijd met XerxesDZB.

 

Huizen heeft bijna de hele competitie onderin de kelder van de hoofdklasse gebivakkeerd. Daar kom je niet zomaar terecht. Tegen XerxesDZB werden de gebreken van de thuisclub nog eens duidelijk kenbaar en zichtbaar, waardoor de ploeg uiteindelijk met 0-4 het loodje moest leggen. Een pittige en meer dan terechte uitslag. Daar viel geen speld tussen te krijgen. Met knullig en heel matig voetbal degradeerde Huizen voor de tweede achtereenvolgende keer. Vorig jaar werden de groen-gelen uit de Derde divisie geknikkerd en nu dan uit de hoofdklasse. In de eerste klasse mag de club met historie - landstitels in 1974, 2002 en 2003 en algehele landstitels in 1974 en 2003 - proberen het verloren terrein opnieuw te veroveren. Een loodzware opgave voor Huizen dat zo graag bij de top van het zaterdagvoetbal wil horen.

 

Huizen-aanvaller Garrett Jones ondervindt weerstand van Raoul Gangadin.

 

De Wolfskamer vertoonde verschijnselen van een tropische kunstgrasmat die nog net geen vlam vatte. Het was gewoon snikheet en daar had een goed spelend XerxesDZB het minste last van. De formatie van trainer Joop Hiele speelde fris voetbal, was fit, maar bovenal heel erg gretig om de wedstrijd winnend af te sluiten. Dit in tegenstelling tot Huizen dat zich nauwelijks kansen wist te scheppen en lamlendig voetbal liet zien. Aanvallend en verdedigend stelde het weinig voor waarvan XerxesDZB gretig gebruik maakte. Hiele over deze tekortkomingen van de thuisploeg: "We hebben eerst de kat uit de boom gekeken hoe zij speelden. Toen we het wisten, zijn we in onze eigen formatie gestart zoals we altijd spelen. Dat heeft prima gewerkt want in de eerste helft hebben zij slechts één kans gehad. Die kregen ze omdat wij niet doordekten. Daarentegen hebben wij wel een aantal kansen gekregen waaruit wij zeker hadden kunnen scoren. Ik ben dan ook heel tevreden hoe wij de eerste helft hebben gespeeld."

 

Een statement waarin Hiele gelijk had, want binnen een minuut kreeg Brandon Könemann een dot van een kopkans die in de handen van keeper Wilco Mackaay belandde. Aan de andere kant had Lucas van Esterik het vizier niet op scherp staan met een inzet waarop keeper Bjorn Bénard naar de grond moest. De daaropvolgende momenten waren voor XerxesDZB met kansen die eigenlijk niet gemist hadden mogen worden. Met een bal op de kruising van Joey Grootenboer en een kans alleen voor de keeper van Jordy Buitenhuis, liet duidelijk zien dat XerxesDZB de betere ploeg was.

 

Toch mochten de Rotterdammers niet mopperen toen na een kwartier spelen Murat Önal uit een solo met een droge knal de binnenkant van de paal raakte, waarna de bal weer het veld in stuiterde. Daarna kwam er een fase met veel kleine overtredingen en irritaties gepaard gaande met veel balverlies en verkeerde passes. De wedstrijd kreeg daardoor een wat chaotisch karakter, al bleef XerxesDZB zichtbaar beter voetballen. Na iets meer dan een half uur spelen schoot Könemann in buitenspelpositie nog op de lat. De warmte eiste inmiddels zijn tol, want het spel werd er aan beide kanten niet beter op, ook niet nadat daarvoor een drinkpauze was ingelast. Opvallend was vooral de vele mislukte passes, het inzicht en overzicht waarin vooral Huizen in 'uitblonk'.

 

In de tweede helft bleef Huizen ruzie houden met de bal en dat beviel de Rotterdammers wel. Na een minuut of zes kwam er beweging in het scorebord toen Könemann uit een voorzet van rechts de bal achter keeper Mackaay schoot: 0-1. Huizen had het plan om daar wat aan te doen, maar dit bleven vooralsnog gedachten, want de thuisploeg kon geen vuist maken zowel aanvallend als verdedigend niet. Ook de wissels, die het spelpeil omhoog zouden moeten brengen, sorteerden niet het gewenste effect. De Roterdammers gooiden er nog een schepje bovenop meteen was het raak toen Osvaldo de Pina uit een vrije trap van links de bal snoeihard achter Mackaay schoot: 0-2.

 

XerxesDZB viert een feestje maar heeft nog geen prijs.

 

In minuut 80 kreeg Huizen de genadeslag toegediend via Bruce van Kesteren die een terugspringende bal loeihard in de touwen joeg voor 0-3. Huizen, dat zich zich eigenlijk al lang gewonnen had gegeven, moest de gifbeker toch helemaal leeg drinken. Twee minuten voor tijd ontfermde Könemann zich over een toegewezen strafschop die hij onberispelijk en onhoudbaar achter keeper Mackaay schoot: 0-4.

 

Huizen zag zijn hoofdklasserschap door de vingers glippen door toedoen van een ploeg die heer en meester was op het veld. Könemann is met zijn doelpunten belangrijk voor de ploeg maar dat is routinier/veldkapitein Ismail Çelen (Rijnsburgse Boys, IJsselmeervogels) ook. Hiele was een trotse trainer: "We hebben, zonder iemand uitgezonderd, hier keihard voor gewerkt en zijn hier dik voor beloond. We zijn ook een stop verder gekomen, maar ik moet eerlijk zijn, we hebben nog niks. Toch hebben we laten zien dat we zoals we vanmiddag gespeeld hebben we een topprestatie kunnen neerzetten."

 

Terwijl Hiele zijn euforie de vrije loop liet, stond Huizen-trainer Weggemans er met een gezicht bij alsof de wereld was vergaan. "Het heeft er vandaag niet ingezeten dat we met een goed resultaat van het veld zouden stappen. Ik was allang blij dat het met de rust nog 0-0 stond. Vreemd? Helemaal niet want we hebben voor de rust twee 'kansen' gehad en in de tweede helft niet één." Op de vraag wat hij wel gezien had, was hij duidelijk: "Niks, helemaal geen beleving, geen spelers die tot het uiterste wilden gaan, zeer matig spel en nauwelijks kansen. Sommige spelers moeten maar eens goed in de spiegel kijken. We hebben de afgelopen weken keihard en goed getraind en wat zie je er van terug? Niks. Als je zo'n wedstrijd zoals vandaag moet spelen moet je naar de wedstrijd toeleven. Ik heb daar niets van gemerkt."

 

Tekst: Freek Louis
Foto's: Orange Pictures