Nieuws

XerxesDZB een kwestie van beter laat dan nooit

Wedstrijdverslag
Hoofdklasse
Eerste klasse
Nacompetitie

 

27 juni 2018

ROTTERDAM - De bloemen waren uiteindelijk voor de spelers van XerxesDZB. Met een 3-0 overwinning op Brielle eisten de Rotterdammers de laatste plek in de hoofdklasse op. Het was typisch een kwestie van beter laat dan nooit, zowel voor de club als ook voor de coach Joop Hiele.

 

Hiele, bezig aan zijn tweede seizoen bij de Zebra's en vertrekkend trainer, stapte daardoor alsnog weg met een mooie beloning en dat was gezien de recente historie best bijzonder. XerxesDZB en de nacompetitie is allesbehalve een sprankelende combinatie. Meestal eindigt een play-off voor de de club uit Rotterdam-Zevenkamp in een teleurstelling. Het laatste succes in het toetje op het seizoen dateerde van 2010, toen Spijkenisse in de beslissingswedstrijd om een plek in de hoofdklasse met 4-0 aan de broek kreeg. Maar zowel daarvoor als daarna kreeg XerxesDZB slechts een bedankje voor het meedoen. In 2016 ging het zelfs om handhaving in de hoofdklasse en ook dat toen liep verkeerd af. Zoals Hiele met zijn ploeg ook een jaar geleden de plank mis sloeg om via de nacompetitie het sportief verloren terrein weer terug te winnen.

 

Bruce van Kesteren laat Colin Schoors staan en is op weg naar de 1-0 voor XerxesDZB.

 

Normaal gesproken was het dit seizoen een herhaling van zetten. Na overwinningen op Oranje Wit (3-0) en Huizen (0-4) zou het spoor bij DETO Twenterand (3-0) doodgelopen zijn, ware het niet dat het plotselinge vertrek van Jong FC Twente uit de Derde divisie ervoor zorgde dat er ook in de hoofdklasse een extra plek vrijkwam. En dus organiseerde de KNVB een extra nacompetitie tussen de drie verliezers van wat oorspronkelijk als beslissende finales stond geprogrammeerd. In die extra nabeurt zat het XerxesDZB niet tegen. Brielle begon met een 2-1 overwinning op Sportlust '46, die XerxesDZB een thuiswedstrijd op de achterhand bezorgde. Bovendien konden de Woerdenaren in hun afsluitende wedstrijd tegen XerxesDZB (0-2) geen spelers meer opstellen van de eerste elftalselectie, omdat die een gepland gezamenlijk uitje in Portugal in de agenda hadden staan. Ook XerxesDZB zelf had zo zijn personele problemen maar die bleven alles bij elkaar opgeteld binnen de perken. Zo keerden tegen Brielle eerste keeper Björn Bénard en Ilyas Oulad Ali weer terug in de basis en bleef alleen spelverdeler Ismail Çelen (vakantie) buiten beeld.

 

Iedereen helemaal gelukkig met Bruce van Kesteren.

 

"Het is altijd lekker. Het is ook een apart extraatje", zo begon Hiele zijn napraatje. In zijn hart gekeken had de oud-keeper best door gewild bij XerxesDZB, maar het besluit (in november 2017) om het contract niet te verlengen was niet meer terug te draaien. "In de eerste helft hebben we het onszelf lastig gemaakt. Van te voren hadden we besloten niet op de nul te spelen. Daar hebben we de ploeg ook niet voor. Wel was de opdracht om simpel te spelen. Risico in de passing in de buurt van het stafschopgebied is okay, maar niet rond de middenlijn. Daar loerde Brielle op en dat is ze gelukt. We gaven zomaar twee kansen weg voor rust", blikte Hiele terug op de feestelijke voetbalavond. Hiele vertrekt uit Rotterdam-Oost zonder zicht op een nieuwe club en dat is op zijn zachtst gezegd opvallend. De oud-profkeeper is in het bezit van het diploma coach betaald voetbal, was zelfs tussen 2001 en 2006 keeperstrainer van Oranje onder achtereenvolgens Dick Advocaat, Marco van Basten en Louis van Gaal. Een probleem wellicht om te werken met spelers van mindere kwaliteit? "Mijn kritiek is altijd opbouwend", zegt Hiele. "Maar als je wilt groeien, moet je aandacht schenken aan dingen die minder gaan. Dat is wat ik doe."

 

Joop Hiele is een blije trainer.

 

Ook zijn laatste wedstrijd bij XerxesDZB gaf Hiele voldoende aanleiding om kritisch te zijn. De eerste helft tegen Brielle streed wat dat betreft met de eerste helft tegen Sportlust '46 om welke nu precies de slechtste was. Net zoals in Woerden lieten de aangewezen middenvelders hun taak liggen. Met name Osvaldo de Pina, vooraf al in de bloemetjes gezet omdat de routinier zijn laatste wedstrijd voor XerxesDZB zou gaan spelen, maakte zich schuldig aan slordigheden. Maar ook Mohamed Ajarai en Moreno Marengo blonken uit in het onzichtbaar zijn. Daardoor kwam XerxesDZB nauwelijks in het buurt van het doel van Brielle. De betere kansen waren in eerste instantie voor de bezoekers. De rappe flankspeler Niels Bekker liet tot twee keer toe de kans liggen XerxesDZB pijn te doen en bij die momenten zal Brielle met spijt gedacht hebben dat goalgetter Jeffrey Duinstee geschorst was. De thuisclub zette er één serieuze kans tegenover. Nadat twee verdedigers van Brielle de voorzet van Joey Grootenboer gemist hadden, kreeg Ingmar Maayen een vrije schietkans, maar ontbrak de beheersing er iets moois van te maken.

 

Net als tegen Sportlust '46 kwam XerxesDZB 'bijgepraat' uit de kleedkamer. Brandon Könemann, voor de pauze vrijwel niet in beeld, liet zich meteen gelden en gooide Maayen ook een tweede schietkans weg. Maar de thuisclub liet in ieder geval zien dat een doelpunt maken op het boodschappenlijstje bovenaan stond. Na goed tien minuten moest Maayen geblesseerd naar de kant en dat bleek even later het kantelpunt in de wedstrijd. Een pass uit het achterland kwam terecht bij Bruce van Kesteren en na een versnelling zette de invaller gedecideerd zijn ploeg op een 1-0 voorsprong. Dat daarna de tijdwaarneming van het scorebord in het ongerede viel, mocht de pret niet meer drukken. De toeschouwers, in behoorlijk grote getale opgekomen, konden zelf wel ongeveer tellen hoeveel minuten er nog te spelen waren. De wedstrijd was in hogere zin afgewikkkeld. Brielle, fysiek en mentaal helemaal leeg na zo'n lang seizoen, gaf zijn verweer op en incasseerde nog treffers van Könemann en Marengo.

 

Onduidelijk wie nou precies de 3-0 maakt voor XerxesDZB. Moreno Marengo (7) met zijn hoofd of Brielle-doelman Mitchell Lieshout met zijn vuisten?

 

En toen kon XerxesDZB zijn feestje vieren, zonder meteen aan de dag van morgen te denken. Maar die gaat wel komen en die is niet zonder zorgen. Bénard (Scheveningen), Könemann (RVVH), Maayen (Smithoek), Çelen (Hillegersberg) en Oulad Ali (Barendrecht) zetten hun voetbalavontuur elders verder. Osvaldo de Pina stopt, zoals al eerder aangegeven, met actief voetbal op niveau. Tegenover de vertrekkers, staat de komst van doelman Wesley van der Moelen (BVCB), verdediger Stefan Dams (Capelle) en de aanvallers Robin Driesse (Barendrecht) en Jim Havenaar (FC Rijnvogels. Aan de nieuwe trainer Marco Jalink, overgekomen van de zondagselectie van XerxesDZB, de uitdagende taak een nieuw team te bouwen. Met de nadruk op team, want daarin zal XerxesDZB het in eerste aanleg moeten zoeken om in de hoofdklasse overeind te blijven. Maar interessante tegenstanders zijn ook wat waard. Capelle, Spijkenisse en SC Feyenoord, om er een paar te noemen, gaan vast en zeker de loop richting het Faas Wilkes sportpark er weer meer inbrengen dan - met alle respect - Forum Sport, FC Aalsmeer of Te Werve.

 

Tekst: Aad van der Graaf
Foto's: FerryToth