Nieuws

Weinig vuurwerk in Friese derby

Wedstrijdverslag
Derde divisie
Competitie

 

16 september 2018

SNEEK - Voetballiefhebbers met de verwachting dat ONS Sneek en Harkemase Boys voor een vlammend spektakel zouden gaan zorgen, kwamen bedrogen uit. Vooral in de eerste helft leek het er meer op dat beide teams keurig het verzoek van de omroeper hadden opgevolgd geen vuurwerk af te steken. Die eerste 45 minuten waren bijna niet om door te komen. De tweede helft was beter te pruimen. Daarin vielen ook de goals, die een schoonheidstest met glans konden doorstaan, met Harkemase Boys als de fortuinlijke winnaar: 1-2.

 

Maar zo'n eerste helft blijft toch nog wel even hangen. De meeste opwinding ging over de fluitsignalen van scheidsrechter Nick Smit. Supporters uit beide kampen waren het geregeld luid hoorbaar niet eens met de beslissingen van de arbiter uit Huizen. Neutraal beschouwd wilde Smit het kort houden, logisch in een van te voren lekker opgeklopte streekderby. Er vonden ook zeker irritante overtredinkjes over en weer plaats, maar om dan ook voor elk wissewasje een vrije schop te geven (en soms als het echt nodig was te corrigeren, dat dan achterwege te laten) ging wel wat ver. Dat was één oorzaak waarom de wedstrijd maar niet op gang wilde komen. De voetballers zelf - oorzaak nummer twee - maakten er ook een potje van met hun lage tempo en dan toch veelvuldig balverlies. Het was roeren in een pot koude stroop.

 

Joris Voest laat Michael Lanting niet aan de bal komen.

 

Als er dan toch verschillen aangeduid moeten worden, Harkemase Boys pakte als eerste het initiatief. Drie man voorop - Berwout Beimers, Robert Stelpstra en Jari Slort (over hem later meer) - drie man op het middenveld met Henny Bouius die voor diepgang moest zorgen en een viermansdefensie met Mark Bruintjes (PEC Zwolle) en Joris Voest (FC Emmen) als nieuwe gezichten. Klassiek 4-3-3, niet zo veel mee mis, zo bleek later in de wedstrijd. Harkemase Boys had in de beginfase ook vaker de bal in bezit dan de thuisploeg, maar veel deden de Harkiten er niet mee. De eerste serieuze dreiging dat er wel eens een doelpunt zou kunnen gaan vallen kwam toch bij ONS Sneek vandaan. Bouius schoffelde Nick Burger onderuit (geel voor de dader) en de thuisclub kreeg op een meter of twintig van het doel een vrije schop te nemen. Burger deed alsof, maar Nick Kuipers poefte de bal onhoudbaar voor doelman Erick Jansema tegen de paal. De rebound schoot Martijn Barto gehaast over.

 

De tweede kans voor de Snekers om de score open te breken was voor Genridge Prijor. Michael Lanting had gezien waar de ruimte kwam te liggen en zette de spits aan het werk door heel snel een vrije schop te nemen. Prijor joeg met alleen nog de Harkema-keeper voor zijn neus de bal over de deklat. Het waren de voetbalhoogtepunten van de eerste helft. Harkemase Boys had te veel moeite om de goed georganiseerde defensie van ONS Sneek echt serieus in verlegenheid te brengen. De Friese derby - de hoogst gespeelde dit seizoen - had een doelpunt nodig om in een stroomversnelling te geraken.

 

Het publiek - het Zuidersportpark was van lieverlee toch aardig vol gestroomd - werd na de hervatting op zijn wenken bediend. De eerste grote kans was weer voor Genridge Prijor. Op een dieptepass van Frits Dantuma snelde de rappe aanvaller door de laatste linie van Harkemase Boys. Doelman Jansema dwong Prijor naar de buitenkant waardoor er slechts een doelpoging in het zijnet volgde. Meteen daarop viel de openingsgoal aan de andere kant. Vanaf eigen helft legde Dennis van Duinen contact met zijn aanvoerder Bouius. Die nam keurig aan op de borst om vervolgens in één beweging door met een fijngevoelige lob de bal in het net te laten ploffen. De verdediging van ONS Sneek stond er bij en staarde ernaar (0-1).

 

Joris Voest komt met een gestrekt been in op Martijn Barto. Mark Bruintjes hoeft verder niet in de grijpen.

 

Het spel was op de wagen. ONS Sneek haalde de rem eraf en opende de jacht op de gelijkmaker. Samir Merraki, na rust in het veld verschenen voor Ale de Boer, had de 1-1 kunnen maken, maar zijn kopbal (vrije schop van Lanting) was niet op een hoek gericht maar op de vuisten van Jansema. Niet veel later miste Merraki opnieuw de beheersing, deze keer met zijn voeten. Het was Barto die het dan toch moest doen. Als voormalig Harkemase Boys-speler ging uiteraard veel aandacht naar hem uit, maar de aanvaller speelde eigenlijk helemaal niet zo'n beste wedstrijd. Hij stond ook te vaak op een eilandje, waardoor kaatsen (toch een specialiteit van hem) geen enkele zin had. Barto leed daardoor ook opvallend veel balverlies. Maar bij de 1-1 toonde hij toch zijn klasse. Barto zette zelf de aanval op en pikte uiteindelijk de combinatie met Frits Dantuma, die al mislukt leek, toch op en tikte de bal loepzuiver in de verre open hoek. Jansema moest een antwoord schuldig blijven op deze lepe afwerking (1-1).

 

Sneu voor Barto dat hij kort daarna met een blessure het veld moest verlaten. En sneu voor de thuisploeg dat Harkemase Boys even later opnieuw de leiding pakte. Slort had al een paar staaltjes van zijn kunnen laten zien, maar de aanloop naar de 1-2 was perfect. Curty Gonzales, toch beschouwd als één van de rappere jongens bij ONS Sneek, legde het af op snelheid tegen Slort en de voorzet die volgde was op maat voor een koppende Robert Stelpstra. Goal uit het boekje met ook de conclusie dat Harkemase Boys veel plezier kan gaan beleven met Slort, twintig jaar oud, onbevangen en afkomstig van tweedeklasser NEC Delfzijl. Linkspoot, à la Arjen Robben op rechts, maar wel met het vermogen buitenom te gaan. De assist voor de 1-2 kwam ook van Slorts rechtervoet.

 

ONS Sneek kon opnieuw beginnen met inhalen. Yumé Ramos, vervanger van Barto, had de 2-2 voor zijn voeten. Jansema redde. Gernridge Prijor stond aan het eind van een combinatie over veel schijven. Jansema stak andermaal een reddend been uit. Vol passie bleef ONS Sneek knokken voor een beter resultaat, maar dat kwam er niet. Burger zocht zelfs in de absolute slotfase nog een strafschop maar kreeg die terecht niet. "We doen ons tekort", vond ONS Sneek-coach Paul Raveneau. "Het is een kwaliteit om geen kansen weg te geven en het is een kwaliteit om kansen te benutten. Maar in het proces dat we doormaken heb ik vandaag wel goede dingen gezien. We maken stapjes."

 

Henny Bouius komt met een lob, waarmee hij de score opent (0-1) voor Harkemase Boys. Nick Kuipers en verderop Nick Burger kunen slechts toekijken.

 

Ravenau heeft op papier een goede selectie in handen. Lanting, met al zijn routine, heeft gezelschap gekregen van collega-routinier Kuipers (onder meer IJsselmeervogels, Rijnsburgse Boys, De Dijk) en de combinatie Ramos en Barto zou een doelpuntenmachine kunnen worden. In zijn actieve voetbalcarrière stond Ravenau ook in de punt van de aanval. Met ACV speelde hij aan het begin van deze eeuw met Huizen en ASWH om de landtitel. Als trainer was Ravenau jaren actief bij BVO's en hoe is het dan om terug te keren bij de amateurs? Vol enthousiasme: "Bij veel spelers loopt door de week 's-ochtends om half zes het wekkertje af om naar het werk te gaan. En dan vraag ik 's-avonds om acht uur om fysiek het maximale te geven. Ik vind het echt fantastisch om te zien hoe ze dat doen."

 

Vreugde in het Harkema-kamp. Hoe kan het anders na de winst bij de traditionele aartsrivaal. Tieme Klompe ging in zijn commentaar van links naar rechts. "Als je wint, is het terecht", was typisch een reactie vanuit de euforie van het moment. "Het was niet verdiend, 2-2 had beter gepast bij de verhoudingen", toonde de coach ook zijn realiteitszin. "Maar ik vind wel dat we in fases de beter voetballende ploeg waren. We geven alleen nog veel kansen weg. En ja, het is wel lekker om hier te winnen."

 

Tekst: Aad van der Graaf
Foto's: Orange Pictures