Nieuws

HHC Hardenberg is monopolist

Voorbeschouwing
Tweede divisie
Derde divisie
Hoofdklasse
Competitie

 

21 september 2018

Sinds de KNVB is gaan sleutelen aan de competitieopzet (2010), heeft HHC Hardenberg altijd deel uitgemaakt van de amateurelite. De Sallanders hebben daardoor in het zaterdagvoetbal regionaal een monopoliepositie verworven. Excelsior '31 (Rijssen) kwalificeerde zich tegelijkertijd met HHC Hardenberg voor de topklasse, maar viel na vier seizoenen uit de boot en opereert sindsdien in de hoofdklasse. SVZW en DETO Twenterand mochten ook een jaar ruiken aan de topklasse, maar raakten daardoor zo van de kook dat ze daarna zelfs twee klassen lager uitkwamen. Maar Wierden en Vriezenveen zijn inmiddels weer trots op hun hoofdklasser.
 

Het eerste jaar Tweede divisie draaide voor Hardenberg wel uit op handenwringen en veel zenuwtrekjes rond mond en ogen. De ploeg raakte verzeild op een plek waar supporters maar zeker ook beleidsbepalers van een club niet vrolijk van worden. Op de laatste speeldag won HHC Hardenberg in een bloedstollend spannend duel met 1-2 van UNA en vrijwaarde zich daardoor op basis van een beter doelsaldo dan de Brabanders van de gevreesde competitie van de P/D-ers. Bij die gelegenheid ontsnapte er een enorme oranje wolk van opluchting in de atmosfeer. Maar afgelopen seizoen herstelde HHC Hardenberg de orde alsof het de normaalste zaak van de wereld was. Coach Gert Jan Karsten, bezig aan zijn derde seizoen op de Boshoek, parkeerde zijn ploeg op een derde plek, een heel normale eindklassering voor de Hardenberg Heemse Combinatie.
 

Afgelopen seizoen won Rijnsbursge Boys eindelijk weer eens op de Boshoek (2-3). Vijf keer op rij daarvoor stak HHC Hardenberg de punten in eigen zak.

Op de foto: ondanks de actie van Kevin Görtz kan Jason Halman de bal spelen.

Foto: Hans Heemskerk

 

HHC Hardenberg krijgt bezoek van Rijnsburgse Boys. Rijnsburg ging wat de topklasse betreft gelijk op met Hardenberg, maar de 'Uien' wisten zich in 2016 (achtste plek) niet te kwalificeren voor de nieuwe Tweede divisie. Dat lukte het jaar daarop wel via de nacompetitie ten koste van Westlandia (1-2 en 1-5) en Spakenburg (2-1 en 2-3). Het eerste jaar Tweede divisie leverde meteen een vijfde plek op. Er zijn bosjes clubs die zich in hun eerste jaar op een nieuw niveau met veel minder tevreden moeten stellen. Voorbeschouwer Nico Glasbergen verheugt zich op de website van Rijnsburgse Boys weer op het duel met HHC Hardenberg. Hij roemt de club om zijn gemoedelijke sfeer en hartelijke ontvangst. Wel pikant dat Glasbergen dit aspect aansnijdt. In het westen van het land zijn veel clubs in de Tweede divisie (inclusief Rijnsburgse Boys) allemaal doorgeslagen naar strak geleide concerns. De zakelijke eenheidsworst is permanent in de aanbieding. HHC Hardenberg heeft zijn eigen karakter behouden. Om welke reden zou je dat ook overboord willen zetten? 

 

Noordwijk heeft in de Derde divisie na vier speeldagen alleen Quick Boys boven zich. Tonen de Noordwijkers daarmee aan dat ze te lang in de hoofdklasse hebben gebivakkeerd? In 2014 degradeerde Noordwijk als herkanser uit de topklasse en het duurde wel even voor die sportieve klap verwerkt was. De rentree in de hoofdklasse leverde slechts een zevende plek op. De jaren daarna echter rammelde Noordwijk weer aan de poort van de topklasse en Derde divisie, maar twee keer leed de ambitie schipbreuk in de nacompetitie. Noordwijk strandde in 2016 op ASWH (2-2 en 3-1 na verlenging ) en in 2017 was DOVO te sterk over twee duels (2-3 en 3-1 na verlenging). Vorig seizoen stuurde coach Kees Zethof zijn ploeg kaarsrecht naar het kampioenschap. Met al twee periodetitels op zak volgde logischerwijs ook de hoofdprijs.
 

Noordwijk verloor niet zo vaak vorig seizoen, maar wel op eigen veld van Hoek (2-3). Rik Impens viert al een Zeeuws feestje.
Foto: Patricia Maljaars


Hoek, zaterdag de tegenstander van Noordwijk, promoveerde naar de Derde divisie via de nacompetitie door Ajax over twee wedstrijden cijfermatig de baas te blijven (1-3 en 1-2). De Zeeuwen zijn daarmee terug op het niveau waar ze al eens eerder waren. Hoek kwalificeerde zich in 2010 voor de topklasse, degradeerde het jaar daarop meteen weer en die volgorde herhaalde zich in 2014 (kampioen hoofdklasse) en in 2015 meteen weer degradatie. Hoek streed dat jaar op meer fronten, won de districtsbeker maar zag de nacompetitie na winst op DOVO (0-0 en 3-1) verkeerd aflopen in de finale tegen RVVH(3-1). Ook de latere landelijke bekerfinale tegen IJsselmeervogels ging verloren (2-0). Maar Hoek terug op zijn oude niveau. Dat verhoogt absoluut het landelijke karakter van de Derde divisie.

 

SC Feyenoord doet het als absolute nieuwkomer in de hoofdklasse A beter dan behoorlijk. De ploeg van Raymond Frehe staat na drie speeldagen op een tweede plaats, ingeklemd tussen Spijkenisse (beter doelsaldo dan de Rotterdammers) en Zwaluwen, die veel meer competitie-ervaring in de hoofdklasse hebben. Kijkend naar de samenstelling van de selectie van Frehe, met daarin spelers die al elders status hebben verworven, komt de huidige positie op de ranglijst zeker niet uit de lucht vallen. De opmars van SC Feyenoord is wel spraakmakend. Bij de leiding had men er op een gegeven moment schoon genoeg van op zondag te moeten voetballen. Overplaatsing naar de zaterdag was de oplossing maar dat betekende wel opnieuw beginnen in de vierde klasse. SC Feyenoord had alleen twee jaar nodig om de eerste klasse achter zich te laten.

 

Te gast op Varkenoord, gratis toegankelijk voor publiek, is Swift. De Amsterdammers zijn bezig aan hun vierde seizoen in successie in de hoofdklasse. Behoeft de club nog introductie na hun KNVB-bekeravontuur van net een jaar oud? Hup, daar ging bekerhouder Vitesse met de staart tussen de benen terug naar Arnhem na de strafschoppenserie verloren te hebben. Swift had op het eigen Olympiaplein met 0-0 na 120 minuten al een stunt volvoerd. Maar de avond groeide uit tot een absoluut hoogtepunt in een lange clubhistorie. Swift dateert van 1910. De loting koppelde de ploeg van Bart Logchies vervolgens aan Feyenoord. Het werd 4-1 voor de profs tegen de amateurs die na een rode kaart al snel met tien man verder moesten in de Kuip. Maar het doelpunt (mooie goal overigens) waarmee Max van Wakeren vlak na rust de achterstand verkleinde naar 2-1 maakte de avond voor Swift en zijn 1500 supporters tot een onvergetelijke belevenis. Swift opnieuw tegen Feyenoord, maar dan de sportclub. Amateurs onderling, in de schaduw van de Kuip.
 

Klik hier voor de statistieken van de Tweede divisie


Klik hier voor de statistieken van de Derde divisie

 

Klik hier voor de statistieken van de hoofdklasse A


Klik hier voor de statistieken van de hoofdklasse B

 

Voetbal op Zaterdag besteedt dit weekeinde uitgebreid aandacht aan de volgende wedstrijden:

 

HHC Hardenberg - Rijnsburgse Boys
Noordwijk - Hoek
SC Feyenoord - Swift