Nieuws

Rijnsburgse Boys nekt vermaak HHC Hardenberg

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

23 september 2018

HARDENBERG - Regen, regen en nog eens regen. Hoewel het natuurlijke gras van sportpark De Boshoek de overvloedige neerslag uitstekend verwerkte, werd het wedstrijdverloop tussen HHC Hardenberg en Rijnsburgse Boys in hoge mate door de nattigheid beïnvloed. Dankzij een hagelbui direct voorafgaand aan de aftrap kregen de spelers direct te maken met een bal die snelheid meekreeg in plaats van bij het rollen te vertragen.

 

Onwennigheid was troef, en overeind blijven bleek nog een hele opgave. Rijnsburgse Boys profiteerde als eerste van de snelheid van het veld, notabene uit wat de allereerste aanvalsopzet van de bezoekers genoemd mocht worden. Zelf in de loop op maat bediend trok Maikey Parami vanaf rechts de bal superstrak voor op Jeffrey Jongeneelen, die zonder aarzeling in één beweging raak prikte.

 

Hoewel HHC aangeslagen oogde, konden de Rijnsburgers niet lang van hun ultravroeg verkregen voorsprong genieten. Want vier minuten later zag Rick Hemmink bij een door Rob van der Leij doorgekopte bal een piepklein gaatje dat net groot genoeg was voor een succesvolle doelpoging. Doelman Richard van Nieuwkoop kon niets uitrichten tegen het lage harde schot van buiten de zestien.

 

Jeffrey Jongeneelen is helemaal los van Ashwin Manuhutu.

 

De gelijkmaker luidde een fase in waarin HHC Hardenberg feitelijk de lakens uitdeelde. Meerdere kansen werden afgedwongen, onder andere door topscorer Van der Leij die deze keer te slap inschoot. Een inzet vanaf de doellijn door Rens van Benthem vloog rakeling voor het doel langs, zonder dat er iemand was om er tegenaan te lopen. De voorhoede met Van der Leij als aanspeelpunt, Van Benthem op links, Sargon Gouriye veelal op rechts en Rick Hemmink kort achter de spits, bezorgde de defensie van Rijnsburgse Boys handenvol werk. Voor HHC-trainer Gert Jan Karsten klopte het veldspel van zijn ploeg in die fase aan alle kanten: "Op zo'n vijfentwintig minuten dacht ik echt dat we Rijnsburg gingen verslaan, zo soepel draaiden we op dat moment."

 

De weergoden hadden echter een verrassing in petto. Eerst hield het op met zachtjes regenen. Na een paar steeds luidere onweersklappen noopte een zichtbare bliksemflits scheidsrechter Te Kloeze tot affluiten. De verstandige wedstrijdonderbreking duurde uiteindelijk tien minuten. Lang genoeg voor Rijnsburg-coach Wilfred van Leeuwen om een paar defensieve accenten in zijn team anders te leggen, zo verklaarde hij afloop. Of het nu daaraan lag of niet, feit was dat Rijnsburgse Boys een stuk voortvarender de strijd hervatte. Het kan ook zijn geweest dat de Hardenbergers in de catacomben hun ritme waren kwijtgeraakt, precies op het moment dat Rob de Nijs boven hun hoofden het ritme van de regen bezong.

 

Het nu nog nattere veld maakte de wedstrijd ondertussen alleen maar attractiever. Er ging aan beide kanten veel fout maar het tempo lag hoog en de bal vloog van links naar rechts over het hele veld. Het lukte HHC niet meer om de bovenliggende partij te zijn. Sterker nog, zo'n tien minuten na de hervatting namen de Rijnsburgers brutaalweg opnieuw een voorsprong door een waar zondagsschot van Bram Ros. De van HBS overgekomen middenvelder nam een teruglegbal op zeker vijfentwintig meter afstand in één keer op de slof, doelman Ramon Nijland daarmee via de paal volstrekt kansloos latend. Dat inmiddels beide teams doordrongen waren van het nut van hard op doel schieten op het spekgladde veld, toonde even later ook weer Rick Hemmink names HHC. Van Nieuwkoop had de grootste moeite om die situatie meester te blijven.

 

Trainer Karsten gooide in de rust zijn aanval enigszins om. Vincent Schmidt mocht op de rechtervleugel invallen ten koste van Van Benthem en Gouriye verhuisde naar de linkerkant. Direct effect bleef vooralsnog uit, want het spel bleef heen en weer golven zonder duidelijke overmacht voor één van de teams. Wel richtte Rijnsburgse Boys zich steeds meer op de omschakeling. Uit één van die omschakelmomenten bracht Jeffrey Jongeneelen met een ogenschijnlijk niet onhoudbaar afstandsschot (alweer) HHC de genadeklap toe. Met nog vijfendertig minuten op de klok maakte de 1-3 achterstand de missie voor de oranjehemden tot een 'hell of a job', maar het was bij HHC zowel aan de kant als in het veld nog echt niet aan de orde om dan maar het hoofd in de schoot te leggen. Nog in dezelfde minuut immers verprutste Schmidt een open kans om de achterstand weer tot één doelpunt terug te brengen. Karsten wisselde Hemmink voor Jurjan Mannes (ex-Cambuur) en later nog verdediger Kevin Görtz voor aanvaller Dérian Reinders.

 

Bram Ros heeft Rijnsburgse Boys op een 1-2 voorsprong gezet.

 

Twintig minuten voor tijd luidde Joël Tillema met een verdedigende overtreding op Jurjan Mannes een cruciaal moment in. Was Mannes wel of niet een doorgebroken speler? Te Kloeze oordeelde van niet, getuige het geel dat hij Tillema presenteerde. Mannes zag zijn daarop volgende vrije trap gestuit door de muur, maar aanvoerde Glenn Kobussen haalde in de rebound alsnog verwoestend uit. Met 2-3 was opnieuw alles mogelijk. De Hardenbergers bestormden met alles wat ze in zich hadden de vesting van Van Nieuwkoop, maar ook Rijnsburgse Boys liet zich bij herhaaldelijke uitbraken van de gevaarlijkste kant zien. Heel vaak was het nét niet, waardoor er geen toeschouwer meer was die niet op het puntje van zijn stoel zat. Hoe hard er echter ook gewerkt werd en hoe fantiek de oranje aanhang HHC naar voren schreeuwde, de gelijkmaker kwam er niet meer van. Rijnsburgse Boys verliet de clash in de verste uitwedstrijd van dit seizoen als winnaar.

 

Van Leeuwen wilde na afloop met nadruk niet spreken van een zwaarbevochten overwinning. "Doordat we het nog tot 2-3 lieten komen lijkt het nog heel wat, maar we zijn verder niet in gevaar geweest. We gaven weinig weg en speelden met een sterke focus en discipline. Heel belangrijk was dat niemand gekkigheden beging, niemand onzinballen speelde. Want het spelen van onzinballen, zoals een blinde trap naar voren, bepaalt uiteindelijk altijd het resultaat."

 

Karsten was negentig minuten lang nadrukkelijk coachend aanwezig aan de zijlijn. Omdat hij daarbij niet altijd tevredenheid uitstraalde, was zijn nabeschouwing op dat punt verrassend te noemen: "Ik moet je zeggen dat ik heb genoten van mijn ploeg, tegen een geweldige tegenstander. Op wat we gebracht hebben tegen het in de omschakeling ijzersterke Rijnsburgse Boys ben ik trots. We verdienden op zijn minst een gelijkspel. Uiteindelijk verloren we de wedstrijd omdat we de kansen te weinig benutten én door enkele matige momenten bij het verdedigen. Daar waren we kwetsbaar. Beslissend moment was overigens misschien wel het feit dat Tillema absoluut rood had moeten krijgen. Verliezen is zuur, zo voelt het, maar dat wat je vanmiddag zag is wel hoe HHC wil spelen. Aanvallend, gericht op spektakel. Vanmiddag wisselde ik ook steeds aanvallend, en in mijn ogen pakte dat prima uit. Schmidt bijvoorbeeld zorgde voor veel dreiging. We verloren uiteindelijk toch, maar we hebben wél iets laten zien. HHC wil namelijk garant staan voor vermaak. Vandaag zag je hoe boeiend voetbal in de Tweede Divisie kan zijn."

 

Gevraagd naar een vergelijk met het HHC dat het afgelopen seizoen sterk derde werd op de eindranglijst, gaf Karsten te kennen dat er nog groei in zit als gewerkt wordt aan de tegen Rijnsburgse Boys zichtbare kwetsbaarheid. "De eindklassering toen was licht geflatteerd denk ik, maar niettemin uitstekend. De groep die ik nu heb is vrijwel dezelfde als toen. Ik denk dat we nu dat hoge niveau alweer aardig benaderen."

 

Kortom, tevredenheid troef op De Boshoek, niet in de laatste plaats bij de neutrale toeschouwers die hun reis oostwaarts rijkelijk beloond zagen met voetbalvermaak.

 

Tekst: Jakob Kos
Foto's: Orange Pictures