Nieuws

Swift slimmer dan SC Feyenoord

Wedstrijdverslag
Hoofdklasse
Competitie

 

23 september 2018

ROTTERDAM - Oktober vorig jaar verklaarde de gemeente Rotterdam de wedstrijd tussen Feyenoord en Swift tot een risicowedstrijd. Maar toen stond de grote KNVB-bekerwedstrijd in de Kuip op het programma. Deze keer ging het om de amateurs van SC Feyenoord en Swift, de vierde speeldag in de hoofdklasse A. Het enige risico dat de aanwezigen op sportpark Varkenoord liepen was dat ze nat werden van de regen. Het vuurwerk dat gedeeld koploper SC Feyenoord in gedachte had af te gaan steken, viel ook letterlijk in het water. Swift, dat bijna een jaar geleden met 4-1 klop kreeg van de profs, stapte nu met een 2-3 overwinning in de bus terug naar Amsterdam.

 

Jerry Tieleman volgt Dennis Dinkgreve in zijn actie.

 

Waar voetbalsupporters uit Rotterdam en Amsterdam elkaar zouden kunnen treffen, krijgen gemeentelijke bestuurders de zenuwen en gaan alle alarmbellen tingelen. Beelden van veldslagen tussen fans van Feyenoord en Ajax springen op het netvlies. Maar hoe was het zaterdagmiddag op Varkenoord in de slagschaduw van de Kuip? Geschat waren er zo'n 300 belangstellenden. Ga eens kijken zou je tegen de voetballiefhebbers willen zeggen. SC Feyenoord heft geen toegang en als de schijn niet bedriegt wordt het een interessante competitie in de hoofdklasse A. En SC Feyenoord kan als promovendus uit de eerste klasse zomaar bovenin gaan meedraaien. De ploeg van Raymond Frehe, vorig seizoen kampioen geworden met de Rotterdammers en bezig aan zijn tweede jaar in rood-witte dienst, doet dat in feite al. Frehe kreeg alleen de eerste nederlaag van het seizoen te slikken.

 

Dat kwam in het Feyenoord-kamp aan als onverdiend. Een begrijpelijk gevoel gezien de hoeveelheid energie die verstookt werd om een beter resultaat te halen. Maar een voetbalwedstrijd gaat nu eenmaal om het aantal goals en daarin schoot de Sportclub echt te kort. Heel veel uitgespeelde kansen wist de thuisclub in de eerste helft niet op te lepelen. Spelhervattingen waren de momenten dat er dreiging was voor Swift, maar steevast stond doelman Joost Meendering (uit de school van FC Utrecht) zijn mannetje, onder meer bij een kopbal van Quincy Oosterom en twee vrije schoppen van Kristian Adelmund.

 

Verder maakte de aanvalslinie van SC Feyenoord een machteloze indruk in de eerste helft. Het was Swift dat voetballend de lakens uitdeelde en veel scherper in zijn acties was. Coach Bart Logchies had gekozen voor drie man (Teun van Zweeden, Mike Ruijter en Guido Moelee) achterop met een vierde verdediger op papier die in de praktijk als het mogelijk was inschoof naar het middenveld. En dus zorgde Sean den Hoed (overgekomen van FC Lisse) voor een Amsterdamse meerderheid op het middenterrein, waar Swift veel onderlinge duels in zijn voordeel besliste. SC Feyenoord had geen tactisch tegenplan, liet zich geregeld overlopen en kwam defensief ook in de problemen. Al snel resulteerde dat in een Amsterdams openingsdoelpunt, al ging daar in Rotterdamse ogen een overtreding aan vooraf. Scheidsrechter Shona Shukrula had echter niets onregelmatigs waargenomen en liet de aanval doorlopen die eindigde met een voorzet van Carlos Groen (voorheen OFC) die op maat Guido de Graaf (afkomstig van VVOG) bediende. De Amsterdamse spits mocht vrij inkoppen (0-1).

 

Fidel Yilmaz legt aan voor een schot. Kevin Patijn doet voorlopig even niets.

 

En daarmee waren de mineurtonen voor SC Feyenoord nog niet voorbij. Zes minuten na de openingstreffer sloeg Swift opnieuw zijn slag. De Amsterdammers kregen een vrije schop te nemen en Dennis Dinkgreve passeerde doelman Rick van der Burg die, zo leek het, in afwachting van de vrije trap net een stapje te ver naar links had gedaan. Via de hand van de keeper verdween de bal in het net en keek SC Feyenoord na nog geen twintig minuten tegen een toch wel verrassende 0-2 achterstand aan. Het was zeker een vreemde gewaarwording voor de ploeg die vorig seizoen in de competitie van zijn dertien thuiswedstrijden er twaalf won en eentje gelijk speelde. Een paar minuten voor rust had SC Feyenoord het gelukje dat Groen niet alert genoeg reageerde om er 0-3 van te kunnen maken. Op slag van rust was er zelfs een meevaller toen Ricardo Merrelaar met zijn hoofd tegen een hoekschop van Serginho van Axel-Dongen aanliep. Het was de enige keer voor rust dat centrumspits wist op te vallen.

 

Zo halfzacht doorspelen na rust zou niets opleveren. Het moest anders bij SC Feyenoord. Maar hoe? "Ik heb in de pauze gezegd dat ze agressiever moesten spelen", vertelde Frehe na afloop. "En de spitsen moesten zoeken. Dat is zeker gelukt. Ik vind dat we een goede tweede helft gespeeld hebben. Na de 2-2 hebben we ook kansen gehad om er 3-2 van te maken. In plaats daarvan geven we de 2-3 zomaar weg."

 

Bijna had SC Feyenoord meteen na de hervatting ook de 1-3 zomaar wegegeven, maar Groen nam te nonchalant de bal aan om die vervolgens al even onverschillig over het doel te knallen. Maar daarna was het tijd voor het herstel van SC Feyenoord. Ineens ging Merrelaar zich wel actief met het spel bemoeien en kwam het middenveld onder aanvoering van Oosterom veel meer aan voetbalen toe dan voor rust. En op links raakte Junior Obiku op stoom, dit in tegenstelling tot Van Axel-Dongen die meer de indruk wekte met een snipperdag bezig te zijn dan met een serieuze voetbalwedstrijd. De voorzetten van Obiku vlogen Swift geregeld om de oren. De Amsterdammers speelden weg is weg maar dat 'weg' duurde nooit lang. De gelijkmaker kon niet uitblijven en Obiku leek hard op de weg die te laten aantekenen. De linkerspits kon na een overtreding op hem nog wel schieten maar zag zijn doelpoging geen treffer opleveren. Toen ging alsnog de bal op elf meter. Oosterom maakte het karwei zakelijk af: 2-2.

 

Quincy Oosterom worstelt zich los van Jesse Dingjan.

 

"Vertraagd fluiten noemen we dat", lichtte Shukrula haar beslissing toe na afloop. "Je wacht of er voordeel komt. Komt dat er niet geef je in dit geval alsnog een strafschop, want het was een overtreding." Heel erg fanatiek waren de protesten van Swift niet. In ieder geval keurig ingehouden en beschaafd. Een vrouw als scheidsrechter zet kennelijk fatsoensnormen in gang. Shukrula, inmiddels al opgeklommen naar wedstrijden in de Derde divisie, floot verder prima op Varkenoord. Ze nam constant waar van nabij, schroomde niet om gelijk in de beginfase al te laten weten hoe ver spelers konden gaan en de vijf gele kaarten die er vielen leidden tot geen enkele discussie. En elke scheidsrechter maakt fouten, maar bij die ene keer moest Shukrula wel afgaan op haar assistent die ten onrechte had gevlagd voor buitenspel van Swift. Maar eigenlijk was het wel boeiend om te zien hoe een jong arbitraal trio (twee vrouwen en een man) strak leiding gaf.

 

De 2-2 had de opstap naar meer moeten worden voor Feyenoord, maar eindigde in een sof. De omschakelaanval van Swift was perfect, de rush van Groen onstuitbaar, waarna Fidel Yilmaz de 2-3 in een verlaten doel kon tikken. In die counter liet Swift zijn slimheid in volle glorie zien, iets wat SC Feyenoord als nieuweling op dit niveau nog wel mist. "Effe treuren, maar niet te lang", vond Frehe. "Dus op naar Smitshoek. Lastig? Elke wedstrijd is lastig." Als iemand weet hoe lastig Smitshoek kan zijn, is Frehe het. Hij stond er ooit aan het roer van het eerste elftal.

 

Swift verliet Rotterdam deze keer dus wel met de volle winst, na twee nederlagen en een gestaakte wedstrijd tegen Ter Leede een welkome uitslag. "Een belangrijke overwinning", beschouwde Logchies na. "Het waren mooie goals die we maakten. Bij de 2-3 behielden we ook goed het overzicht. Maar SC Feyenoord heeft een sterke ploeg. Ik vond de penalty discutabel, maar daarna kwamen we toch weer terug in de wedstrijd."

 

Tekst: Aad van der Graaf
Foto's: Orange Pictures