Nieuws

Staphorst zet de Kop d'r Veur

Wedstrijdverslag
KNVB-beker

 

27 september 2018

STAPHORST - Bij het naderen van het Uur U, de aftrap van het KNVB-bekerduel tussen Staphorst en PEC Zwolle, ontrolden de harde kern supporters een dundoek met daarop CUPFIGHTERS VV STAPHORST. Op een mega-billboard kregen de spelers van de thuisclub nog eens extra duidelijk hun opdracht mee: KOP D'R VEUR. En ook de omroeper van Staphorst bevestigde in zijn inleidende praatje wat de jongens deze avond te doen stond.

Een omroeper is wel degelijk aan regels gebonden, maar de vraag is niet van mogen, maar in dit geval is het een kwestie van moeten, hij moet de stemming erin brengen, zo die er al niet in zat. Een paar uur voor de wedstrijd was het nog stilletjes. Alleen een leger vrijwilligers was druk doende de laatste hand te leggen aan de 'organisatie'. Maar toen de stroom belangstellenden eenmaal op gang kwam, liep het sportpark snel bommetjevol. De kaarten voor het bekerduel waren ook in een mum van tijd uitverkocht met de geste dat kinderen gratis toegang hadden. Zes, zeven rijen dik stond het publiek langs de kant en de zittribune was werkelijk tot de laatste plaats bezet. Schatting van het aantal toeschouwers, 3500. Zeg maar eens dat het amateurvoetbal niet leeft. Als het publiek er lucht van heeft dat er daadwerkelijk wel eens iets te beleven zou kunnen zijn, komt het los. En ook de scheidsrechtersbaas van de KNVB had het kennelijk begrepen dat hier iets bijzonders stond te gebeuren en Bas Nijhuis, volgens velen de beste van het land, aangesteld als arbiter.
 

Staphorst-aanvoerder Rob Mijnheer weet wat hij doet. Vito van Crooij is de bal uit het zicht verloren.

 

De Kop d'r Veur, nou PEC Zwolle heeft het geweten. De ploeg die zo moet kreunen en steunen in de Eredivisie, moest ook deze keer veel, zo niet alle zeilen bijzetten om koers te houden. De profs kregen wel zomaar een meevaller in de schoot geworpen in de vorm van een openingsdoelpunt na zeven minuten. Doelman Tom Holleboom liet zich verrassen door een van richting veranderd schot van Vito van Crooij. Even later dreigde zelfs de 0-2. Had het slangenmens Younes Namli zijn slalom bekroond, was dat de dood in de pot geweest voor de wedstrijd. Nu kon Staphorst op zoek gaan naar zijn positieven en zo halverwege de eerste helft stonden die allemaal op een rijtje.
 

De eerste voorzichtige doelpogingen van Reinier Crediet en Ewald Koster - let wel verdedigers - waren al achter rug, toen in het tweede deel van de eerste helft ook de aanvallers Martijn Brakke, Mike Reuvers en Ferdi ter Avest zich gingen roeren. De mogelijkheid voor Reuvers was zeker een serieuze kans te noemen. De Zwolse doelman Mickey van der Hart kreeg zittend op de vloer pas weer controle over de bal. Net voorbij het halve uur was de aanval van Staphorst er één uit het boekje en ook hier kreeg Reuvers via de opbouw van Rob Mijnheer en Ter Avest de 1-1 voor zijn voeten en moest Van der Hart met zijn onderdanen redding brengen. Een paar minuten voor de pauze had Ter Avest de kans op de gelijkmaker. De kleine aanvaller kreeg de bal min of meer bij toeval voor zijn voeten maar Van der Hart stond andermaal zijn mannetje. Even daarvoor was het schrikken geweest voor Ter Avest die zo maar de bal inleverde en Kingsley Ehizibue er vandoor kon. Gelukkig voor Ter Avest en heel Staphorst verdween de bal aan de buitenkant in het zijnet.

 

Toen Nijhuis het rustsignaal gaf, moet iedereen het idee gehad hebben dat de eerste helft was omgevlogen. Daarvoor waren beide ploegen verantwoordelijk maar ook Nijhuis zelf. Verhalen doen de ronde dat hij zo lekker de wedstrijd de wedstrijd laat worden. Iedereen aanwezig op het Noorderslag heeft het nu meegemaakt. Nijhuis floot in de eerste 45 minuten welgeteld vier keer voor wat in zijn ogen een overtreding was in een duel van man tot man. Voetbal is een contactsport en de standaard bij Nijhuis is doorspelen. En dan heeft zeurpieten - veel voetballers zijn daar ook meester in - geen zin, want de wedstrijd loopt wel gewoon door. In de tweede helft liet Nijhuis zien wel degelijk ook te kunnen ingrijpen. De strijd werd toen harder. PEC Zwolle moest wel van zich afbijten om de fanatieke strijdlust van de thuisclub het hoofd te bieden. Staphorst op zijn beurt wilde per se iets forceren om toch die gelijkmaker op het scorebord te krijgen. En dus ging nu wel met enige regelmaat het fluitje en uiteindelijk vielen er ook nog gele kaarten te noteren voor Ewald Koster en Martin van 't Ende (beiden Staphorst) en Dennis van Duinen (PEC Zwolle) die in de ogen van Nijhuis net iets te ver de spelregels oprekten.

 

Ewald Koster blijft ook met een bijzondere tulband rond het hoofd kopduels aangaan en winnen. Na ruim een uur spelen moest de verdediger van Staphorst tijdelijk naar de kant om zijn hevig bloedende hoofdwond te laten verzorgen en verbinden.

 

De hele tweede helft is de vraag aan de orde gebleven of Staphorst de stand nog gelijk zou kunnen trekken. Tien minuten na de pauze was het toch bijna zover. De supporters gingen al in de juichstand staan, maar zagen tot hun ontzetting dat de doelpoging van Ter Avest, licht getoucheerd door een Zwols been, eindigde op de paal. Zo kwamen er nog een paar momenten waarop de 1-1 letterlijk in de lucht hing. Tot en met de absolute slotfase aan toe, toen Rick Dekker op de doellijn moest ingrijpen om een verlenging te voorkomen. PEC Zwolle zat tussen de bedrijven door niet stil. Coach Johnny van 't Schip zag zijn ploeg geregeld snel counteren, waarbij de 0-2 af en toe op handen leek. Crediet moest een keer zijn doelman assisteren bij een doelpoging van Van Duinen en Bram van Polen kreeg van invaller Gianluca Scamacca een niet te missen kans aangereikt, maar faalde toch in de afwerking.
 

Maar de 0-2 kwam er niet en kon Staphorst daardoor blijven hopen. Coach Dennis van Toor stond samen met zijn assistent Ben Kin zichtbaar te genieten van zijn ploeg. Was het ondanks de uitschakeling voor de KNVB-beker genieten? "Het was zeker genieten", antwoordde Van Toor nog steeds met een big smile. "Laten we wel wezen, we hebben er echt alles aan gedaan. Je kon merken dat PEC Zwolle niet in goede doen is. We hadden ze pijn kunnen doen." Van Toor, jaren actief bij AZSV, is dit seizoen aan de slag gegaan bij Staphorst. "Ja een heel andere club. AZSV is groter, maar hier is de beleving heel anders. En voetballend vermogen is er wel. Het is zaak om wat we hebben laten zien in dit bekerduel dat vast te houden in de competitie."
 

Eén ding is duidelijk. Er zal nog wel even worden nagepraat in Staphorster kringen over het bekerduel met de stadse 'buren' uit Zwolle, ook al draaide het uiteindelijk uit op een nederlaag. Maar dat was er wel eentje met de Kop d'r Veur.
 

Tekst: Aad van der Graaf
Foto: Orange Pictures