Nieuws

Katwijk dwingt Heerenveen tot uiterste

Wedstrijdverslag
KNVB-beker

 

27 september 2018

KATWIJK - Realistisch als hij is liet Jack van den Berg in de aanloop naar de bekerstrijd tegen SC Heerenveen nadrukkelijk optekenen dat hij een bekerstunt van zijn ploeg niet erg waarschijnlijk achtte. "Iedere voetbalkenner zal met mij eens zijn dat het niveauverschil tussen Tweede divisie en Eredivisie normaliter te groot is. De kans is dan ook groot dat wij het niet redden."

 

Dat de Friese fullprofs vooral in defensief opzicht ronduit matig gestart zijn dit seizoen, deed echter vooraf toch hoop opvlammen bij de Katwijker aanhang. Daartegenover stond echter de inschatting dat het doordeweekse bekertreffen voor SC Heerenveen juist een uitgelezen kans was om het aangetaste vertrouwen weer eens danig op te krikken. Trainer Jan Olde Riekerink koos er daarom voor om met de sterkst mogelijke opstelling aan de aftrap te verschijnen. Alleen Arbër Zeneli ontbrak door privé-omstandigheden, Nemanja Mihajlovic wegens een blessure en Lucas Woudenberg wegens een nog openstaande bekerschorsing.

 

Dat na ruim honderdentwintig minuten zinderend bekervoetbal beide teams hartstochtelijk door hun supportersgroepen werden toegejuicht zei feitelijk alles over het verloop van de strijd. Heerenveen maakte pas ver in de tweede verlenging, om precies te zijn drie minuten voor het ultieme eindsignaal, een eind aan de voor de Friezen zo hatelijke 0-0. Dat het zo lang duurde lag misschien aan een eigen tekortkomingen zoals het niet benutten van de (schaarse!) kansen in de reguliere speeltijd. Bovenal echter was het de verdienste van Katwijk dat super geconcentreerd in het veld stond. Verdedigend lieten de oranjehemden vrijwel geen steek vallen, steeds was er rugdekking als een verdediger in het nauw gebracht dreigde te worden.

 

Robbert Susan gooit alle kracht in zijn kopbal. 


Het was voor de profs om dol van te worden, want het Friese overwicht dat halverwege de eerste helft beslist grote vormen aannam, leverde hoegenaamd niets op. Al was er wel één moment waarbij Marco Rojas had moeten scoren. Hij richtte echter net boven de lat. Doelman Mark de Vries groeide ondertussen in de wedstrijd. Niet dat hij alle ballen klemvast had, maar hij hield ze wel afdoende tegen als dat nodig was. Vaak kwam het niet zo ver dat De Vries moest handelen, want de vijfmansverdediging voor hem stond als een huis. Tenslotte stonden direct voor de verdediging nog uitblinker Joey Jongman en aanvoerder Robbert Susan. Jack van den Berg koos er bewust voor de organisatie stevig neer te zetten: "Maar alleen maar behoudend was het nu ook weer niet, de beide backs kwamen op zodra het kon."

Naarmate de wedstrijd vorderde en de Friese storm luwde werden de verantwoorde aanvallende intenties duidelijker zichtbaar. In de eerste fase van de tweede helft bijvoorbeeld schoten Jordy Hilterman, Marciano Mengerink en invaller Damiano Schet slechts millimeters langs de verkeerde kant van de paal. Heerenveen kwam met de schrik vrij en zette de eigen aanvalsreeks weer voort. Morten Thorsby zag een doelpoging van de lijn gehaald door Omar Hamdi en een afstandsschot van invaller Jordy Bruin daalde onverwacht snel op de lat, buiten bereik van Mark de Vries.

 

Op die paar hachelijke momenten na bleef Katwijk negentig minuten lang fier overeind, een beeld dat in de eerste verlenging ongewijzigd bleef. Olde Riekerink had inmiddels het maximale aantal van vier wissels gebruikt om iets te forceren, aanvankelijk zonder merkbaar effect. Maar in de tweede verlenging was het vanaf het eerste fluitsignaal uit en over voor Katwijk, het was nu alleen nog Heerenveen dat voetbalde. De Vries vocht als een leeuw in zijn doel en onderscheidde zich met prachtige reflexen, totdat spits Sam Lammers randje zestien een bal perfect aannam, snel draaide en zuiver geplaatst inschoot. "Het was niet het hardste schot van de wedstrijd, maar hij zat er wel prima in", aldus Lammers na afloop over zijn gouden moment.

 

Marciano Mengerink laat Morten Thorsby zijn hielen zien.

 

Lammers, Olde Riekerink en Van den Berg benoemden de kwaliteit van Katwijk na afloop even kort als identiek: "De ploeg stond goed." Voor Lammers en zijn medespelers vroeg dit om een serieuze aanpak welke maar nauwelijks tot een goed einde werd gebracht. Voor Katwijk restte het in ontvangst nemen van een stroom complimenten. "Maar wat koop je ervoor", verzuchtte Van Den Berg. "Je verwacht van tevoren niet veel, maar gaandeweg dacht ik toch dat het zomaar zou kunnen voor ons. We bleven overeind, sterker nog, we gaven nauwelijks iets weg en kregen zelf nog de beste kansen. Pas in de tweede verlenging was het op. De zorgelijke kant van deze wedstrijd is dat het een ware aanslag was op de fitheid van het team. Het heeft er ingehakt en ik moet nu maar zien dat ik ze weer klaar krijg voor Excelsior Maassluis zaterdag. Er zijn blessures. Toen het op verlenging leek uit te lopen overwoog ik even om op de aanval te spelen, want ik zag de bui al hangen. Sowieso bracht ik al Jan-Willem Tesselaar in voor Hilterman, om meer snelheid te krijgen."

 

Olde Riekerink straalde ondertussen tevredenheid uit over het resultaat: "In de competitie is Heerenveen zoekende, dat is duidelijk. In dat kader zag ik vandaag wel lichtpuntjes. In ieder geval werden de gemaakte afspraken nagekomen. We bleven goed druk zetten, ook nadat we ons grote overwicht niet in doelpunten wisten uit te drukken. Maar ik vind wel dat we dit in de normale speeltijd hadden moeten beslissen."

 

Heerenveen speelde inderdaad niet eens opvallend ondermaats. Katwijk bood simpelweg volwassen partij, dát is het verhaal van deze bekerwedstrijd. "Spilers, fret it gers op", spoorde een Friese fan deze week in de media haar favorieten aan. Olde Riekerinks mannen namen het maar niet letterlijk, want het kunstgras van De Krom is in dat opzicht geen aanrader. In figuurlijke zin werd er door Heerenveen wel degelijk gras gevroten, of de mouwen opgestroopt, al was het maar omdat de onverzettelijkheid van Katwijk dat tot bittere noodzaak maakte. Dat is een compliment waard, voor Katwijk.

Tekst: Jakob Kos

Foto's: Orange Pictures