Nieuws

Een dol potje voetbal op Denoek

Wedstrijdverslag
Derde divisie
Competitie

 

30 september 2018

HOEK - Toen Kay Tejan in blessuretijd vanaf elf meter scoorde, was eigenlijk iedereen meteen gewend aan het idee dat Quick Boys drie punten rijker naar huis zou gaan. Behalve de spelers van Hoek. Die knepen nog een keer alle resterende energie uit het lijf en zie daar, het wonder geschiedde. Uit een vrije schop ging de bal eerst naar de vleugel en vandaar voor het hok. Daar legde Reguillo Vandepitte uit een lastige hoek alle venijn in zijn doelpoging en bezorgde de thuisclub toch nog een punt: 3-3.

 

Zo kwam er een dol einde aan een potje voetbal op sportpark Denoek dat dol was begonnen. Na ruim een kwartier al stond er 1-1 op het scorebord. Beide doelpunten kwamen voort uit een strafschop. Quick Boys kreeg de eerste, want de elfmetertrap had wel iets van een krijgertje. Ricardo Kuvenhoven gaf, nadat Dennis Kaars zijn kans verijdeld zag door doelman Jordi de Jonghe, opnieuw een voorzet en aanvoerder Vandepitte zou onreglementair de bal met een arm beroerd hebben. Mocht Eric Thijs nog enigszins getwijfeld hebben, dan hebben Quick Boys-supporters die er pal bovenop stonden met hun neus de scheidsrechter met hun geschreeuw om een penalty het laatste duwtje gegeven. Hard via de hand van De Jonghe knalde Kelvin Maynard de bal in het net en had de koploper van de Derde divisie zijn vroege voorsprong te pakken. Nooit weg in een van te voren als moeilijk omschreven uitwedstrijd. Alleen de busrit al naar die uithoek in Zeeuws Vlaanderen is een belasting.

 

Fabian Wilson houdt Jesse van Nieuwkerk met moeite bij.

 

Lang kon Quick Boys ook niet genieten van de 0-1. Een paar minuten na de eerste strafschop ging de bal ook aan de andere kant op de stip. Thomas van Renthergem rondde de vrije schop van Giannni Tiebosch keurig af met een kopbal, maar Thijs had waargenomen dat Kyle Doesburg naar de grond was getrokken. Penalty, maar het was toch al een doelpunt? Toen moest Rik Impens nog wel even de 1-1 maken en gelukkig voor de arbiter gebeurde dat met een trap laag in de hoek. Op dat moment moest de krachtmeting pas echt beginnen. Beide ploegen gingen op hun manier te werk. De Katwijkse middenvelder Kuyvenhoven schroeide de hand van doelman De Jonghe en Jonathan Constansia zag na zijn mars naar voren zijn voorzet aan alles en iedereen voorbij gaan.

 

Niemand van de ruim duizend toeschouwers zou zich gaan vervelen deze middag, dat was zonneklaar. En na een veelbesproken begin kwam er ook een verbazingwekkend moment halverwege de eerste helft. Lionel Fitsch kreeg in de buurt van de middencirkel de bal in bezit en dacht er wijs aan te doen terug te spelen op zijn keeper. Het contact voet-bal was vol en De Jonghe holde vanaf de rand strafschopgebied nog wel achter de prachtige lob aan maar was te laat om het onheil af te wenden. Cadeautje 4.0 voor Quick Boys. "Wat was ik blij met de 3-3", reageerde na afloop de ongelukkige maker van de 1-2. "Blij dat ze hebben gevochten. Dat had ik nog niet eerder gezien dit seizoen. In de rust hebben we het over de taken gehad wat we moesten doen en er is tot de laatste seconde geknokt."

Fitsch vergat erbij te vertellen dat er voor zijn terugspeelbal wel een overtreding was gemaakt (Marc de Kruijs duwde om Vandepitte niet aan de bal te laten komen) door Quick Boys. Fluit de scheidsrechter voor die overtreding, dan is er gewoon helemaal niets aan de hand voor Hoek. Aardige jongen die Fitsch, zoekt als eerste de fout bij zichzelf. De centrale verdediger is teruggekeerd bij Hoek na een jaartje in de Tweede divisie bij Barendrecht met veel blessureleed. Behalve Fitsch streken ook Kyle Doesburg (ASWH) en Gert Jan van Leiden (ADO '20) weer neer op een bekend nest.

 

Al voor rust uiteraard probeerde Hoek de schade te herstellen, maar deed dat niet al te slim. Quick Boys kreeg omschakelmomenten genoeg om de thuisclub nog meer pijn te doen. "Het leek wel of ik naar slow-motion voetbal zat te kijken", bekritiseerde Hoek-coach Dennis de Nooijer na afloop zijn eigen ploeg. "Quick Boys verzuimde door te drukken na de 1-2. Ik vond ze volwassen spelen, met routine."

 

Kay Tejan op volle snelheid. Thomas van Renterghem (links) en Ruben de Jager moeten erachter aan.

 

Erik Assink haastte zich met de mededeling dat er toch een vrij jonge en ook onervaren ploeg in het veld stond. Assink is dit seizoen gestart bij Quick Boys en heeft een selectie in handen gekregen met maar liefst veertien nieuwe spelers. Maar bouwen zit Assink (landelijk bekend geraakt met zijn successen bij IJsselmeervogels) wel in het bloed en gezien de positie op de ranglijst zijn er al snel vorderingen te melden. Maar Assink is nog wel zoekende. "Nee nog niet tevreden over hoe de aanval loopt. Vandaag komen we met een wat meer dynamische spits", gaf de coach voor de wedstrijd aan. Zo kwam Dennis Kaars aan zijn eerste basisplaats toe. Kaars staat te boek als afmaker (Ajax-amateurs, De Dijk, FC Den Bosch) maar gedroeg zich in Hoek meer als dienende aanvaller voor anderen. Vijf minuten voor tijd verving Assink Kaars door Bert Steltenpool (Volendam, Spakenburg) en die was met zijn doelpoging belangrijk in de aanloop naar de tweede penalty voor Quick Boys.

 

"Hoek verdient het punt", begon Assink zijn terugblik op de wedstrijd. "Bij winst was het twee punten te veel geweest voor ons, maar de 3-3 mag natuurlijk nooit vallen. Die voorzet mag niet komen en dan schiet hij hem binnen vanuit een onmogelijke positie. Ik vond ons vandaag net niet scherp genoeg. Van Jesse van Nieuwkerk verwacht je dan meer power, maar die viel niet gelukkig in en ook Marc de Kruijs had zijn dag niet. Ik dacht de 2-2 te koesteren, maar de 2-3 hadden we wel over de streep moeten trekken."

 

Gezien de verstookte energie verdiende Hoek zeker een punt. De thuisclub nam een aanzienlijk deel van het vermaak voor zijn rekening, maar de aanpak van de thuisclub verliep met horten en stoten. Combinatievoetbal strandde vaak bij voorbaat al in schoonheid en dus was de lange trap het alternatief en die viel slechts af en toe goed. Niettemin had Doesburg van binnen de vijf meter moeten scoren, maar schepte de spits de bal toch nog over de lat. "De bal stuitte te hoog op, kunstgras hè", zocht Doesburg een verklaring voor zijn misser. En zo waren er wel meer ongelukkige momenten voor Doesburg, die er ook niet in slaagde in een kansrijke tegenstoot invaller Levi Mombarg te bedienen. En Hoek had zonder meer pech met het bedachte schot van Ruben de Jager dat op de lat eindigde. In de aansluitende scrimmage kregen De Jager en Impens de bal niet over de doellijn.

 

Eric Thijs geeft Thomas van Renterghem (3) rood vanwege hands. De scheidsrechter beoordeelt de overtreding als opzettelijk om een doelpunt te voorkomen. Uit de toegekende strafschop zet Kay Tejan Quick Boys in blessuretijd op een 2-3 voorsprong. Even later scoort Hoek toch nog de gelijkmaker (3-3).

 

De hunkerende supporters van Hoek kregen toch hun moment van grote opluchting. Het was een aanval uit het boekje. Marijn Wijkhuis zette Constansia aan het werk en die bracht eindelijk eens rendement in zijn spel door eerst Tim Bloemendaal eruit te lopen en daarna met een zuivere voorzet het hoofd te vinden van Fabian Wilson (2-2). Maar daarna vloog de gemoedstoestand bij de Zeeuwen nog tweemaal fors op en neer, de laatste keer weer omhoog. De Nooijer was zeker content met de uitslag, maar had zo zijn bedenkingen over de kaarten die maar blijven komen voor Hoek. "Onbegrijpelijk", vond de coach. "Ook de handsgevallen bij die strafschoppen. Verdedigers gaan tegenwoordig al met hun armen op de rug staan."

 

Hoek zal opnieuw moeten improviseren in de defensie. Van Leiden is nog niet topfit en Kim van den Bergh kampt met een gekneusde teen. En nu staat Van Renterghem een schorsing te wachten. De linksback was de aanstichter van de strafschop (de 2-3 van Quick Boys) maar moest ook het veld af met een rode kaart. Van een afstand zag het er allemaal niet zo dramatisch uit. Het was in ieder geval geen reddende actie op de doellijn. Dan is er geen discussie mogelijk over een rode kaart. Zoals het nu ging wel. Van Renterghem wordt dus automatisch geschorst voor een wedstrijd, maar Hoek vreest Jelle Klap langer kwijt te zijn. De middenvelder verliet al na tien minuten het veld met een naar zich liet aanzien ernstige blessure aan zijn enkelbanden.

 

Tekst: Aad van der Graaf
Foto's: Orange Pictures