Nieuws

AFC goed genoeg voor koppositie

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

30 september 2018

AMSTERDAM - Was AFC steengoed in de KNVB-beker om Telstar (5-0) uit het toernooi te knikkeren, ook tegen Jong Almere City pakte de formatie van trainer Ulrich Landvreugd stevig uit met 5-1. Een uitslag, die niet alleen aangaf dat de rode ploeg in een bloedvorm verkeert, maar ook goed genoeg is voor de koppositie in de Tweede divisie die de Amsterdammers overnamen van IJsselmeervogels.

 

Een kunststukje waar ze bij AFC wel op gehoopt hadden, maar niet op gerekend. Binnen een week was het weer genieten op sportpak Goed Genoeg aan de Amsterdamse Boelelaan. Dat bleef niet onopgemerkt, alhoewel de publieke belangstelling weer zwaar tegenviel. Goalgetter Yordi Teijsse, die met zijn broer Kenny voor maar liefst vier van de vijf treffers zorgde, had daar zo zijn mening over: "Ik vind het verdraaid jammer dat er zo weinig belangstelling is. We spelen hartstikke leuk en aantrekkelijk voetbal. Dan mag je toch wel wat meer mensen verwachten. Ik snap het niet, want vandaag was er wel belangstelling, van mijn familie dan, die in grote getale aanwezig was en een hele aardige en aantrekkelijke wedstrijd heeft gezien."

 

Yordi Teijsse tikt de bal langs Mike Grim. Raily Ignacio is aandachtig toeschouwer.

 

De aanvaller had volkomen gelijk. AFC startte zonder de geblesseerde centrale verdedigers Magid Jansen en Jonathan Richard, wat alleen in de beginfase merkbaar was, toen Jong Almere de betere ploeg was. Furieus kwam het team van Ivar van Dinteren uit de startblokken. AFC moest terug op eigen helft en trof een sterk aanvallende tegenstander tegenover zich. Het kon niet uitblijven of er moest een treffer vallen. Al in de zesde minuut was het raak via Haji Adoma, die een uitstekend opgezette aanval over rechts fraai wist af te ronden: 0-1.

 

Een treffer die AFC wakker schudde. Het middenveld kreeg meer grip op dat belangrijke deel van het veld en aanvallend vonden de Amsterdammers elkaar steeds beter. Het gevaar kwam vaak via de flanken en daaruit ontstonden diverse scoringsmogelijkheden. Jong Almere moest ver terug op eigen helft om de stormloop van AFC het hoofd te bieden. De ene na de andere aanval rolde op het doel van de bezoekers af, maar het ontbrak voorlopig nog aan scherpte om de aanvalsdrang om te zetten in doelpunten. Een enorme knal van Yordi Teijsse ging rakelings over, een treffer van Raily Ignacio ging niet door wegens buitenspel en Milan Hoek ramde de bal net naast de verkeerde kant van de paal.

 

Kenny Teijsse krijgt een steuntje in de rug van Raily Ignacio om raak te kunnen koppen voor AFC.

 

De druk nam gaandeweg toe op het doel van Jong Almere dat niets anders kon doen dan af en toe de noodrem hanteren. In de 26-ste minuut was er weer zo'n moment en mocht AFC een vrije trap nemen. In het tumult dat daarna ontstond zou Samuel Brobbey een kopstoot hebben uitgedeeld aan zijn tegenstander die maar liefst veertig centimeter groter was. Arbiter Sander van der Eijk had het allemaal duidelijk gezien en dit betekende onherroepelijk rood. Wegwezen dus en Jonge Almere ging woedend met tien man verder.

 

Kort daarop kreeg Yordi Teijsse een levensgrote kans die hij miste. Met nog een paar minuten op de klok voor de rust nam hij meedogenloos revanche door een rebound achter keeper Mike Grim te prikken (1-1) en even later in een scrimmage opnieuw toe te slaan (2-1). De schutter omschreef later die fase als volgt: "We begonnen veel te slap en riepen die achterstand zelf over ons af. Daarna stelen we orde op zaken. Verdiend, er waren genoeg kansen om ons overwicht in doelpunten uit te drukken."

 

Wat de tweede helft zou worden voor The Reds, zou al snel duidelijk worden. Binnen vier minuten ging Jong Almere door middel van uitstekend combinatievoetbal de pottenbak in. Uit een schitterende aanval en voorzet over rechts voerde Kenny Teijsse met een prachtige kopstoot de stand op naar 3-1. Het was een juweeltje om in te lijsten. Nog geen minuut later deed zich hetzelfde ritueel voor en weer kinkte Kenny Teijsse de bal achter Grim voor 4-1. Dat was de genadeklap voor de ploeg van Van Dinteren.

 

Raily Ignacio in vogelvlucht.

 

Toen Johan Kulhan ruimschoots voor het einde zijn tweede gele kaart ontving, kon ook de AFC-aanvoerder vertrekken met rood en vroegtijdig de soep op gaan zetten. Het had weinig gevolgen voor AFC. De wedstrijd was gespeeld en met tien tegen tien zakte ook het spelpeil zienderogen. Maar AFC bleef wel gewoon de betere ploeg. Ignacio wist in de slotfase nog een treffer aan het totaal toe te voegen en onderstreepte daarmee nog maar eens de overmacht van de thuisclub.

 

Vorig seizoen moest AFC nog knokken om niet te degraderen. Nu ziet Landvreugd zijn ploeg in een fantastische vorm verkeren. De coach kon zijn geluk na afloop niet op en wilde wel kwijt hoe AFC er momenteel er voor staat: "Het belangrijkste vandaag was niet te verliezen en een goede uitslag neer te zetten. We waren dit aan onze stand verplicht na het bekersucces tegen Telstar. Maar je hebt zelf gezien dat het in het begin niet zo goed ging. Niet scherp begonnen waardoor je op achterstand wordt gezet. Daarna hebben we het goed opgepakt en de wedstrijd naar onze hand gezet. In het begin waren we overal een stapje te laat. In de rust de puntjes op de i gezet. In de tweede helft ging het baltempo omhoog en liepen de omschakeling en de forchecking een stuk beter. Gevolg, een mooie overwinning."

 

En de koppositie. AFC is er voorlopig goed genoeg voor.

 

Tekst: Freek Louis
Foto's: Orange Pictures