Nieuws

Volendammers zijn voetbaldieren

Wedstrijdverslag
Hoofdklasse
Competitie

 

7 oktober 2018

VOLENDAM - De amateurs van Volendam (zaterdag) en SC Feyenoord hadden elkaar nog nooit ontmoet in competitieverband. Dat alleen al misschien maakte de wedstrijd interessant. Na negentig minuten lag de conclusie voor het oprapen: het was een hoogst interessant duel geweest. Bij rust stond er een 4-1 voorsprong op het scorebord voor de Volendammers. In een traag op gang komende inhaalrace haalden de Rotterdammers nog keurig op tot 4-4.

 

Zo werd het toch nog een vrolijke boel voor de supporters van SC Feyenoord in het uitvak van het Kras stadion. Normaliter spelen de amateurs van Volendam op hun eigen accommodatie maar uit oogpunt van veiligheid was de wedstrijd verplaatst naar de plek waar de profs van FC Volendam hun thuiswedstrijden afwerken. Waarom? Dat wist eigenlijk niemand helder uit te leggen en na de wedstrijd nog steeds niet. Ja, geruchten dat supporters van Ajax en Feyenoord elkaar zouden treffen in Volendam. Een groep Rotterdammers heeft zich inderdaad misdragen op de (Horeca) Dijk aan de haven van Volendam. Toen de ME gearriveerd was om de orde te herstellen, waren die ongenode gasten al met eigen vervoer vertrokken. De supporters van Feyenoord in het hen toegewezen uitvak waren alleen te betrappen op het toezingen van hun favorieten. Dat gezang bracht nog een beetje sfeer in een verder grotendeels toch onbezet stadion. En Ajax-supporters, niet gesignaleerd. Die zaten met het mooie nazomerweer waarschijnlijk op de druk bevolkte terrassen in Zandvoort.

 

Volendam heeft een 2-1 voorsprong genomen en SC Feyenoord is onderweg om weer af te trappen. Op de achtergrond Feyenoord-supporters die uit oogpunt van veiligheid de wedstrijd moesten volgen in het 'uitvak'.

 

Streng voor supporters uit den vreemde maar coulant tegen een groepje jongens binnen de omheining, ogenschijnlijk zonder functie. In de tweede helft klooide het groepje wat aan met een bal. Aandoenlijk, maar wat als een hard geschoten bal was binnengevlogen? Echt letten op wat er in de wedstrijd gebeurde, deden de jongetjes niet daar binnen de boarding. Maar geen veiligheidsfunctionaris die er zich druk over maakte en ook de scheidsrechter gaf niet thuis. Marco Oosting had het kennelijk te druk met zijn wedstrijd. Uiteindelijk verlieten de jongens pas halverwege de tweede helft het veld en wekten zomaar de indruk dat ze uit eigener beweging op zoek gingen naar een ander spel.

 

Van randverschijnselen over naar de wedstrijd. De opening was volledig voor SC Feyenoord. Na twee minuten en 36 seconden lag de bal in het Volendamse net. Junior Obiku bereidde voor over de linkerflank en Adil Akanioui rondde af met zijn hoofd. Vijf minuten later mikte Ricardo Merrelaar te hoog en schoot Obiku, nadat hij Jaap Tol gepoort had, voorlangs. Rechtsback Jaap Tol solliciteerde al heel snel naar een gele kaart met overtredingen op Obiku. Die kaart kwam er niet, wel een vermanend vingertje van arbiter Oosting. Even later kreeg Feyenoord-coach Raymond Frehe, nadat die verhaal had proberen te halen bij de scheidsrechter, een woest kijkende Oosting voor zijn neus met de nadrukkelijke boodschap dat het afgelopen moest zijn met het gezeur. Het kwam allemaal een beetje overdreven over en dan van de kant van de arbiter. Oosting gooide later nog een beetje olie in het Feyenoord vuur toen hij Lucas van Oeveren bij zijn eerste de beste overtreding wel geel voorhield. Het was de enige gele kaart in een verder redelijk sportief duel.

 

De nadruk lag op voetbal en dan vooral laten voetballen. SC Feyenoord nam dat na zijn sterke openingsfase wat te letterlijk. Volendammers houden van frivole trucjes in het spel en kregen alle ruimte om die uit de kast te halen. Op het middenveld kwamen de Rotterdammers vaak een mannetje te kort en de thuisclub benutte de ruimte tussen de linies ten volle. Volendam-zaterdag is puur Volendammers onder elkaar en dat zijn van huis uit voetbaldieren. De ploeg van Sander Middelbeek speelt om doelpunten te maken, zoekt dus vaak meteen de diepte. Voordat SC Feyenoord het goed en wel besefte, was de stand omgebogen naar een voorsprong voor de thuisclub. Niels Springer hield het overzicht om Harry Zwarthoed aan te spelen voor 1-1 en op het halve uur kopte Joey Tol de 2-1 over doellijn. Feyenoord-doelman Rik van der Berg handelde in de situatie van de spelhervatting (na de overtreding waar Van Oeveren geel opliep) niet optimaal. De keeper liet de voorzet ongemoeid en was vervolgens te laat met zijn reactie op de doelpoging.

 

Volendam-aanvoerder Nick Tol kijkt om naar Tim Schoonheijm wat die van plan is.

 

En het werd nog erger voor de bezoekers die aanvallend nog wel kansen creëerden, maar defensief gewoon gaten lieten vallen. Zo kon Springer met een gevoelvol hakballetje Nick Tol in stelling brengen (3-1) en drie minuten voor rust schuiverde Joey Veerman in volle vrijheid van buiten het strafschopgebied de 4-1 binnen. Van der Burgs reactie op het schot, dat niet in de uiterste hoek was gericht, zag er andermaal traag uit. En zoals gezegd, Feyenoord was niet zonder kansen. Merrelaar zocht voor een tweede keer het doel te hoog en Sandin Avdic was vlak voor het rustsignaal twee keer pal op elkaar te vinden in een kansrijke schietpositie, maar stond het vizier niet scherp.

 

Vlak na rust leek SC Feyenoord nog niet geheel bekomen van de ontwikkelingen van voor de pauze. Het begon met een warrige terugspeelbal die Van der Burg nog wel op tijd wist te achterhalen. Volendam schakelde duidelijk een tandje lager. De echte scherpte voorin was eraf, mede doordat Springer in de kleedkamer was achtergebleven met een aangeslagen enkel. Erik Veerman, voor rust nog regelmatig inschuivende centrale verdediger, verhuisde naar de punt van de aanval en Stan Veerman completeerde de verdediging. Het werd allemaal wat plichtmatiger bij de thuisclub waar ongetwijfeld de gedachte had postgevat dat de stand 4-1 was en het karwei er voor die middag misschien wel op zat. En nog leek er geen vuiltje aan de lucht voor de Volendammers toen de vrije schop van Kristian Adelmund, bedoeld als voorzet, zonder door iemand te zijn aangeraakt het doel in zeilde. Het scorebord wees 4-2 met nog ruim een half uur te spelen.

 

Vol op de aanval was voor SC Feyenoord nog niet aan de orde. Frehe bracht wel nieuwe kracht in zijn team door Jerry Tieleman (eerder een bloedneus opgelopen) in te ruilen voor Quincy Oosterom, die ziek was geweest en niet een hele wedstrijd aankon. De bedoeling was duidelijk, vanuit het middenveld meer druk naar voren geven maar gek genoeg ging dat niet van harte. Kansen kwamen er wel - die voor Merrelaar op aangeven van Jordy Dobber was zeker serieus - maar bij balbezit van Volendam kroop de ploeg die 4-2 achter stond terug op eigen helft. De ervaring van de eerste helft zat er goed in. En dus kreeg ook Volendam toch weer zijn kansen. Hakje Nick Tol dit keer, waar Zwarthoed niks mee wist te doen en een rush van linksback Wessel Stuyt waar Dobber op het nippertje een voet tussen kreeg.

 

Kristian Adelmund, met twee rake vrije trappen belangrijk voor SC Feyenoord, hier in een verdedigende actie tegen Niels Springer.

 

Het duel kwam in een stroomversnelling toen Obiku vijf minuten voor sluiting de 4-3 produceerde. Twee minuten later stonden de ploegen in cijfers naast elkaar. Deze keer krulde Adelmund de vrije schop onhoudbaar over het muurtje in de dichtstbijzijnde hoek van het doel, een schoonheid van een doelpunt. En nog was het niet over. Nadat Volendam nog een schietkans had laten liggen, stormde SC Feyenoord nog een keer naar voren. Gelukkig voor Volendam schoot Matthew Jones over.

 

Frehe had een mix van teleurstelling en vreugde. "De afspraak was compact te spelen, maar dat lukte voor rust van geen kanten", was de conclusie van de coach. "We kregen onnodig goals tegen. Na de pauze hebben we dichter bij elkaar gespeeld en dat we de 4-4 halen maakt ons wel de morele winnaar. En 4-5 had ook nog gekund." De ene partij moreel winnaar, de ander moreel verliezer? "Ja", beaamde Middelbeek, ''maar eerlijk, Feyenoord heeft genoeg kansen gehad. Het kwam niet uit het niets. Maar we hebben een goed elftal. Daarmee moeten we bovenin kunnen meedraaien."

 

Daar is niets teveel mee gezegd. Erik Veerman, Maarten Woudenberg, Harry Zwarthoed en Nick Tol brengen een schat aan ervaring mee van elders (FC Volendam, Spakenburg, Quick Boys, De Dijk) en zijn teruggekkeerd bij hun voetbalbron. En Stefan Plat (Volendam profs en Katwijk) haakte helaas voor hem in de warming-up af met een blessure. Met zoveel sterkhouders kan het bijna niet anders dan dat Volendam een rol van betekenis kan spelen bij zijn rentree in de hoofdklasse. SC Feyenoord heeft kennis gemaakt met het voetbalvermogen van Volendam, om vervolgens op zijn beurt de tegenstander het lesje te leren dat een wedstrijd negentig minuten duurt.

 

Tekst: Aad van der Graaf
Foto's: Orange Pictures