Nieuws

De koek kan niet op voor Noordwijk

Wedstrijdverslag
Hoofdklasse
Competitie

 

7 oktober 2018

NOORDWIJK - Op indrukwekkende wijze heeft medekoploper Noordwijk in de Derde divisie het op de derde plaats staande VVOG een stevig pak slaag gegeven. Met maar liefst een 6-1 nederlaag werden de Harderwijkers naar huis gestuurd. Noordwijk schudde daarmee VVOG als concurrent voorlopig van zich af, met een uitslag die veel en veel hoger had kunnen uitvallen.

 

Wat op papier een topwedstrijd had moeten worden, werd in de praktijk een duel waarin VVOG totaal niets in te brengen had. Het moet eerlijk gezegd worden dat de ploeg van trainer Hennie in 't Hof zwaar teleurstelde en totaal geen verweer had Noordwijk dat af en toe de pannen van het dak speelde. Vloeiend combinatiespel, uitstekend aanvalsspel met veel passie, bracht de ploeg van trainer Kees Zethof al na tien minuten spelen in een meer dan riante positie.

 

Sabir Achefay (links) in een kopduel met Yorick Hogetoorn.

 

Na twee keer diep zuchten en knipperen met de ogen stond het ineens na vier minuten spelen 1-0 door Denzel James, die een bal op links geheel vrij kreeg aangespeeld, soleerde en vervolgens de bal hoog en snoeihard in de rechterbovenhoek achter keeper Kevin Rijnvis knalde: 1-0. Een schoonheid van een treffer die Noordwijk aanspoorde om een 'tien minuten' offensief in gang te zetten. Verkeerd in zo'n vroeg stadium? Helemaal niet, want nog geen twee minuten later was het 2-0 door Raies Roshanali die diep met een voortreffelijke pass werd weggestuurd, vervolgens zijn belagers van zich afschudde en met een schitterende lob voor een ruimere voorsprong zorgde. Weer zo'n fraai treffer in amper zeven minuten spelen.

 

En nog was niet de koek niet op, want na negen minuten werd Tjeerd Westdijk aangepakt binnen het zestienmeter gebied. Strafschop besliste de matig leidende scheidsrechter Sander de Brito Roque. Thomas Reynaers plaatste zich achter de bal en vanaf elfmeter liet hij keeper Rijnvis volkomen kansloos: 3-0. Het matig opgekomen publiek was op het zonovergoten sportpark Duinwetering sprakeloos en vroeg zich af wat er allemaal gebeurde.

 

Ook VVOG-trainer Hennie in 't Hof kon het maar amper bevatten en sprak na afloop: "We zijn veel te slap begonnen. Dat heeft iedereen kunnen waarnemen. Waarom weet ik ook niet, want we wisten dat we een zware tegenstander hadden vandaag. Ik en mijn ploeg dachten dat we Noordwijk vandaag pijn konden doen. Nou, daar kwam niets van terecht. In plaats daarvan sloeg de vertwijfeling toe en stonden we binnen een mum van tijd op een onoverbrugbare achterstand. Waarom? Misschien omdat we teveel ontzag voor onze tegenstander toonden. We wisten hoe Noordwijk zou spelen, maar van tegenmaatregelen was geen sprake. Ik kreeg de indruk dat we elkaar als ploeg hebben laten vallen, althans zo voelt deze nederlaag."

 

Emiel Wendt is er langs bij Thomas Vossebelt.

 

Hoe het ook voelde voor VVOG, het moet gezegd worden, dat sommige spelers er helemaal niets van bakten, doordat ze vooral ruzie hadden met de bal. Voetbaltechniek en tactiek vereisen balbeheersing en dat was niet weggelegd voorde Hardewijkers. Van 't Hof was eerlijk: "Dat moeten we ons zelf aanrekenen. We hadden een complete off-day en dat moeten we bij ons zelf zoeken. Ik wil er wel bij vertellen dat we veel beter kunnen. Dat zullen we de komende weken laten zien."

 

Er gebeurde veel op Duinwetering, maar wel in het voordeel van Noordwijk dat na de 3-0 kans op kans kreeg om de score verder uit te bouwen. Nagenoeg alle aanvallers kwamen in een kansrijke positie om de dubbele cijfers op het scorebord te brengen. Na drie scheidsrechterlijke dwalingen betreffende buitenspel, werd Noordwijk twee scoringsrijke kansen ontnomen. Het was uitstel van executie want in de 29-ste minuut was een onnodige handsbal in het zestienmetergebied bij VVOG er de oorzaak van dat Noordwijk opnieuw een strafschop mocht nemen. Het was voor Reynaers een buitenkansje om zijn aantal treffers weer wat op te vijzelen en ramde de bal onhoudbaar in de touwen: 4-0.

 

Precies tien minuten later werd VVOG definitief naar de slachtbank geleid. Tjeerd Westdijk dook de vrije ruimte in met twee verdedigers op zijn hielen, maar wist met een onnavolgbare lob voor de vijfde treffer te zorgen door de bal onhoudbaar achter keeper Rijnvis te plaatsen. Opnieuw een fraaie treffer die eens temeer aangaf dat Noordwijk zijn heer en meesterschap ten volle uitbuitte en daarbij liet zien dat de ploeg momenteel uitstekend voetbal speelt.

 

Tjeerd Westdjk heeft geen last meer van Rihairo Meulens.

 

Mopperende supporters van VVOG had er allang geen vertrouwen meer in en zagen de tweede helft met angst en beven tegemoet. Zou het een uitslag met dubbele cijfers worden, want de schuld van de ruststand werd al snel in de schoenen van de trainer geschoven. Hij had een totaal verkeerde opstelling het veld ingestuurd en de nederlaag was te wijten aan de verdedigende spelers die niet bij machte waren om de snelle buitenspelers van Noordwijk af te stoppen. Misschien hadden ze gelijk of ongelijk, maar een feit was dat Noordwijk over kwalitatief betere spelers beschikte. Die hadden geen ruzie met de bal, deden ermee wat ze wilden en zorgden ervoor dat ook de tweede helft, hetzij wat minder, ook voetballend aantrekkelijk bleef.

 

In de 55-ste minuut was het Mike Ahrens die de spreekwoordelijke eer redde door van dichtbij raak te schieten: 5-1. Een fantastisch uitgespeelde aanval van Noordwijk bracht het half dozijn treffers op het scorebord via aanvoerder Emiel Wendt 6-1, die een gedegen wedstrijd speelde en zo zijn eigen mening had over de manier van spelen van zijn ploeg: "Het was vanmiddag genieten geblazen. Ik vond het een galavoorstelling. Maar we moeten ook niet willen overdrijven, want we hebben ook wel wat foutjes gemaakt. Alles bij elkaar genomen hebben we goed gespeeld met een sterk middenveld, mooie doelpunten, passie, enthousiasme, veel diepte in ons spel en op alle fronten gedomineerd en overheerst. Dit was Noordwijk op zijn best en biedt perspectief voor de toekomst."

 

Tekst: Freek Louis
Foto's: Orange Pictures