Nieuws

Katwijk van nu is in de kracht van zijn leven

Nieuws
Tweede divisie
Derde divisie
Hoofdklasse
Competitie

 

22 september 2017

Katwijk zag op speeldag vier zijn uitwedstrijd tegen FC Lisse afgelast. Ter Specke was te zompig om te kunnen voetballen. Zo'n afgelasting kan de cadans verstoren, maar deze week werkten de Katwijkers wel de eerste ronde in het KNVB-bekertoernooi af. Ter Leede gaf aanvankelijk behoorlijk tegengas maar de 4-0 einduitslag toonde toch ook wel weer de overmacht van de oranjehemden.

Er lijkt dit seizoen geen maat te staan op Katwijk. Of er is nog geen tegenstander voorbij gekomen die de ploeg van Dick Schreuder serieus de maat heeft kunnen nemen? Drie gespeeld negen punten, zeven goals voor, nul tegen. Met die cijfers is Katwijk in de Tweede divisie de virtueel leider, die alleen IJsselmeervogels voor zich weet. Schreuder pakte het stokje op bij Katwijk in het seizoen 2014-15 na het rampjaar daarvoor toen Katwijk als algeheel landskampioen eindigde op de veertiende plaats en rechtstreeks degradeerde naar de hoofdklasse. 

Het seizoen 2013-14 kende een bizar verloop. Katwijk leek op het veld maar niet los te komen van de paleisruzie die achter de schermen alsmaar verder woedde rond de kwestie of de club in mei 2014 nou wel of niet had moeten ingaan op het aanbod van de KNVB om te promoveren naar de Eerste divisie. Achilles '29, verliezer in de finale om het algeheel landskampioenschap, ging het avontuur wel aan, maar zit nu na drie jaar opgescheept met een fikse schuldenlast. Maar met Katwijk liep het in 2013-2014 ook voor geen meter. Cees Bruinink, de huidige technisch manager/-directeur, knokte met zijn ploeg wat hij kon, maar het bleek uiteindelijk vechten tegen de bierkaai. Op zaterdagmiddag 10 mei 2014 gaf HHC Hardenberg het definitieve laatste duwtje. Gooien en smijten had het ook kunnen heten, want de Katwijkers dropen de Boshoek af met een 7-2 nederlaag.
 

Dick Schreuder.
Foto: Orange Pictures


Maar vanaf dat moment is het eigenlijk alleen maar weer omhoog gegaan met de vv Katwijk. Dick Schreuder begon in feite met een schone lei, waarop na dat seizoen 64 wedstrijdpunten stonden genoteerd. Halverwege de competitie was al bekend dat Katwijk kampioen zou worden. De voorsprong aan het eind op nummer twee (plaatsgenoot Quick Boys) bedroeg maar liefst zestien punten. Bij de rentree in de topklasse deed Katwijk tot op de laatste speeldag mee voor de titel, die uiteindelijk neerdaalde op het hoofd van Excelsior Maassluis. En afgelopen seizoen in de Tweede divisie, boven categorie Jong AZ niet meegerekend, eindigde Katwijk als tweede achter Kozakken Boys.

Die opmars zou dit seizoen een kroon kunnen krijgen. Katwijk van nu is in de kracht van zijn leven. De formatie van Schreuder bulkt van de routine. Omar Hamdi, Michiel van Dam, Bennie van Noord, Robbert Susan, Mark de Loor, Marciano Mengerink, Mike van den Ban, noem ze op, allemaal tweede helft twintig en stuk voor stuk amateurtoppers. Nestor met zijn 36 jaar is Paul de Lange, maar ook die is nog niet weg te denken uit het elftal. De kracht van Katwijk is ook het idee dat niet ieder jaar een hele nieuwe slectie de kar gaat trekken. Genoemde spelers spelen al jaren in het oranje shirt. Maar natuurlijk is er ook ruimte voor groeibriljantjes. Guus van Weerdenburg (zijn tweede jaar in de hoofdmacht) bijvoorbeeld leert veel en snel en Schreuder gaat niet meer om de 22-jarige linksback heen. Vraag blijft, kan Katwijk gaan oogsten? De tijd lijkt rijp. De discussie over promotie naar de Eerste divisie is van later zorg. Die komt voor het eerst aan de orde wanneer de KNVB in januari titelkandidaten uitnodigt om te bespreken hoe zij aankijken tegen de stap omhoog. Het absoluut verplichte karakter daarvan is eraf gehaald door de bond.

Katwijk krijgt bezoek van FC Lienden. Dat is kijkend naar de ranglijst wel een tegenstander van formaat. Hans Kraay jr. zag zo'n beetje een half eerste elftal vertrekken in de afgelopen transferperiode. Topscorer (16 goals) Abderrahim Loukili (De Dijk), Mohammed Ajiach (GVVV), Tom van der Neut, Guido van Rijn, Mike Vreekamp (alle drie Spakenburg) en Jordie van der Laan (JVC Cuijk) spelen elders ook weer op hoog niveau. Kraay moest dus weer op de bodem beginnen met de bouw van een nieuw team. Tegen die achtergrond is de huidige derde plek op de ranglijst een prima prestatie van de Betuweploeg.

In de Derde divisie zet VVOG voorlopig de toon. De Harderwijkers hebben nog niet verloren en zeker zo opvallend is dat Frans Koornberg nog niet een keer heeft hoeven vissen. Vraag aan de VVOG-doelman of Nederland kampt met een keepersprobleem, dan is het antwoord klip en klaar: nee. Koornberg, bezig aan zijn vierde seizoen bij VVOG, keept als een fitte jonge hond, maar brengt wel zijn leeftijd (35 jaar) aan ervaring mee. Dat is vaak een ideale combinatie. In 2016 sprong VVOG over de rug van DOVO naar de Derde divisie (voorheen topklasse). Dat was wel een historische mijlpaal. De Harderwijkers speelden in het verleden nog nooit op een vergelijkbaar platform.

 

VVOG seizoen 2017-18.
Foto: Orange Pictures

 

Ed Engelkes parkeerde VVOG vorig seizoen op een tiende plek maar had wel een superspits in zijn selectie. Jeremy de Graaf werd topscorer van de Derde divisie met 22 treffers. De Graaf speelt inmiddels een trapje hoger bij GVVV en gaat ook daar furore maken is de verwachting. Maar hoe moest VVOG verder zonder zijn goalgetter? De defensie met Koornberg daarachter als extra poortwachter geeft een deel van het antwoord. Engelkes' opvolger Hans van Arum denkt bovendien met Pernelly Biya (vierde seizoen VVOG) en Frank Hol (DOVO) voorin nieuwe ijzers in het vuur te hebben.

VVOG ontvangt Jong FC Volendam, de huidige nummer vijf in de rangschikking. Berry Smit (derde seizoen) voert met zijn selectie een beleid uit, dat dicht tegen de amateurs aanschurkt. Daar geen wisselcircus zoals afgelopen seizoen bij Jong AZ of Jong Vitesse die om en nabij de zestig spelers lieten opdraven in de competitie. Jong FC Volendam is een min meer zelfstandig opererende groep binnen het grotere geheel van de FC. Niettemin presteerde Smit afgelopen seizoen met zijn team naar behoren (zesde plek). De Volendammers wonnen vorig seizoen ook met 1-3 op de Strokel, al vonden ze dat vooral in Harderwijk tegen de verhouding in.

 

Tim Horstmeier (uiterst links) opent de score tegen CSV Apeldoorn. De 1-0 was de voorbode van een 4-1 overwinning voor Zuidvogels in de eerste thuiswedstrijd van dit seizoen.

Foto: Wout van Zoeren

 

Zuidvogels is dit seizoen nieuw in de hoofdklasse B en de eerste gedachte is dat de club uit Huizen nog nooit op dit niveau heeft gespeeld. Dat is maar ten dele waar. De annalen moeten alleen een fiks eind terug gebladerd worden. In het seizoen 1949-50 kwam Zuidvogels uit in de derde klasse District I, toen het hoogste in het land. De Vogels werden dat jaar derde achter Huizen (de lokale aartsrivaal) en IJsselmeervogels. In de jaren daarna mengde ook Spakenburg zich in het gedrang, met Zuidvogels telkens als vierde. In 1956 beleefde Zuidvogels een topjaar met een tweede plek achter IJseelmeervogels maar hield toen wel eindelijk Huizen en Spakenburg onder zich. Daarna volgden vier seizoenen met een tweede klasse in het westen als topafdeling, maar in 1960 meldde Zuidvogels zich weer op het hoogste niveau. Dat duurde tot 1970. In dat jaar wist Zuidvogels zich niet te kwalificeren (eindigde als elfde) voor de eerste klasse, die in 1996 hoofdklasse ging heten.

Een kleine halve eeuw verder is Zuidvogels dus terug op het niveau waar de club ooit heeft gespeeld. De KNVB heeft alleen intussen twee verdiepingen extra laten neerzetten op het bestaande voetbalgebouw. Zuidvogels promoveerde afgelopen seizoen door in de nacompetitie achtereenvolgens af te rekenen met SC Feyenoord (1-2), Oude Maas (5-1), Buitenpost (2-2) en Flevo Boys (2-0 en 0-1). De ploeg van Juan Fernandez Coto moet nog wel wennen aan de nieuwe omgeving, al stemde de 4-1 overwinning op CSV Apeldoorn tot tevredenheid. Komende tegenstander DFS heeft al wel twee jaar hoofdklasse ervaring achter de rug. De club uit Opheusden kwam in 2014 als echte nieuwkomer binnen. Dat avontuur duurde slechts een seizoen, maar Door Fusie Sterk promoveerde in 2016 opnieuw. De twee clubs kennen elkaar uit een vorig voetballeven, te weten de eerste klasse.  
 

Klik hier voor de statistieken van de Tweede divisie


Klik hier voor de statistieken van de Derde divisie

 

Klik hier voor de statistieken van de hoofdklasse A


Klik hier voor de statistieken van de hoofdklasse B

 

Voetbal op Zaterdag besteedt dit weekeinde uitgebreid aandacht aan de volgende wedstrijden:

Katwijk - FC Lienden
VVOG - Jong FC Volendam
Zuidvogels - DFS