Nieuws

Zuidvogels speelt nu met de grote jongens

Wedstrijdverslag
Hoofdklasse
Competitie

 

24 september 2017

HUIZEN - Iedereen die bekend is met het zaterdagvoetbal kent de situatie in Bunschoten-Spakenburg en Veenendaal, waar twee zaterdagtoppers naast elkaar op hetzelfde sportpark spelen. Misschien iets minder bekend is dat ook in Huizen twee zaterdagclubs elkaars naaste buur zijn.

 

Aan de ene kant van sportpark De Wolfskamer wappert de groengele vlag van SV Huizen, de vereniging die kan bogen op een roemrucht verleden aan de top met onder meer twee landskampioenschappen. De andere kant van het sportpark wordt bewoond door HSV De Zuidvogels, sinds jaar en dag in het groen-rood spelend. De club, die haar naam dankt aan de oprichting in de Zuiderbuurt van het dorp Huizen, speelde nooit eerder in de hoofdklasse. En dat terwijl er al zeker sinds een jaar of tien serieuze pogingen zijn gedaan om het niveau van de eerste klasse te ontstijgen. Nooit kon de beslissende stap gezet worden, totdat via winst op Flevo Boys in de finale van de p/d-competitie aan het eind van het afgelopen seizoen de deur naar de hoofdklasse openzwaaide.

 

Tim Horsmeier (links) kan niet voorkomen dat Tim Sanders de score opent voor DFS.

 

De selectie van trainer Juan Fernandez Coto mag zich nu in de hoofdklasse B meten met grote namen als bijvoorbeeld SC Genemuiden, Sparta Nijkerk, Urk en Excelsior '31, maar het meest tot de verbeelding spreekt natuurlijk het feit dat buurman Huizen twee keer bestreden mag worden. Een novum is de Huizer derby overigens niet, want zowel in een heel grijs verleden als in de afgelopen tien jaar ontmoetten de buren elkaar meerdere keren in competitieverband. In de recente periode was dat het gevolg van de tijdelijke degradatie van Huizen naar de eerste klasse. Dat de sportieve rivaliteit ten opzichte van de buren nog altijd een factor van betekenis is blijkt maar al te goed uit het antwoord dat voorzitter Kees Visser gaf op de vraag naar hoe het bereiken van de hoofdklasse leeft binnen de vereniging. "Je kunt beter vragen of het bereiken van hetzelfde niveau als waarop Huizen speelt leeft in de vereniging. Want zeker voor een deel van onze leden en aanhang is dát het allermooiste van ons hoofdklasserschap."

 

Volgens Visser voelde het bereiken van de hoofdklasse na vele jaren van nét niet als een opluchting. "De vereniging was er enorm aan toe. Onze investering in het opleiden van spelers en technische begeleiding, iets wat wij nadrukkelijk als instrument hanteren, maakte de stijging naar het hogere niveau mogelijk. Kern van de visie als vereniging is dat wij voetbalplezier willen bieden binnen de familievereniging die wij zijn. Dat gaat voor alles. Voor de selecties komt daar een plus bij. Dat is dan zeg maar het prestatieve element." Zuidvogels is met circa 1200 leden overigens bepaald geen kleintje. In feite heeft de zogenaamd kleinere broer van Huizen zelfs meer namen op de ledenlijst dan de buurvereniging.

 

Fernandez Coto mag het in de hoofdklasse proberen met nagenoeg dezelfde selectie als waarmee hij promoveerde. Als belangrijkste aanwinsten kon hij verdediger Richard Gooijer noteren, die van VVOG overkwam, en Terry Boné die op het oude nest terugkeerde. Daarnaast kwam aanvaller Jonathan Mehrez van JSV Nieuwegein naar de rood-groenen. De trainer, die zelf eerst als voetballer bij AFC '34 en Türkiyemspor op het hoogste niveau ervaring opdeed en dat later ook als trainer deed bij onder andere Türkiyemspor en ASV De Dijk, beaamde volmondig dat zijn selectie op Gooijer na ervaring aan de absolute top ontbreekt. "Minstens 50 tot 60 procent van mijn selectie speelde nooit op het hoogste niveau, maar goed dat is nu eenmaal een gegeven als de financiële mogelijkheden er niet zijn. Ik weet dat en accepteer dat, en ik ben dik tevreden over hoe deze groep zich bij de seizoensstart manifesteert."

 

Zuidvogels-doelman Frank Mol bokst de bal weg voor Rick van Walsem kan koppen.

 

De thuiswedstrijd tegen DFS was alweer de vierde wedstrijd in de hoofdklasse. Eerder werd verloren van Sparta Nijkerk en HZVV, maar de eerste thuiswedstrijd bracht ook de eerste driepunter omdat CSV Apeldoorn met liefst 4-1 afgeserveerd werd. "Het sterke punt van mijn elftal is het winnen van duels op basis van vechtlust, naast het goed in de organisatie spelen", aldus Fernandez Coto die na afloop moest erkennen dat Zuidvogels het juist op het winnen van duels volledig liet afweten in de eerste twintig minuten. Het patroon herhaalde zich opvallend genoeg in de tweede helft, ook weer voor de duur van twintig tot vijfentwintig minuten.

 

DFS leek niet in minst verontrust door de krachteloze aanvalsopzetten van de thuisclub, ongetwijfeld geholpen door het opvallende surplus in lengte van de Opheusdenaren in alle linies. Doelman Frank Mol, bezig aan een sterke middag, voorkwam één zeker lijkende treffer en verijdelde nog verschillende andere scoringsmogelijkheden. Pas na een half uur kwamen er lijn en agressie in het spel van Zuidvogels. Gooijer zette nadrukkelijker de opbouw op, waarmee hij ook meteen de waarde van zijn ervaring op het hogere niveau liet zien. Centrale verdediger Tim Horsmeier profiteerde van de rust die Gooijer bracht. Op links speelde Boné degelijk en op rechts zorgde rechtsback Daryl Yngard voor aanvallende impulsen. Het in stelling brengen van Jaap Jong op de rechtervleugel zorgde zowaar voor de eerste serieuze dreiging voor DFS-doelman Peter Veeneman.

 

Wie logischerwijs verwachtte dat Zuidvogels na de thee verder zou gaan met waar het gebleven was, kwam echter bedrogen uit. DFS dicteerde vanaf de hervatting het spel zodanig dat de 0-1 nog slechts een kwestie van tijd leek. Uiteindelijk was het de Zuidvogels-defensie die DFS zelf de helpende bood door Tim Sanders bij een vrije trap zodanig vrij te laten dat hij de bal kon aannemen om deze met zijn andere voet in het net te werken. "Onbegrijpelijk, loop dan gewoon mee", zo schreeuwde Fernandez Coto zijn verdediging briesend toe.

 

Wilde Zuidvogels nog enig gewin uit de wedstrijd halen dan was een snel antwoord geboden, maar daar zag het vooralsnog niet naar uit. Voor de Huizers was het maar goed dat scheidsrechter Van de Ketterij aan het binnen de zestien ter aarde storten van aanvoerder Ricardo Tat een strafschopwaardige overtreding vooraf zag gaan. Ivo de Heus bracht de partijen vanaf de stip weer op gelijke hoogte waardoor ineens weer van alles mogelijk was. In ieder geval toonde Zuidvogels vanaf dat moment weer vechtlust. Wat niet veranderde, was dat er aanvallend absoluut te weinig stootkracht werd opgebracht. Enerzijds was dat de verdienste van het solide verdedigingsblok van DFS, maar anderzijds zag Fernandez Coto het gemis aan stootkracht inderdaad als de makke van zijn team.

 

Rutger Worm kan Richard Gooijer amper bijhouden.

 

DFS zette ondertussen onverminderd de eigen dreigender ogende aanvallen voort. Doelman Mol verdiende met zijn optreden de verkiezing tot man-of-the-match, maar hij kon niet voorkomen dat hij een keer geholpen moest worden door de deklat. Even daarvoor schoot Yngard te hulp door de bal met zijn schouder van de doellijn te werken. Bij die stuatie reageerde Fernandez Coto ronduit woedend. Vanuit het veld werd door teamgenoten gevraagd om positievere coaching, wat de trainer weer bracht tot een overduidelijk hoorbaar: "Hij moet luisteren."

 

Na afloop lichtte de extraverte coach zijn woede toe: "Even daarvoor had Daryl de bal ook al met de schouder gespeeld. Ik maakte hem toen duidelijk dat hij dat niet moet doen. Met zo'n linke actie geef je de scheidsrechter, die al met de fluit in de aanslag staat, gemakkelijk aanleiding tot fluiten. Na die tweede actie van Daryl besloot ik met mijn assistent om de boel even de boel te laten, vijf minuten geen coaching meer. Ze moesten het zelf maar uitzoeken. En dat hebben ze dus min of meer goed opgepakt. Dat zag je. Op dit niveau moeten ze weten wat er van ze verwacht wordt. Daar draai ik geen doekjes omheen. Ze spelen nu met de grote jongens. En aan het eind van het seizoen word ik op de prestaties afgerekend, en niet zij."

 

Fernandez Coto zag op slag van het eindsignaal zijn ploeg nog bijna de winst stelen, ware het niet dat Horsmeier bij een counter de bal net niet vol genoeg raakte. Het deed niet af aan de tevredenheid over het resultaat tegen DFS, en zijn algehele tevredenheid over de seizoensstart. "Voor ons gaat het dit seizoen om het steeds weer sprokkelen van puntjes. We willen dat doen door onze kracht in de duels te tonen. Als wij onze tegenstander geen ruimte geven kunnen wij van iedereen in deze competitie winnen. Doel is dat wij ons in de hoofdklasse handhaven, iets waartoe ik mijn gemiddeld heel onervaren selectie goed in staat acht."

 

Tekst: Jakob Kos
Foto's: Orange Pictures