Nieuws

Berkum geeft CSV Apeldoorn wijze les

Wedstrijdverslag
Hoofdklasse
Competitie

 

1 oktober 2017

ZWOLLE (BERKUM) - Clubs die net gepromoveerd zijn, putten zich vaak uit in bescheidenheid. Handhaven op het nieuw verworven niveau zou al een topprestatie zijn, is vaak de strekking van het verhaal. Berkum doet voorlopig meer. De hoogst spelende amateurclub uit Zwolle voert in de hoofdklasse B na vijf speelronden ongeslagen de ranglijst aan.

 

Maar nog steeds bescheiden, ook na de eclatante 5-2 overwinning op CSV Apeldoorn. "Een stabiele hoofdklasser was en is het doel", bleef trainer Arno Hoekstra met beide benen op de grond staan. "We werden vorig seizoen ineens kampioen en dan moeten we dit jaar maar meteen doorpakken, handhaven dus. Je ziet het aan andere clubs. SDV Barneveld, Oranje Nassau, HZVV, die degradeerden ook weer meteen." Bescheiden dus. Chris van der Meulen, mister Berkum en bezig aan zijn zestiende seizoen in de hoofdmacht, zei het als volgt: "Vorig jaar werden we soms uitgedaagd. Bennekom, WHC, SVZW, dat zijn grote ploegen. Nu is er iedere week een nieuwe uitdaging."

 

Hoeseb Yakob houdt Steven van Es en Maikel Lange (rechts) bezig.

 

Chris van der Meulen valt inmiddels in de categorie dertig-plus, maar wat is oud? De spits, die nog als een jonge hond speelt, heeft al weer vijf goals op zijn naam laten zetten en was tegen DFS (3-2) en Sparta Nijkerk (0-1) beslissend en wees zijn ploeg tegen CSV Apeldoorn met zijn 1-1 de weg terug in de wedstrijd. Zo'n speler wil iedere trainer wel in zijn selectie hebben, zeker in combinatie met Marc van der Meulen, de vijf jaar jongere broer van Chris. Marc draagt de aanvoerdersband om zijn arm en is ook een leider in het veld. Qua routine heeft Hoekstra niet veel te klagen. Dennis Horstman, Jordi Lemmens, Jason Huisman en Jorben Nieuwenhuis dragen al jaren gezamenlijk zorg voor de uitvoering van defensieve taken en kregen vorig seizoen versterking van Jasper Bremmer (FC Zwolle, SC Genemuiden). Voorin is naast Chris van der Meulen ook Johnsen Bacuna te vinden. Ook die is snel op de eerste meters en behoeft enige bewaking, wil een tegenstander niet in de problemen komen.

 

Dat kwam CSV Apeldoorn dus wel en als dan routine toch gespreksonderwerp is, was dat wel extra opvallend. De Apeldoorners spelen al vele jaren met een vaste kern, die ook voor volgend seizoen al voor een groot deel contractueel is vastgelegd. Steven van Es, Mark Fennebeumer, Maarten Boeve, Joost Krijns, Richard van Beek, Rob Diderik en noem er nog maar een paar op, wie het zaterdagvoetbal serieus volgt, kent deze spelers alleen maar in een rood-geel shirt. Van Es en Fennebeumer (dit seizoen weer teruggekeerd bij CSV Apeldoorn) maakten ook dat ene jaar topklasse mee in het seizoen 2010-11. Afgelopen seizoen timmerde CSV Apeldoorn stevig aan de weg. De ploeg legde beslag op de beker van het district Oost en verzekerde zich tevens van deelname aan de nacompetitie voor een plek in de Derde divisie. Daarin bleek SteDoCo (2-2 en 5-2 na verlenging) een te hoge drempel.

 

Ook in de stromende regen is feestvieren om een doelpunt leuk.

 

De categorie nieuw bloed in Apeldoorn is met vijf spelers zeker niet groot te noemen en tekent het beleid van de club. Maikel Lange en Jamarro Diks mogen al op een basisplaats rekenen en Diks brengt in ieder geval de ervaring mee van een wedstrijd in de voorronde van de Champions League bij het Slowaakse AS Trencin. Diks was absoluut ongrijpbaar voor Horstman in de beginfase van de wedstrijd. In de eerste de beste aanval liet Diks zijn directe tegenstander achter zich om vanaf de achterlijn Boeve te bedienen. Die kreeg vervolgens alle medewerking van Bremmer om de bal door de benen van doelman Dominic van Hoof in het net te laten belanden. De secondewijzer was op dat moment veertig tikken ver. Drie minuten later had Sander Krijns - weer was Diks de aangever - de 0-2 op zijn schoen maar krulde de bal nipt over de deklat. En Diks bleef aan de gang en Berkum had ook zo nog maar een keer in eigen doel kunnen schieten.

 

Een week eerder scoorde CSV Apeldoorn ook in de eerste minuut tegen NSC Nijkerk en liep de score uiteindelijk op naar 0-5. Met dat in het achterhoofd kwam toch het stormachtige gevoel boven, hoe gaat dit aflopen voor Berkum? Met een nulletje of zes? De thuisploeg wekte slechts de indruk niet te weten wat er gaande was. Maar zo bizar als de eerst tien minuten verliepen, minstens zo bizar was het vervolg. Ineens was daar de gelijkmaker van Berkum. Zelden een ploeg daarna zo snel zo totaal de weg zien kwijt raken als CSV Apeldoorn. Van een hecht collectief werd het bij toverslag los zand. De 2-1 vloeide op die manier logisch voort uit de 1-1. Wel ook weer een cadeautje van CSV Apeldoorn dat zo maar volkomen onnodig een hoekschop weggaf. De prijs was hoog, want centrale verdediger Lemmens mocht vrijwel ongehinderd de corner van Chris van der Meulen binnenslaan met het hoofd. Maar ook voor de 2-1 was Bacuna al een paar keer dreigend aanwezig geweest en liet ook nog een keer een serieuze kans op 3-1 liggen. CSV Apeldoorn mocht de handen dubbel dicht knijpen dat de schade bij rust beperkt was gebleven bij 2-1.

 

Jürgen Schefczyk zal zijn spelers ongetwijfeld met klem hebben toegesproken in de pauze en even leek het erop dat de peptalk in de praktijk een uitwerking zou gaan krijgen. Maar tegen blunders in de defensie bestaat geen medicijn. De tweede helft was een kwartier ver, toen Marc van der Meulen zomaar pardoes de bal voor zijn voeten kreeg. Met een kunstzinnige trap was de 3-1 een feit en had CSV Apeldoorn nog meer eigen glazen aan diggelen gegooid. En het werd nog erger. Berkum kreeg steeds meer ruimte om tussen de linies door te voetballen.

 

Melvin Bresser heeft Björn Bakker (tweede van rechts) gevloerd. Scheidsrechter Martijn Germs heeft Berkum een strafschop toegekend en stuurt de verdediger van CSV Apeldoorn van het veld.

 

Op die manier moesten er nog wel meer treffers volgen en aldus geschiedde. Had Björn Bakker bij een 3-1 stand toch maar laten lopen, maar Melvin Bresser meende een overtreding te moeten begaan op één van de uitblinkers aan Berkum-zijde. Doorgebroken speler, oordeelde scheidsrechter Martijn Germs, strafschop en rood voor Bresser. Bacuna mocht van vaste penaltynemer Marc van der Meulen zijn eerste competitiedoelpunt maken: 4-1. De laatste twee goals waren voor het scorebord. Diks deed nog iets terug voor CSV Apeldoorn en Marc van der Meulen maakte op aangeven van zijn broer zijn tweede van de middag. Daarmee was de wijze les van Berkum wel compleet.

 

"Zo'n fout bij de 1-1 kan gebeuren, het is voetbal. Maar het mag daarna niet zo uit elkaar lopen. We zijn tactisch in elkaar gestort en dat is zorgelijk Het begin was fantastisch, maar daarna raakten we de draad kwijt en hebben we Berkum in zijn spel laten komen", probeerde Schefczyk uit te leggen waar het allemaal aan had gelegen. Het was al het derde pak slaag voor zijn ploeg. Het bezoek aan Zuidvogels bracht een 4-1 nederlaag en vooral de 2-6 in thuiswedstrijd tegen Ajax was een regelrecht debacle. Het zat ook tegen Berkum niet echt mee. Sander Krijns moest al snel met een blessure het veld verlaten en zijn vervanger Bruce Schotman bleek een stap terug in kwaliteit. Logisch, Schotman, 22 jaar oud en eerstejaars hoofdklasser, moet aan de hand van routiniers omhoog, maar die handen waren er even niet. "We moeten dit even laten bezinken en ik ben ook benieuwd wat de perceptie van de spelers is", zo vroeg Schefczyk zich af. "We gaan maandag maar eens beelden er bij pakken om te laten zien wat er allemaal fout ging."

 

Tekst: Aad van der Graaf
Foto's: Orange Pictures