Nieuws

Noem een Rijnsburger geen Katwijker...

Nieuws
Tweede divisie
Derde divisie
Hoofdklasse
Competitie

 

6 oktober 2017

Wedstrijden tussen Katwijk en Rijnsburgse Boys verkopen zichzelf. Logisch, want beide sportcomplexen liggen ruim twee kilometer, drie autominuten, bij elkaar vandaan. Veel Rijnsburgers zullen komende zaterdag naar de Krom gaan per tweewieler, al dan niet met hulpmotor, mits de weersomstandigheden daartoe uitnodigen natuurlijk.

 

Katwijk en Rijnsburgse Boys hebben elkaar in competitieverband vijftig keer getroffen. De gemeenschappelijke geschiedenis is begonnen in het seizoen 1989-90. Dat was een bijzonder voetbaljaar. Katwijk voetbalde voor het eerst in zijn bestaan op het hoogste amateurniveau. Rijnsburgse Boys vierde zijn eerste zaterdaglandstitel ten koste van ACV (nu Derde divisie) en NSVV (nu derde klasse). Bijna elk seizoen daarna stond de 'burenruzie' wel geprogrammeerd. Rijnsburgse Boys degradeerde in 1995 uit toen nog de eerste klasse. Katwijk moest in 2014 als regerend landskampioen de topklasse vaarwel zeggen. En Katwijk speelde afgelopen seizoen in de Tweede divisie, Rijnsburgse Boys een trapje lager.

 

Sinds 1 januari 2006 valt ook Rijnsburg onder de gemeente Katwijk, waarmee er op dat moment volgens de oorspronkelijke omschrijving dus een derby bij kwam. Maar noem een Rijnsburger geen Katwijker. Dan kun je in het slechtste geval een knal voor je harses krijgen. Van de voorgaande vijftig ontmoetingen wisten de Rijnsburgers er zeventien te winnen, waarvan acht keer in het hol van de leeuw. Katwijk won dertien maal de derby, waarvan zeven keer in eigen huis. Twintig keer rolde er een puntendeling uit de bus. In slechts twee seizoenen won Katwijk of Rijnsburgse Boys tweemaal van de 'buren'. In het seizoen 1994-95 zette Katwijk, voor de derde keer op rij klassekampioen dat jaar, 3-2 en 1-6 neer. Ook Rijnsburgse Boys won een keer met 6-1 van Katwijk, in het seizoen 2003-04 op de eigen Middelmors. In het seizoen 2008-09 won Rijnsburgse Boys tweemaal (1-3 en 2-0) van Katwijk. Dat jaar pakte Rijnsburgse Boys zijn tweede landstitel in het zaterdagvoetbal, maar liep op wonderbaarlijke manier de algehele landstitel mis in die even memorabele als dramatische wedstrijd in Emmen tegen WKE met verlenging en strafschoppen.

 

Michiel van Dam (rechts) hindert Roderick Gielen voldoende om een doelpunt van Rijnsburgse Boys te voorkomen. Katwijk won die middag (20 februari 2016) met 1-0 en sloeg een gat met de concurrentie. Toch kon aan het eind van het seizoen Excelsior Maassluis de kampioensschaal omhoog houden.
Foto: Hans Heemskerk

 

Waar WKE begin 2016 failliet ging en als WKE-16 nu uitkomt in de vierde klasse zondag, maakt Rijnsburgse Boys ook dit seizoen weer deel uit van de amateurelite in dit land. Via de nacompetitie (Westlandia en herkanser Spakenburg moesten buigen) wist de ploeg van Pieter Mulders afgelopen seizoen te promoveren naar de Tweede divisie. De kennismaking met een niveau hoger loopt zeker nog niet naar wens. Rijnsburgse Boys, weliswaar met nog een inhaalwedstrijd tegen AFC tegoed, staat maar net boven de P/D zone. De vastheid van afgelopen seizoen zit nog niet in het elftal. Anders vallen de drie nederlagen in de slotfase niet te verklaren. Dat overkwam Rijnsburgse Boys tegen GVVV (2-1,90+3), FC Lienden (2-1, 87) en VVSB (2-3, nota bene na een 2-0 voorsprong, 90).

 

Veel doelpunten (zeven stuks in vijf duels) produceert Rijnsburgse Boys nog niet. Topscorer van dit moment is Joël Tillema met vier goals. Middenvelder Tillema trekt zijn lijn van vorig seizoen dus wel door, maar daar zijn specifieke aanvallers als Jeffrey Jongeneelen en Giovalli Serbony nog niet aan toe gekomen. Jongeneelen was vorig seizoen vaak beslissend, met name in de nacompetitie. De wedstrijd op de Krom is een mooie gelegenheid voor de voormalig Katwijk speler om de persoonlijke nul weg te poetsen. Om het kernachtig samen te vatten, Katwijk is de ongeslagen koploper van de Tweede divisie en dus is de formatie van Dick Schreuder de te kloppen ploeg.

 

IJsselmeervogels en VVSB stonden nog nooit tegenover elkaar in het veld, want toen de voetbalvereniging Sint Bavo zich plaatste voor de Tweede divisie, bleef de meest succesrijke amateurclub van het land gedwongen achter in de Derde divisie. Maar lang duurde de achterstand niet voor de Vogels. FC Lisse leek heel lang aan te koersen op de titel, maar moest uiteindelijk de 'rooien' voor laten gaan. Eén ding delen de beide  clubs wel. VVSB evenaarde in 2016 het record uit 1975 (41 jaar oud dus), toen IJsselmeervogels als eerste amateurclub de halve finale wist te bereiken in de KNVB-beker. De route van IJsselmeervogels liep langs Limburgia (1-0), SC Amersfoort (4-1), FC Groningen (2-1) en AZ '67 (2-2 na verlenging). In de inmiddels ingevallen duisternis schreven de Spakenburgers toen geschiedenis door de strafschoppenserie te winnen van de Alkmaarse sterrenploeg. In de halve finale was FC Twente in het stadion van Go Ahead Eagles extra waakzaam (0-6).

 

VVSB is vernoemd naar de rooms katholieke psychiatrische instelling in Noordwijkerhout (1913). Sint Bavo is in 2005 definitief gesloten. Het hoofdgebouw is tot rijksmonument verklaard, maar verkeert in een vervallen staat.  

 

VVSB haalde mede dankzij een gunstige loting een soortgelijk huzarenstukje uit. De ploeg van toen nog Wilfred van Leeuwen klopte achtereenvolgens Rijnsburgse Boys (3-3 na verlenging 5-6 met strafschoppen), Quick Boys (3-1), Capelle (2-3) en FC Den Bosch (2-3). De Bosschenaren dacht al een ronde verder te zijn met een 2-0 voorsprong, maar in de slotfase dacht VVSB daar totaal anders over. Matchwinnaar Maikey Parami (nu Rijnsburgse Boys) heeft bij diverse media zijn verhaal mogen doen. Het eindstation van VVSB was een gewaarschuwd FC Utrecht (3-0).

 

IJsselmeervogels draait keurig mee als nummer twee achter Katwijk. De coaching is inmiddels overgegaan in handen van Wilem Leushuis, die de opengevallen plaats van Sandor van der Heide heeft overgenomen. In 2006 vierde Leushuis de grootste triomfen met IJsselmeervogels met de zaterdagtitel plus daar achteraan het algeheel landskampioenschap. En om een beetje de rode draad van "waar zijn ze nu?" in het verhaal te houden, Türkiyemspor, tegenstander van IJsselmeervogels in de strijd van de landstitel, verdween in februari 2009 van het voetbaltoneel, failliet.

 

VVSB, geboren op 26 oktober 1931, is springlevend. De sportieve opmars begon zo'n beetje bij het kampioenschap in de eerste klasse B (zondag) in 2005. Na vijf jaar hoofdklasse volgde via de nacompetitie de opstap naar de topklasse. Daar was alle begin aanvankelijk moeilijk maar in 2016 eindige VVSB keurig als vijfde en plaatste zich daarmee voor de Tweede divisie. Daarin eindigde de club uit Noordwijkerhout afgelopen seizoen op een negende plaats. Momenteel staat de ploeg van Mark Schenning op plek twaalf. De 2-3 tegen Rijnsburgse Boys was de eerste overwinning van het seizoen.

 

In 2004 werd Excelsior '31 kampioen in de eerste klasse D door met 1-0 de beslissingwedstrijd met HHC Hardenberg te winnen. Het jaar daarop streden de Rijssenaren met ASWH (de uiteindelijke winnaar) en IJsselmeervogels om het landskampioenschap. In 2010, het plaatsingsjaar voor de topklasse, pakte Excelsior '31 opnieuw de titel. In de strijd om de landstitel met IJsselmeervogels (de latere kampioen) en Barendrecht viel opnieuw weinig eer te behalen. Na vier seizoenen was het avontuur in de topklasse voorbij. Het jaar daarop was er nog wel een gemiste kans om via de nacompetitie terug te keren in de topklasse, maar daarna zakte Excelsior '31 weg in de anonimiteit van de middenmoot.

 

Hielke Penterman (9) loopt zich vast op de verdediging van AZSV. Excelsior '31 leed in Aalten ook het enige puntenverlies (1-0) tot nu toe dit seizoen.
Foto: Cor Hinkamp

 

Krijgt Peter Wesselink in zijn tweede jaar in Rijssense dienst wel de juiste schwung in de ploeg? De eerste indruk is hoopgevend, puur kijkend naar de resultaten. In de ploeg zit veel routine, waarbij Amanuel Isa (33, 15-de seizoen bij Excelsior '31) en Niek Davina (30, 9-de seizoen) clubiconen zijn geworden. Maar ook verdediger Dylan Vosskuhler en aanvaller Hakim Ezafzafi (beiden 6-de seizoen) zijn vertrouwde gezichten. In de zomer van 2016 sloot Hielke Penterman aan bij de selectie. Jarenlang speelde Penterman in het oranje-shirt van HHC Hardenberg en vierde daar ook kampioenschappen. De avonturen bij Achilles '29 (Eerste divisie) en ook daarna bij SVZW brachten niet wat de inmiddels 31-jarige middenvelder ervan verwacht had.

 

Bij winst op Berkum neemt Excelsior '31 de kop over van de toch wel verrassende koploper van de hoofdklasse B. Berkum kijkt na de flitsende start van de competitie uit naar de topper op sportpark De Koerbelt.

 

Klik hier voor de statistieken van de Tweede divisie


Klik hier voor de statistieken van de Derde divisie

 

Klik hier voor de statistieken van de hoofdklasse A


Klik hier voor de statistieken van de hoofdklasse B

 

Voetbal op Zaterdag besteedt dit weekeinde uitgebreid aandacht aan de volgende wedstrijden:

Katwijk - Rijnsburgse Boys
VVSB - IJsselmeervogels
Excelsior '31 - Berkum