Nieuws

ONS Sneek staat voor een loodzwaar karwei

Nieuws

 

1 december 2017

ONS Sneek speelt voor het vijfde seizoen achtereen in de topklasse die tegenwoordig Derde divisie heet. Wie een beetje de verhoudingen kent in wat clubs aan spelersbudget hebben, weet dan wel hoe laat het is. Met hun karige centen moeten de Sneekers hard werken om zich te handhaven. En naar het zich laat aanzien wordt het dit seizoen een loodzwaar karwei, op z'n Fries, sa swier as lead.

 

Afgelopen seizoen was het al worstelen om boven water te blijven, maar toen was Yumé Ramos de veelscorende spits die ONS geregeld aan de goede kant van de score deed uitkomen. Op de topscorerslijst eindigde de 31-jarige aanvaller met 21 doelpunten als tweede achter Jeremy de Graaf (22) maar voor Peter de Lange (20) en Berry Powel (19). Die 19 waren Powels bijdrage aan IJsselmeervogels. In de eerste helft van het vorig seizoen maakte Powel er bij Kozakken Boys ook nog eens tien.

 

Yumé Ramos krijgt een arm van Simon IJzerman. Beeld uit Harkemase Boys - ONS Sneek van februari dit jaar. Harkemase Boys won met 1-0.
Foto: Orange Pictures

 

De ellende bij Ramos sloeg toe bij een bedrijfsvoetbaltoernooi in juni. Aanvankelijk was het vermoeden dat de knieschijf uit de kom was, maar een MRI-scan toonde later aan dat de voorste kruisband niet meer te zien was. Ramos ligt op schema in zijn revalidatieproces (negen maanden) en hoopt op maart/april komend voorjaar voor een rentree op de velden. In de tussentijd heeft ONS Sneek het moeten stellen zonder zijn gedachte doelpuntenmachine en dat valt af te lezen aan de resultaten. Vorig seizoen gingen er tien overwinningen en tien gelijke spelen in de boeken. De drie zeges en drie puntendelingen van nu lopen daar qua gemiddelde behoorlijk op achter en dat houdt in dat de ploeg van Chris de Wagt een inhaalslag moet gaan maken.

 

Eén ding is zeker, Harkemase Boys gaat bij wijze van burenhulp geen handje toesteken. Daarvoor is de animositeit tussen de twee Friese clubs te groot. Bovendien draaien de Harkieten in hun tweede jaar in de Derde divisie aardig mee bovenin. Voor de nederlaag bij Spijkenisse (3-0) plakte coach Henk Herder vier zegezegeltjes achter elkaar op zijn spaarkaart. Harkemase Boys oogt in ieder geval stabieler dan ONS Sneek, al spelen in regionale onderonsjes altijd andere krachten mee.

 

In 2004 promoveerde Excelsior '31 naar de hoofdklasse en dat was het moment dat de contacten met SC Genemuiden weer op gang kwamen. Beide clubs hebben in deze eeuw 22 keer tegenover elkaar gestaan. De winstmarge is van weerszijden groot. Excelsior '31 won twaalf keer, SC Genemuiden negen maal. Het thuisvoordeel is wel een zwaarwegende factor. Van de twaalf zeges behaalde Excelsior '31 er acht in eigen huis. Bij SC Genemuiden ligt die verhouding op negen (totaal) en zes (op eigen veld). In de drie gezamenlijke jaren van de topklasse sloeg de balans wel zwaar door in de richting van de Rijssenaren, die toen van de zes onderlinge duels er vijf wonnen. SC Genemuiden kon in die periode daar slechts één overwinning tegenover stellen.

 

Wennen aan SC Genemuiden duurde maar kort voor Omar Kavak toen hij in 2016 zijn entree maakte. De aanvaller voelt zich thuis in het groen en wit, want hij heeft inmiddels voor twee seizoenen bijgetekend.
Foto: Orange Pictures

 

Vorig seizoen bleven de ambities van beide clubs steken in goede bedoelingen, al mochten de persoonlijke prestaties van Hielke Penterman en Omar Kavak er wel zijn. Penterman maakte 24 doelpunten voor Excelsior '31, Kavak deed het voor twee treffers minder bij SC Genemuiden. Maar beide clubs grepen naast de prijzen, geen titel, maar ook geen periodekampioenschap. Excelsior '31 heeft dat gemis al weer voor een deel opgeheven door dit seizoen wel al een periodetitel te pakken. Maar het heeft er alle schijn van dat Peter Wesselink en Jan van Raalte met hun ploegen voor de hoofdprijs kunnen gaan.

 

Als het aan Kavak ligt, gebeurt dat ook. De 29-jarige centrumspits heeft na twaalf speelrondes zijn persoonlijke teller al staan op vijftien, met daarin drie benutte stafschoppen. In het bekerduel met Hoogeveen (1-1) miste uitgerekend Kavak een strafschop in de aansluitende penaltyreeks. Kavak de mens, geen robot. SC Genemuiden blijft een club met veel spelers met groene en witte bloedlichaampjes (eigen kweek dus), maar heeft ook een gevoelige neus om goed renderende spitsen van buiten te halen. Florencio Cornelia en Willem Lanjouw waren typische voorbeelden en ook Kavak past naadloos in dit beeld.

 

Een blinkend affiche uiteraard met de nummers één en twee van de hoofdklasse B op de Koerbelt in Rijssen. Wat het gaat worden, gesloten schaakvoetbal of een spontaan open spelletje, dat blijft vooraf altijd een gok.

 

De Dijk maakte de afgelopen jaren aan de hand van hoofdsponsor Heino Braspenning grote sprongen opwaarts. Maar diezelfde suikeroom is bij een conflict de deur uitgelopen met de aankondiging nooit meer te zullen terugkomen. Het bestuur is inmiddels ook afgetreden en deed en passant bij de politie aangifte van bedreiging en intimidatie. Braspenning wilde van De Dijk de tweede Amsterdamse profclub maken, maar dat plan kan nu in de ijskast voor korte dan wel langere tijd. Zo maar een profclub beginnen is ook geen sinecure. Vraag dat maar aan Achilles '29, dat met vet rode cijfers is teruggekeerd naar de Tweede divisie na zijn avontuur in het profcircuit.

 

Jochem Twisker Foto: Ferry Toth

 

Jochem Twisker is in de ontstane situatie niet te benijden. De coach moet zien te dealen met spelers die met angst en beven toekijken in hoeverre de geldkraan dicht gaat wanneer het contract met de hoofdsponsor aan het eind van dit seizoen afloopt. Vijf spelers uit de selectie hebben meteen 'hun spullen' al ingeleverd bij de club. Twisker zelf heeft aangekondigd dat dit zijn laatste seizoen is bij De Dijk. Naar eigen zeggen staat dat besluit los van de recente negatieve ontwikkelingen bij de club.

 

De Dijk, in de Tweede divisie afgezakt tot op de p/d zone, krijgt in speelronde veertien bezoek van IJsselmeervogels. Bij de 'rooien' weinig twijfel over de motivatie. Na een slechte serie van vijf nederlagen wist de ploeg van Willem Leushuis weer eens te winnen (5-0, TEC). Bij winst op De Dijk klimmen de Vogels verder uit het dal waar ze in terecht waren gekomen.

 

Voor de Koninklijke HFC geen scenario à la De Dijk. De Haarlemse club hangt van tradities aan elkaar en dat vindt een uitweg in topamateurvoetbal bedrijven op een nette en beschaafde manier. Het moet financieel uit de lengte of de breedte en dus heeft de 'Koninklijke' bijvoorbeeld geen lichtinstallatie. Om die reden is het aanvangstijdstip van de thuiswedstrijd tegen Kozakken Boys teruggehaald naar twee uur. Verder blijft voetballen op zondag het ankerpunt voor HFC. Bij Kozakken Boys is het precies andersom, met als extra gegeven dat voetballen op zondag volstrekt uitgesloten is op basis van christelijke geloofsprincipes. Kozakken Boys sluit ook een aantal keer per jaar het sportpark op de officiële Bid -en Dankdagen.

 

Achter koploper Katwijk zitten de clubs in de Tweede divisie dicht op elkaar gepakt. De Koninklijke HFC en Kozakken Boys maken deel uit van dat peloton 'volgers'. Voor Kozakken Boys is meedraaien bovenin bijna doodnormaal. Vorig seizoen schopten Danny Buijs c.s. het tot best of the rest achter Jong AZ. Ted Verdonkschot ziet zijn Koninklijke HFC in vergelijking met een jaar geleden fiks progressie maken.

 

Klik hier voor de statistieken van de Tweede divisie

 

Klik hier voor de statistieken van de Derde divisie

 

Klik hier voor de statistieken van de hoofdklasse A

 

Klik hier voor de statistieken van de hoofdklasse B

 

Voetbal op Zaterdag besteedt dit weekeinde uitgebreid aandacht aan de volgende wedstrijden:

 

De Dijk - IJsselmeervogels
Koninklijke  HFC - Kozakken Boys

Harkemase Boys - ONS Sneek

Excelsior '31 - SC Genemuiden