Nieuws

Friese derby vonkt, maar vooral ONS Sneek

Wedstrijdverslag

 

3 december 2017

HARKEMA - De rechtgeaarde voetballiefhebber die niet behangen is met enig clubchauvinisme beleefde op sportpark De Bosk van Harkemase Boys een heerlijk avondje. Hij kreeg volop waar voor zijn geld, want de plaatselijke trots en het op visite zijnde ONS Sneek verzorgden een enerverend schouwspel.

 

Vaak is het voorspel op een derby mooier dan de wedstrijd. Daar was deze keer totaal geen sprake van. Geen negatief gedoe, een hoog tempo, meeslepende momenten voor beide doelen en veel goals. Kortom een partij voetbal waarvan de vonken afvlogen. Toch toog het gros van het publiek met een kater naar het clubhuis omdat de thuisfavorieten in het fascinerende gevecht tegen de verwachting in gestrekt gingen. Na een hoopgevende openingsfase liep Harkemase Boys qua score steeds achter ONS Sneek aan. In plaats van na afloop een polonaise in de feesttent onder leiding van volkszanger Jannes de winst te vieren zorgde de 3-2 nederlaag en de miezerende regen letterlijk en figuurlijk voor een koude douche.

 

De verliezende partij deed na afloop manmoedig pogingen de bittere pil te slikken. Iedereen deed zijn best niet te zwaar te tillen aan de goed gerichte klap die de Snekers uitdeelden. Men zocht en vond troost in het aantrekkelijke voetbal dat de voetballiefhebber was aangeboden. Het is voor de liefhebber van het amateurvoetbal in Friesland de wedstrijd van het jaar en dat was te merken op een goed gevuld De Bosk, ondanks het kille, grijze weer en een live tv uitzending. Het fanatiek meelevend thuispubliek kon zijn favorieten onmogelijk verwijten dat de ploeg hen in de steek had gelaten. Goed, de uiteindelijke balans gaf een somber beeld te zien, maar onderuit gaan op een manier als in deze derby is geen schande.

 

Curty Gonzales heeft de 0-1 voor zijn linkervoet. Dennis van Duinen gaat te laat komen.

 

Harkemase Boys sneuvelde met ere tegen een tegenstander die bezig lijkt zich van een grauwsluier te ontdoen. Vanaf de aftrap van het seizoen ging ONS Sneek door voor een meehobbelende bijwagen in de derde divisie. Het is nog te vroeg om vergaande conclusies te trekken, maar gezien de presentatie tegen nummer vier Harkemase Boys is een geringschattend oordeel over de equipe van trainer Chris de Wagt een ernstige misvatting. De Wagt beschikt momenteel over een behoorlijk uitgebalanceerd team met in elke linie vaardige, dan wel kiene en of jonge krachten. Topschutter Yumé Ramos is het hele seizoen met een afgescheurde kruisband afwezig. Na langdurig en gedegen speurwerk werd de clubloze Gendridge Prijor als spits verwelkomd. De spits scoorde in Harkema dan wel niet, maar heeft duidelijk zijn draai gevonden. Achterin een opvallende rol voor Serge Fatima. Getooid met een angstaanjagend masker vanwege een gebroken neus gaat de centrale verdediger constant onbevangen de fysieke duels aan die hij ook allemaal wint.

 

Dat het kampioenschap van Friesland de inzet vormde, was vanaf de eerste minuut aan de wedstrijd af te lezen. Met de van oudsher beproefde methode (van dik hout zaagt men planken) opende de thuisclub de jacht op de punten. Stormachtig joegen de Harekieten de bal na het eerste fluitsignaal van de uitstekend leidende Roeleveld in de richting van het Sneker doel. Er was sprake veel passie en felheid en dat leidde uiteindelijk tot een spektakelstuk. Harkemase Boys zette ONS Sneek direct onder druk en creëerde uitgelezen mogelijkheden om al vroeg de score te openen. Binnen twintig minuten vielen er vier grote kansen voor de thuisclub te noteren. Spits Jan Hooiveld schoot in minuut drie de bal van dichtbij hoog over. Vijf minuten later schoot Yannick Kaluzi gevaarlijk naast. Op het kwartier een soepel lopende aanval over vele schijven. Henny Bouius omspeelde ONS Sneek-doelman Barry Ditewig maar schoot ook voorlangs. Twee minuten later een fraaie redding van Ditewig op een kopbal van Hooiveld.

 

Vier ongebruikte mogelijkheden voor de thuisploeg, de wedstrijd had in feite al gespeeld kunnen zijn. Juist toen het eenrichtingsverkeer van Harkemase Boys omgezet dreigde te worden in klinkende munt, deed een oude voetbalwet opgeld; als je ze er zelf niet inschiet, vallen ze vanzelf aan de andere kant. Wel via een aanval uit het boekje. Het begon al met de fraaie redding van Ditewig die daarna Arton Musliu aan het werk zette. De oud Harkemase Boys-speler kon het hele middenveld vrij oversteken, zette Prijor aan het werk en die zag de snelle Curty Gonzales de ruimte induiken. Vrij voor doelman Jansema schoot de sterk in vorm zijnde Gonzales beheerst in de korte hoek (0-1).

 

Een bittere pil voor de thuisploeg die even een aangeslagen indruk maakte. Harkemase Boys werd stevig vastgepind op eigen helft en moest alle zeilen bijzetten om meer averij te voorkomen. Niet veel later was ONS Sneek dichtbij de 0-2 maar eerst zag Prijor de vrjstaande Musliu over het hoofd en vlot daarna ging Prijor weer voor eigen succes maar was de redding van Jansema uitstekend. Zo verrassend de voorsprong van ONS Sneek op het scorebord kwam, was ook de gelijkmaker. Na een sterke fase van ONS Sneek stond ook een snel omschakelmoment van Harkemase Boys aan de basis van de score. Nu kon Johnny de Vries vrijwel ongehinderd het ONS Sneek-middenveld oversteken waarna aanvoerder Henny Bouius met een beheerst stiffie Ditewig kansloos liet (1-1).

 

Dat Harkemase Boys zo gemakkelijk langszij kwam, was tegen het zere been van coach De Wagt. Routinier Michael Lanting werd geslachtofferd en werd gewisseld voor Frits Dantuma. Lanting was het hier in woord en gebaar duidelijk niet mee eens. Zag ook De Wagt: "Dat wordt de komende week ff praten. Michael is al veel wedstrijden voor ons belangrijk geweest en had deze week ook aangegeven dat hij wat last had. Gezien de fysieke probleempjes gekoppeld aan zijn tactische keuzes vandaag vonden wij dat we moesten wisselen. Dat hoort ook bij het voetbal. Natuurlijk lever je wat in, maar dat was de keuze die we moesten maken." Op de vraag of de jonge trainer daar moeite mee had klonk het volmondig: "Nee. Ik wil winnen en daar moeten soms keuzes voor gemaakt worden."

 

Berwout Beimers ziet uit een ooghoek Klaas de Vries aan komen glijden.

 

Dat De Wagt met zijn ploeg met een gelijke stand de rust haalde was te danken aan magnifiek keeperswerk van Ditewig. Met een katachtige reactie tikte hij de inzet van Johnny de Vries weg, wel pardoes voor de voeten van Hooiveld maar deze keer ramde de spits de bal op de paal. De routinier doelman heeft al heel wat belangrijke derby's gespeeld maar was voor deze derby totaal niet gespannen. "Ik ervaar het vandaag niet zoals de derby's in Veenendaal of Spakenburg. Deze week vernam ik wel onder de Friese jongens dat er wel wat spanning op zat. Voor hun zijn dit de wedstrijden, daar genieten ze van. Voor mij minder, ik woon net niet in Friesland maar werk wel in Sneek. Dit is mijn eerste seizoen bij ONS, ben nog een beetje een buitenstaander." Van zijn eigen keeperswerk had Ditewig meer genoten. "Het ging lekker vandaag. Vlak voor onze 1-0 pak ik eerst de bal uit de korte hoek, daarna pakte ik de corner waarna ik goed de omschakeling voortzet. Daar geniet ik dan van. Daarna nog een paar fraaie reddingen. Heb heerlijk gespeeld vandaag."

 

In de rust bij Harkemase Boys ook een opmerkelijke wissel. Spits Hooiveld mocht zich omkleden en voor hem kwam het grote talent Tom Boezerooy. Ook coach Henk Herder was duidelijk in zijn oordeel en uitleg over deze opmerkelijke wissel: "Voor rust misten we scorend vermogen en we wilden meer diepte in ons spel leggen door Kaluzi in het centrum te posteren en gebruik maken van de snelheid van Boezerooy op de zijkant."Daarin slaagde Harkemase Boys redelijk maar steeds was Ditewig een grote lastpost. Hij gaf geen krimp. Het wedstrijdbeeld werd op bijna identieke wijze als voor rust op de kop gezet. Waar Harkemase Boys maar niet tot scoren kwam, was het opnieuw Gonzales die liet zien dat hij aan klein kansje genoeg heeft. Hij anticipeerde uitstekend op een steekpassje van Ale de Boer, kapte twee verdedigers uit en schoot beheerst langs doelman Jansema (1-2).

 

En weer ging Harkemase Boys moedig op zoek naar de gelijkmaker. Dat lukte binnen vijf minuten. Boezerooy ging heel gemakkelijk in het strafschopgebied naar de grond en in de ogen van Roeleveld was dit goed genoeg voor een strafschop. Ditewig koos de verkeerde hoek, Jesse Renken de goede (2-2). ONS Sneek kreeg een stevige knauw te verwerken ook mede doordat de voor rust ingevallen Dantuma na lang blessureleed weer naar de kant moest met spierklachten. Maar het moreel knakte niet aan Sneker kant. Sterker nog, de ploeg kwam voor de derde maal op voorsprong. Nu mocht rechtsback Klaas de Vries vrij opstomen, geen Harkema middenvelder die hem aanpakte en vanaf rand zestien schoot hij keihard langs Jansema (2-3).

 

De ploeg van Herder probeerde in het laatste kwartier nog iets te forceren, maar het effectieve 'vrouwen en kinderen eerst'-verdedigen van ONS Sneek voorkwam een tegendoelpunt. Met dank aan de onverzettelijke Fatima. De ONS Sneek defensie nam altijd het zekere voor het onzekere, zat niet te knoeien en koos als het echt niet anders kon gewoon voor een roei over de zijlijn. De geboden ruimte leidde in het laatste kwartier ook nog tot een aantal goede kansen voor ONS Sneek van onder andere Jan Dommerholt die alleen op de keeper af kon gaan. Maar het bleef verder bij 2-3.

 

Serge Fatima (met masker) is baas over Jens Jurn Streutker.

 

De Wagt stond na de wedstrijd met een grote glimlach voor de deur de complimenten voor de 'open' wedstrijd in ontvangst te nemen. "Naar mijn mening iets te open, we hadden een plan gemaakt maar dat kwam voor rust er niet helemaal uit. Er waren teveel open ruimtes, hebben geprobeerd die op te lossen. Na rust hadden wij iets meer controle maar was Harkema nog regelmatig erg gevaarlijk."

 

Al vanaf het begin van de competitie raakte de ploeg van De Wagt achterop, maar niemand is met deuren gaan smijten. Laat staan dat het woord crisis is gevallen. Dat allemaal tot volle tevredenheid van De Wagt: "Ik ben geen trainer die naar de korte termijn kijkt en gelukkig zijn er binnen de club ook veel mensen die er zo over denken. De eerste weken misten we spelers en anderen waren niet fit en waren daardoor niet goed genoeg. De realiteit is nu wel dat de groep die toen speelde nu ook nog speelt. Jonge eigen talenten als Tim Oosterbaan en Jan Dommerholt hebben een heel mooie stap gemaakt en hebben een enorme groei doorgemaakt. Ik kijk nog steeds niet naar de stand, de punten vind ik momenteel belangrijker. We weten hoeveel punten we nodig moeten hebben en na vandaag en vorige week zijn we aardig op weg."

 

Hoe anders was de stemming in het andere kamp. Harkemase Boys was aardig op weg met een mooie ongeslagen serie. Maar tegen Spijkenisse een verlies partij en nu ook nog eens een verlies in de Friese derby. "Een domper", noemde coach Herder de 2-3 nederlaag die zijn ploeg had moeten slikken. "Er is vanavond een groot feest geregeld, daarom hadden wij deze wedstrijd graag winnend willen afsluiten. Ons probleem is momenteel het scorend vermogen. Daarom heb ik ook gewisseld."

 

Ondanks het grote verschil qua stand op de ranglijst wist Herder dat het een moeilijke wedstrijd voor zijn team zou worden. "Ik wist van tevoren al dat dit een derby werd waarin het gewoon gelijkwaardig is. Ik denk wel dat wij voor rust meer balbezit hadden maar de tegengoals vielen allemaal wel te gemakkelijk. Geen echt uitgespeelde kansen", stelde Herder zichtbaar teleurgesteld vast.

 

Tekst: Kerst Boomsma
Foto's: Orange Pictures