Nieuws

Noordwijk blijft gewoon Noordwijk

Wedstrijdverslag
Hoofdklasse
Competitie

 

17 december 2017

NOORDWIJK - Supporters van Noordwijk moet na nederlagen tegen Hoek (2-3) en vooral FC 's Gravenzande (6-3) de schrik om het hart geslagen zijn. Maar de fans kunnen met een gerust gevoel de winterstop in. Hun favorieten lieten op de laatste speeldag voor de jaarwisseling hun ware gezicht zien met Jodan Boys als slachtoffer. Met 5-2 kwam de Goudse ploeg nog genadig weg.

 

In de bestuurskamer vooraf ging er door de naam van Mustafa Amezrine een streep met de mededeling: Roy Rondeltap speelt. Geblesseerd? Hand? Knie? Die vraag bleef steken in het antwoord: dat weet ik niet precies. Dus na afloop maar eens vragen aan de trainer wat er aan de hand was met de eerste doelman. Kees Zethof was duidelijk. De coach kwam met de mededeling dat hij er verder weinig mededelingen over ging doen. "Er zijn afspraken niet nagekomen. Daarom keepte Roy vandaag. Daar wou ik het voor nu bij laten", begon en sloot Zethof de discussie over het onderwerp ook gelijk af. De doelman zelf was op dat moment onbereikbaar voor commentaar, want naar verluidt boos en verdrietig naar elders vertrokken.

 

Rob Overvliet zit er bovenop bij Fanny Waandels.

 

Wie zich niet aan afspraken houdt, is bij Noordwijk aan een verkeerd adres. Vraag dat maar aan Jaap van Duijn. De topscorer van het seizoen 2015-2016 (22 goals) ging ondanks zijn doorlopende contract shoppen bij andere clubs of er daar een plekje voor hem vrij was en kreeg op staande voet de 'zak'. Dogan Corneille overkwam hetzelfde. De coach liet zijn toezegging dat hij ook dit seizoen voor de groep zou staan varen voor een functie bij Willem II. Dat is de geijkte manier om bij Noordwijk meteen het gat van de deur te vinden. En mogelijk dat ook Amezrine iets dergelijks nu boven het hoofd hangt. Bij ingewijden was de stemverhouding fifty-fifty. De een zei, komt wel weer goed, terwijl de ander beweerde, die zien we nooit meer terug. Nu is het wel zo dat 'Moes' de afgelopen jaren regelmatig schermde met het verhaal dat hij Noordwijk wilde gaan verlaten voor een andere club. En dan afspraken niet nakomen? Mogelijk is het voor Amezrine geen kwestie meer van weg willen, maar weg moeten. Kortom, gesprekstof genoeg met de feestdagen in het zicht.

 

Over de wedstrijd wilde Zethof het wel hebben. Logisch, want Noordwijk was gewoon Noordwijk gebleven en had een schoolvoorbeeld neergezet hoe een tegenstander voetballes te geven. "We hadden nog maar acht tegendoelpunten en ineens kregen we er negen tegen", haalde de Noordwijk-coach de voorbije weken nog maar eens even terug. ''Bij 's-Gravenzande waren we misschien wel te gretig. Wilden we te snel de tegenslag goed maken. Maar zo'n resultaat moet je dan loslaten. Het ging vandaag weer om de manier van spelen. Daarom ben ik met dezelfde spelers het veld in gegaan, terwijl we daar niet tevreden over waren. Maar het heeft geen zin om van de hak op de tak te springen."

 

De elf (minus Amezrine, maar plus Rondeltap) hebben het vertrouwen van de trainer niet beschaamd. In feite zelfs dik en dik beloond. Noordwijk speelde gedreven maar ook ogenschijnlijk losjes, waar er natuurlijk vooraf op papier wel lijnen waren uitgestippeld. Martin le Congé heeft daarbij zijn plek centraal achterin mogen ruilen voor een positie voor de verdediging. Dat geeft de aanvoerder ook de kans om zich af en toe ook zonder al te veel risico aan het front te melden. En zo was de captain al vroeg in de wedstrijd de maker van de 1-0. Jodan Boys ruimde onvoldoende weg, Le Congé pikte de bal op, keek en mikte van een meter of twintig loepzuiver in de bovenhoek.

 

Martijn le Congé (links) bindt de strijd aan met Leroy Brank.

 

Die snelle opsteker bepaalde meteen het vervolg, waarin Noordwijk frank en vrij de aanval zocht en Jodan Boys maar al te vaak te laat was om de combinaties van de thuisploeg een halt toe te roepen. In minuut dertien was het toch meer geluk dan wijsheid dat Jodan Boys zijn open huis overleefde, maar Tjeerd Westdijk, Emiel Wendt en Denzel James vonden in hun aansluitende doelpogingen steeds een Gouds ledemaat op hun weg. Jodan-doelman Mathijs Swaneveld, onzeker als maar zijn kon, schonk James ook nog een keer een kans door de rappe aanvaller plompverloren aan te spelen, maar ook die mogelijkheid voor Noordwijk bleef zonder rendement. Maar even later stond toch de al verwachte 2-0 op het scorebord. Wendt drong vanaf links door in het hart van de defensie waarna Nick van Staveren hard en droog het karwei afmaakte.

 

Wedstrijd zo vroeg al beslist? Na een half uur was dat zeker zo. Deze keer kon linksback Brayen Bröcker vanaf links de bal voor het doel slingeren. Swaneveld weifelde, aarzelde, deed van alles niet en dus fout, waardoor Wendt hoog boven iedereen uit klimmend met het hoofd kon afronden. Jodan Boys rechtte zowaar de rug nog. Het was zo'n beetje de eerste aanval van de bezoekers, waaruit dreiging sprak. Levi Marengo soleerde perfect tot op de achterlijn waarna Romario dos Santos de hoek voor het uitzoeken had. Bij die gelegenheid zag de defensie van Noordwijk er niet zo betrouwbaar uit als iedereen bij de thuisclub wel wilde doen geloven.

 

Centrale verdediger Maurice van der Neut kreeg met het eindsignaal in het zicht 'man of the match' opgespeld, maar dat zal toch meer zijn ingegeven om het feit dat hij zijn contract heeft verlengd en niet specifiek voor zijn verdedigende kwaliteiten. Had James de symboolprijs maar uitgereikt voor zijn wonderschone doelpunt. Toeschouwers moeten toch even niet geweten hebben wat ze zagen. Nummer '66' nam de bal mee met zijn hak, omzeilde zijn directe tegenstander Michel Verkaik daarmee volkomen om vervolgens Swaneveld vanuit een moeilijke hoek te verschalken met een listig boogballetje. YouTube-goal. Nog voor rust ontsnapte Jodan Boys aan de 5-1. James gunde Westdijk vanuit de snelle omschakeling de kans, maar die zag zijn stiftballetje naast gaan. Halverwege de tweede helft maakte Westdijk zijn foutje goed door met zijn rug naar het doel de bal met zijn hak in het net te laten belanden. YouTube-goal nummer twee.

 

Patrick Fonseca gebruikt Nick van Staveren om een kopduel te winnen.

 

De tweede helft was niet meer dan een formaliteit. Jodan Boys mocht zich enigszins herpakken van Noordwijk dat de zweep achter had gelaten in de kleedkamer. Incidenteel deed de ploeg van Dennis van den IJssel ook wel wat terug. Zo liep invaller Harold Vrolijk op assist van (ook invaller) Bradley el Idrissi de 5-2 in het doel. El Idrissi zelf raakte later nog een keer de kruising van paal en lat maar de vaak succesvolle pinchhitter bleef deze keer zonder een doelpunt.

 

"Ja, teleurgesteld", was de conclusie Van den IJssel die toch met de wetenschap was binnengekomen dat Jodan Boys vaak Noordwijk het in eigen huis knap lastig heeft gemaakt in het verleden. Verdedigend zwak, aanvallend niet indrukwekkend, het verhaal van Jodan Boys aan de Duinwetering kreeg deze keer rap sombere contouren. Van den IJssel: "We wilden er zeker een wedstrijd van maken. Dat had ik ook verwacht, maar dat is niet gelukt. Noordwijk heeft zo veel kwaliteit aan de bal. Zij kunnen dwingend spelen. Dat willen wij ook, maar daar zijn we nog niet aan toe. Tot aan de 1-0 zaten we goed in de wedstrijd, maar daarna verlies je van jezelf door verkeerde keuzes in de verdediging. In de tweede helft hebben we ons wel hersteld, maar toen was de wedstrijd al gespeeld. Wel goed dat Fanny Waandels voorin weer terug is in de ploeg, maar je hoopt misschien op teveel ineens."

 

Tekst: Aad van der Graaf
Foto's: Orange Pictures