Nieuws

Spakenburg heiligt alle middelen

Wedstrijdverslag
Derde divisie
Competitie

 

17 december 2017

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - De SV Spakenburg had een gouden dag. De Blauwen maakten zelf met 4-0 korte metten met ACV, terwijl koploper Jong Almere half in de fout ging tegen nummer laatst Magreb '90. Spakenburg heeft op de eigen Westmaat laten zien wat voor klasse het in huis heeft. Voor ACV was slechts een figurantenrol weggelegd.

 

De 4-0 zege van de thuisploeg was eigenlijk nog een zwakke afspiegeling van de werkelijke krachtsverhoudingen. Als Spakenburg wat zuiniger met de kansen was omgesprongen, was er ongetwijfeld een veel hoge score uitgekomen. De manier waarop Spakenburg over ACV heen walste, maakte indruk en voedde de gedachte dat deze ploeg wel degelijk een serieuze gegadigde is voor de titel. 'Sta op voor de kampioen' hoorde je hier en daar gezongen worden nadat de eindstand van Magreb '90 tegen Jong Almere City binnen sijpelde. Dat was voor de volle tribune toch iets teveel van het goede maar het vele vuurwerk waar de echte supporters aan de overkant hun ploeg na afloop op trakteerde getuigde van een grote waardering.

 

Tim Oostinjen strandt op Dennis Hoekstra.

 

De ontlading was groot want de druk is altijd groot bij een club als Spakenburg. Niet dat er intern paniek was maar het kritische publiek op de tribune morde al vanaf het seizoenstart over het vertoonde spel. Daar heeft trainer/coach John de Wolf totaal geen boodschap aan. "Ik zeg altijd dat het spelletje begint bij winnen. Publiek zegt van voetbal moet je genieten, maar als je leuk en aardig speelt en toch aan het eind geen punten hebt dan zijn ze ook niet blij. Je begint met winnen, dat is de basis en dat hebben we in de groep erin gekregen. Wij hebben een schild om ons heen gevormd voor de mensen die kritiek op ons leveren, dat kan en mag. Maar daar worden we niet warm of koud van. Binnenskamers weten we wat wij willen en wat we kunnen en weten waar we mee bezig zijn. Ik denk dat wij op dit moment het maximale uit de groep halen."

 

Daar werd ACV het slachtoffer van. Die ploeg mocht totaal geen aanspraak maken op wat dan ook, zelfs geen tegentreffer. Spakenburg-doelman Leon ter Wielen hoefde geen enkele keer handelend op te treden. Spakenburg heerste de volle negentig minuten. Het krachtsverschil was ronduit groot. Vanaf het eerste fluitsignaal van de uitstekend leidende De Brito Roque sprak uit alles de vastberadenheid bij Spakenburg om met een goed gevoel de winterstop in te gaan en aan alle fabeltjes een eind te maken. Spakenburg combineerde en dacht vooruit, ACV hield geen bal in de ploeg, kon alleen maar reageren en verschrompelde op het middenveld.

 

Het nieuwe koningskoppel, Kees 'Pier' Tol en Philip Ties, bleek veel te sterk voor de defensie van ACV. Gezamenlijk zorgden ze voor alle vier de doelpunten. De samenwerking tussen beide spitsen was hen goed bevallen. Tol: "Voor mij persoonlijk is het heel fijn om samen te spelen met Philip. Ik heb altijd een klik met Philip, ik weet gewoon wat Philip doet en Philip weet wat ik doe en dat is heel belangrijk. Maar eigenlijk kun je hem overal neerzetten, dat vind ie zelf niet altijd even leuk. Maar nu stond ie in de spits en dat deed ie perfect. Dat geeft de trainer weer meer opties."

 

Dat zijn trainer eindelijk voor dit koppel heeft gekozen deed Ties zichtbaar goed. "Vandaag in de spits, daar ben ik wel blij mee. Heb eertijds wel eens aangegeven indien het moet dan speel ik wat lager als dat in het teambelang is. Vandaag was het wel zichtbaar dat Kees en ik elkaar goed aanvoelen en onderling geen gezeur hebben. Kees is een momentenvoetballer zodat ik af en toe een pasje meer zal moeten doen. Hij doet het tegenwoordig ook voor mij, dus die wisselwerking is heel prettig."

 

Nick Westenbring moet Kees Tol laten gaan.

 

Het duo Tol en Ties vormde het eindstation van vloeiende aanvallen. Het speelveld had meer weg van een speeltuin en de Blauwen hadden de tijd van hun leven. Alleen in de beginfase kon ACV nog een beetje tegengas geven. Maar na twaalf minuten werd meteen de eerste fout afgestraft. De ACV-aanvoerder verdedigde lichtzinnig uit, dankjewel zei Tom Oostinjen en stuurde Tol de diepte in. Het 'Torinstinkt' van de weer opgeleefde Tol was magnifiek. Met een prachtig stiffie passeerde hij de ver voor zijn doel staande doelman Bart Woering. Spakenburg had wat het graag wilde: een snelle voorsprong. ACV kampte met een mentale opdoffer, weer ging het niet lukken in een uitwedstrijd.

 

Coach Fred de Boer voelde dit feilloos aan. Direct na de achterstand stond De Boer constant aan de zijlijn om zijn team op te beuren. "Vorig seizoen ben je kampioen, we waren niet de beste maar waren wel een collectief. Nu is dat veel moelijker omdat de tegenstanders zoveel beter zijn en is het mentaal ook moeilijker. Dat zie je gewoon aan het team, daar hebben we het moeilijk mee."

 

Dat het goede spel van Spakenburg niet alleen aan de zwakte van ACV te danken was, moge duidelijk zijn. Naast het goed verzorgde positiespel was het de individuele passeeractie die Spakenburg keer op keer een man meer situatie opleverde. De kansen regen zich aaneen maar Tol en Ties toonden clementie. Op het half uur werd het grote krachtsverschil in daden omgezet. Sten Vreekamp zette aan de rechterkant stug door, diens voorzet werd door Ties gemist maar maatje Tol faalde niet. Voor Spakenburg had het zaakje tegen ACV voor de rust al gepiept. In hun spel zat veel meer power en de spelers van de thuisclub waren eveneens aanzienlijk doortastender. Was het voor ACV-coach Fred de Boer in de rust scherven ruimen? "Dat merkte ik wel. Dit is gewoon zwaar voor sommige jongens. Weer twee nul achter en je voelt gewoon dat het heel moeilijk is. Dus ik kan dan ook geen sprookjes vertellen. Daarom geef ik ze maar een paar dingetjes mee en dan hoop je maar."

 

Handenwrijvend kwamen de toeschouwers uit de warme kantine en maakten zich op voor de tweede helft. Een nulletje of zes zou het zeker worden, veronderstelden zij. Dat feest ging dan wel niet door, maar Spakenburg nam na rust zeker geen gas terug. De thuisploeg probeerde de toeschouwers tot het eind vermaak te bieden. Er lagen ook volop mogelijkheden op nog meer treffers. Ties en Tol, gesteund door de sterke middenvelders Jasper Waalkens, Mike Vreekamp en Tom Menting, bleven zich in de kijker spelen. Zij soleerden en combineerden zich behendig door de ACV-defensie. De 3-0 van Ties was daar een mooi voorbeeld van. Jasper Waalkens passte perfect in, Waalkens zag de ruimte waarna Ties zichzelf en zijn ploeg beloonde. Met een beheerst wippertje passeerde hij Bart Woering (3-0).

 

De slotapotheose kwam op naam van Tol. Zijn eerste doelpunt voor rust was al een beauty maar de 4-0 betekende niet alleen een fraaie hattrick, maar was ook zeker de mooiste goal van de middag. Vrijwel ongehinderd mocht hij in het strafschopgebied de bal aannemen, zag dat Woering weer te ver voor zijn doel stond en lobde de bal heel beheerst over de Asser doelman. Ties onderkende de schoonheid van het doelpunt en poetste de schoen van Tol.

 

Coach De Wolf had genoeg gezien en haalde het toptweetal naar de kant. Vervangers waren de gepasseerde Bert Steltenpool en Richard van Schooten, die in de winterstop terugkeert naar zijn oude club CSV Apeldoorn. De Wolf gaf een logische verklaring voor zijn wisselbeleid. "Ook daarin moet je mensen wat gunnen. Richard gun je de laatste minuten in zijn laatste wedstrijd voor ons en Bert heeft bijna alles gespeeld en dan moet je hem ook gewoon minuten geven." Gescoord werd er niet meer. Niemand die dat nog wat kon schelen. Dankzij de speelwijze van coach De Wolf 'Het doel heiligt alle middelen' en de speelwijze tegen ACV leverde de eerste plek in de Derde divisie op, omdat koploper Jong Almere City FC twee punten verloor bij Magreb '90. Spakenburg gaat als winterkampioen in het nieuwe jaar op trainingskamp naar het Spaanse Marbella.

 

Jasper Waalkens zet aan. Jelle Wagenaar wacht af.

 

De Boer toonde zich een waardig verliezer. "Ik ga er zeker niet over janken, dit is wat het is", vond de ACV-coach. "We hadden er vandaag totaal geen grip op. Eerlijk gezegd, we kwamen gewoonweg tekort. Spakenburg had het goed voor elkaar, zaten wij er kort op dan bewegen ze door. Als je teveel ruimte geeft zoeken ze je op. Eigenlijk zie je dat we aan alle kanten tekort komen en verkeerde keuzes maakten."

 

In tegenstelling tot De Wolf, zijn ploeg moet niks anders dan promoveren, heeft De Boer met totaal andere belangen te maken. Ondanks de penibele stand werd het contract met de sympathieke De Boer deze week verlengd. "Dat zegt iets over deze club. Dit getuigt van realiteitszin van ACV en tevens vertrouwen. Vorig jaar stonden we bovenaan dan is een contractverlenging makkelijk. Nu is het moeilijker, zowel voor de club als voor mij. Je moet kijken naar het proces, loop je ervoor weg of ga je ermee door. Ik ben blij dat de groep met mij door wil en dat de club met mij door wil. Ik pak de handschoen op en zal er alles aandoen om ons te handhaven."

 

De Wolf, na afloop een tevreden man, vond toch nog een minpuntje. "Vandaag waren we ervan overtuigd dat we wat neer moesten zetten voor ons publiek en dat is gelukt. Als trainer moet je altijd wat te zeuren hebben. Het is jammer dat je er niet één of twee meer maakt. De eerste helft van het seizoen hebben we regelmatig moeilijk gewonnen en moeilijk gespeeld. Het doel is wel bereikt. We staan bovenaan, maar we hebben nog niks. We staan waar we willen staan, daar gaan we nu van genieten. En dat is een compliment voor iedereen die met deze groep werkt. Spelers, staf en alle mensen er omheen. Ga er maar aan staan met een heel nieuwe groep. Bij iedereen gebombardeerd tot titelkandidaat nummer één. Als we dan zo goed zijn, dan moeten we dat ook laten zien. Daarin zijn we aardig op weg."

 

Tekst: Kerst Boomsma
Foto's: Orange Pictures